Вершкове масло багате жирними кислотами Омега-3 і Омега-6, амінокислотами та вітамінами групи А, B, C, D, Е та К. Тому цей продукт не варто виключати з раціону, якщо немає протипоказань. Як уточнила ендокринолог Оксана Панова в інтерв'ю “Доктору Пітеру”, здорова людина може спокійно з'їдати 10-25 г на день. Якщо є діабет, проблеми з серцем та судинами, то продукт слід скоротити мінімум удвічі.
“Вершкове масло є джерелом ненасичених жирів, що підтримують тонус кровоносних судин”, – зазначила лікар, додавши, що у вершковому маслі також є лауринова кислота, що забезпечує захист від грибкових та мікробних інфекцій.
Дотримуючись безпечної дози продукту, його вживання принесе тільки користь, без перевантаження організму зайвим холестерином.
Фахівець підкреслила: у вершковому маслі високої якості не повинно бути рослинних жирів (зазвичай це пальмова, кокосова або арахісова олії), замінників молочних жирів.
Смажити на вершковому маслі небезпечно, нагадала ендокринолог. “Вже за температури 120-150 градусів масло починає пригоряти і виділяти канцерогени – небезпечні речовини, які провокують рак”, – уточнила Панова.