Алергія на вітамін B – причини виникнення, продукти з алергеном та терапія

Справжня алергія від вітамінів групи B виникає внаслідок порушень роботи імунної системи чи індивідуальних генетичних особливостей обміну речовин. Найбільш поширена псевдоалергічна реакція, пов’язана з передозуванням вітамінних комплексів або хімічних сполук (елементів складу добавок та барвників).

Причини алергії

Усі алергічні реакції умовно поділяють на великі групи. При виникненні істинної алергії запалення, що провокує симптомокомплекс, розвивається за участю імунної системи після викиду гістаміну. При псевдоалергії (хибної) симптоми виникають за іншими механізмами, без дії імуноглобулінів. Причини алергічних реакцій на вітаміни групи B:

Справжня реакція

Хибна реакція

Генетична схильністьРегулярне переїдання вмісту вітамінів продуктів
Часті захворювання та пов’язана з ними висока чутливість імунної системи до чужорідних білківПроникнення в організм з погано обробленою їжею різних хімічних сполук, що використовуються для підживлення та лікування рослин
Патології нирок, печінки, органів ШКТ хронічного типу (ниркова, печінкова недостатність)Вживання харчових добавок, що містять барвники, консерванти
Наслідки лікування онкологічних хворобПередозування через регулярний прийом вітамінно-мінеральних комплексів

Вміст вітаміну B у продуктах

Висип від вітамінів групи B та інші форми алергії виявляються або при передозуванні вітамінних комплексів (біодобавок), або при надмірному вживанні продуктів з високим вмістом тіаміну, пантотенової, нікотинової кислоти та інших вітамінів групи В. До таких відносяться:

  • B1 (тіамін) – злаки та злакові висівки, горіхи, сухофрукти, овочі (капуста, шпинат, морква, буряк, цибуля), ягоди шипшини, зелений горошок.
  • В12 (рибофлавін) – яйця, печінка, морська, капуста, риба.
  • B6 – горіхи, злакові паростки, шпинат, капуста, цитрусові, черешня, полуниця, морква, картопля.
  • B9 (фолієва кислота) – мед, листові овочі, висівки, бобові.
  • B5 (пантотенова кислота) – зелені овочі, жовток яєць, молочні продукти, дріжджі, м’ясо, риба, бобові, фундук.
  • B7 – субпродукти, цвітна капуста, горіхи, дріжджі, бобові.
  • B3 (нікотинова кислота) – печінка, яйця, риба, м’ясо, гриби, бобові, спаржа, арахіс, овочі (морква, перець, часник, петрушка).
  • B2 – м’ясо, печінка, риба, яйця, молоко, крупи (гречка, рис, пшенична крупа), дріжджі, мигдаль, капуста.

Алергія на вітамін B – причини виникнення, продукти з алергеном та терапія

Симптоми

Алергія на вітамін B проявляється індивідуально. Найчастіше симптоми збігаються з типовими ознаками алергічної реакції на продукти харчування. Основні прояви:

  • шкірні висипання – висип, набряк, пухирі, почервоніння, кропив’янка;
  • сплетіння (алергічний риніт) або утруднене дихання через набряк слизових пазух носа;
  • свербіння шкіри або печіння;
  • головні болі;
  • набряк гортані, губ;
  • напад астми, анафілактичний шок, набряк Квінке (при тяжких формах алергії);
  • кишкові прояви (проноси, здуття живота, спазми);
  • реакції з боку травної системи – нудота та блювання.

Алергія на вітамін B – причини виникнення, продукти з алергеном та терапія

Лікування

Терапія алергічних реакцій на вітамін B включає зняття симптомів алергії (прийом медикаментозних засобів) і усунення причини її появи (скасування препаратів, що містять вітаміни, або гіпоалергенна дієта з відмовою від продуктів, що викликають реакцію). Під час лікування призначають засоби наступних фармакологічних груп:

  • сорбенти – для виведення надлишку вітамінів із організму (Полісорб, Ентеросгель);
  • антигістамінні препарати – для зняття симптомів (Зодак, Телфаст, Кетотіфен, Цитрін, Діазолін);
  • гормональні мазі – при тяжких шкірних проявах (Лорінден С, Белодерм);
  • інтраназальні краплі – при набряку слизових оболонок носа або гортані (Кромоглін або Лекролін (з кромогліцієвою кислотою), деконгестанти (судинозвужувальні засоби для зняття закладеності носа Тизіл, Назол).

Алергія на вітамін B – причини виникнення, продукти з алергеном та терапія

Відео

EuroMD
Додати коментар