Харчова алергія у дітей: як виявляється, чим лікувати

З негативною реакцією організму малюка на продукти харчування стикаються багато батьків. Непереносимість певних компонентів може спостерігатися як у немовлят, і старших діток. Успіх лікування патології багато в чому залежить від поінформованості дорослих, дотримання гіпоалергенної дієти та рекомендацій лікаря. Чим раніше буде діагностовано алергію та початок лікування, тим нижчий ризик небезпечних ускладнень.

Як виникає харчова алергія у дитини

Хвороба є високою чутливістю імунної системи до конкретних речовин у продуктах харчування. Розвивається харчова непереносимість у дітей через те, що імуноглобулін Е (білок) вступає в хімічну реакцію з «провокатором». Виявляється алергія у вигляді висипів, що виникають на шкірі після вживання певних продуктів харчування. Недуга однаково часто зустрічається як у дівчаток, і у хлопчиків.

Симптоматика алергії може виявлятися у будь-якому віці, навіть у немовлят до року. Провокуючими факторами при цьому виступають алергени у продуктах харчування, які після потрапляння в організм проходять через органи травлення та легко всмоктуються кишечником. У крові чужорідні агенти розпізнаються клітинами імунної системи. Контакт із речовиною-алергеном призводить до початку безлічі запальних реакцій. Саме тоді виділяється дуже багато біологічно активних речовин.

Особливою ознакою алергічної реакції є підвищення кількості імуноглобуліну Е (у нормі його рівень завжди стабільно однаковий). Іншими речовинами, які теж стимулюють запальний процес, служать гістамін та брадикінін – вони впливають на діаметр та тонус кровоносних судин. Висока концентрація цих речовин стає причиною спазму периферичних артерій, що сприяє порушенню скоротливої здатності серцевого м'яза та різкому зниженню артеріального тиску.

Біологічно активні компоненти, що утворюються під час алергічної реакції, несприятливо впливають на органи шлунково-кишкового тракту, що призводить до збоїв травної функції організму, вони знижують моторику кишечника. При невчасному видаленні алергенів з організму неприємні симптоми можуть зберігатися протягом багато часу.

Причини

У дітей, схильних до алергічних реакцій, захворювання проявляється дуже рано, аж до місячного віку. Як правило, алергія дає свербіж та шкірні висипання. Основними причинами, що викликають прояви недуги, є:

  1. Неправильне меню жінки. Раціон майбутньої мами визначає здоров'я малюка, тому жінкам у положенні не варто вживати цитрусові, полуницю. Крім того, рекомендується обмежити кількість риби, морепродуктів у раціоні. На останніх місяцях варто прибрати з меню коров'яче молоко, замінивши його на кисломолочні продукти.
  2. Неправильне годування дитини. До алергії може призвести раннє введення штучних сумішей. Це зумовлено тим, що багато з таких продуктів виготовлені на основі білка коров'ячого молока, який є найсильнішим алергеном. У зв'язку з цим рекомендується годувати дитину грудьми як мінімум протягом першого року її життя. Це захистить малюка від безлічі недуг і стане запорукою для міцного імунітету в майбутньому. При неможливості грудного вигодовування, варто віддати перевагу гіпоалергенним сумішам на основі козячого або соєвого молока. У старших діток провокатором може бути їжа з вмістом консервантів, ароматизаторів, барвників, емульгаторів, ін.
  3. Неправильне введення прикорму. Симптоми патології часто виникають внаслідок вживання малюком «дорослої» їжі. Це свідчить про невчасність введення прикорму чи занадто великий порції. Деякі матусі пропонують дитині відразу кілька видів продуктів, що теж негативно позначається на її здоров'ї. Щоб запобігти розвитку харчової непереносимості, важливо дотримуватися в цьому питанні рекомендації педіатра.
  4. Спадковість. Якщо батьки – алергіки, малюк теж буде схильний до алергічних реакцій.
  5. Застосування антибіотиків. При лікуванні немовляти такими препаратами ризик виникнення хвороби дуже зростає, оскільки протягом першого року життя у малюка формується імунна система, а антибіотики можуть порушити цей природний процес.
  6. Перегодовування. У харчуванні обов'язково має бути помірність, оскільки перегодовування здатне викликати алергічну реакцію. При цьому провокувати її можуть навіть продукти, які раніше сприймалися організмом крихти.
  7. Різні патології. Часто причиною харчової непереносимості у дітей виступає будь-яка первинна патологія, наприклад, захворювання жовчовивідних шляхів, травлення або печінки. Розвиток алергії здатний викликати порушена мікрофлора кишечника. Як правило, в основі таких недуг лежить неправильне харчування малюка, але іноді вони можуть бути вродженими.

Харчова алергія у дітей: як виявляється, чим лікувати

Щоб вилікувати патологію, спочатку з меню крихітки виключають їжу, здатну викликати неприємну симптоматику у вигляді сверблячки, почервоніння шкіри, висипки і т. д. Продуктів, що стимулюють алергію багато, але серед найпоширеніших причин виникнення хвороби виділяються такі:

  1. Цитруси та інші екзотичні фрукти. Екстрактивні компоненти та фруктові кислоти мають виражені властивості алергенів. Навіть їхня невелика кількість здатна викликати прояви хвороби.
  2. Морепродукти Мамочки, як правило, вводять їх у дитячий раціон після досягнення малюком 3-4 років. У цей час найчастіше реєструються перші симптоми харчової алергії. Морепродукти можуть стати причиною навіть набряку Квінке або анафілактичного шоку.
  3. Шоколад та солодощі з вмістом какао. Викликати недугу може нікель або різні види масел у складі таких ласощів.
  4. Коров'ячий білок. Непереносимість лактози – часте явище серед дітей. Як правило, його ознаки стають помітними ще на першому році життя малюка.
  5. Глютеновмісні продукти. Цей рослинний білок є у борошні та багатьох злакових культурах. При попаданні глютену в дитячий кишечник, компонент викликає симптоми целіакії та алергічної реакції.
  6. Жовті, червоні та інші яскраві ягоди, фрукти. Вони містять масу натуральних барвників, які сприяють розвитку алергії. Ці речовини мають високий алергенний ефект, тому повинні вводитися в раціон малюка дуже обережно.
  7. Їжа, виготовлена промисловим способом. Як правило, такі продукти містять багато смакових добавок і спецій, тому впливають на імунітет, що сенсибілізує, і провокують виникнення харчової непереносимості.
  8. Солодкий напій. Неякісні барвники призводять до появи алергії, а при тривалому прийомі токсично впливають на печінку, підшлункову залозу.
  9. Неправильно підібрані дитячі суміші. Деякі з адаптованих каш для малюків стають причиною алергічних реакцій. Чим більше інгредієнтів у складі таких сумішей, тим важче визначити, який послужив алергеном. Як правило, неприємна симптоматика проявляється у дітей після вживання каш із сухим коров'ячим молоком або глютеном у складі.
  10. Яйця (курячі, перепелині). За наявності дитини непереносимості курятини, рису розвитку алергії на яйця становить 80%.
  11. Горіхи. Навіть мала кількість подрібненого продукту у складі каші або батончика, здатна викликати розвиток алергічних проявів.

Ознаки харчової алергії у дітей

Прояв недуги у малюків у кожному конкретному випадку індивідуально, причому один і той же продукт у різних діток здатний викликати відмінні реакції. Харчова непереносимість, як правило, проявляється такими загальними групами симптомів:

  1. Ураження шкіри. Ознаками цього є висипання, почервоніння шкіри, поява рясної пітниці навіть при легкому перегріванні, лущення (як правило, локалізується в волосистій частині голови), діатез, набряк Квінке, виникнення попрілостей.
  2. Проблеми у роботі ШКТ. Виявляються у вигляді запорів, частого рідкого випорожнення з піною або забарвленого в зелений колір, блювання, кольок, метеоризму.
  3. Респіраторні розлади. До цієї категорії належать такі симптоми, як: алергічний риніт (закладеність носа, нежить з безбарвними виділеннями, набряклість слизової оболонки), отит, головний біль, закладеність вух, погіршення слуху, алергічний кон'юнктивіт, бронхоспазм, утруднення дихання і т.д.

Серйозний рівень харчової непереносимості лікують виключно в умовах стаціонару. Негайного звернення до лікаря вимагає харчова алергія у дітей, яка проявляється такими ознаками:

  • набрякання мови;
  • утруднення ковтання;
  • почуття здавленості у горлі.

Перелічені ознаки свідчить про розвиток набряку Квинке – небезпечного життя стану. Якщо у дитини спостерігається загальна слабкість, запаморочення, погіршення зору, це свідчить про зниження тиску. За його падіння до критичного рівня можливі фатальні наслідки. Про анафілактичний шок говорять високий тиск, втрата свідомості, судоми, різка задишка, висип – це теж привід для негайного звернення до лікарні.

Харчова алергія у дітей: як виявляється, чим лікувати

Чим небезпечна алергія у дітей

Батькам обов'язково слід знати симптоматику недуги, щоб швидко визначити її у дитини та звернутися до педіатра. Будь-яке зволікання може призвести до серйозних наслідків. Самостійне лікування є неприпустимим, будь-які терапевтичні методи можна використовувати лише після консультації лікаря. Лікар обстежує малюка та призначить оптимальний вид лікування харчової непереносимості. Нехтування терапією призводить до таких наслідків, як:

  • алергічний васкуліт;
  • зниження тиску;
  • анафілактичний шок;
  • гемолітична анемія;
  • бронхіальна астма;
  • ожиріння;
  • екзема;
  • сироваткова хвороба (імуна реакція на введення чужорідних білків);
  • посилення хронічних хвороб травної, серцево-судинної системи, ЛОР-органів.

Діагностика

Для виявлення у дітей харчової нестерпності необхідно проведення обстеження. Діагностика хвороби є комплексом заходів, як правило, лікарі вдаються до таких методів:

  1. Аналіз факторів ризику. Фахівець з'ясовує, яке меню, режим дня у дитини, цікавиться спадковою схильністю. Ця інформація важлива для правильної постановки діагнозу.
  2. Ведення харчового щоденника батьками. Ця процедура має тривати не менше двох тижнів. Батькам слід записувати абсолютно всі продукти, які з'їв малюка і біля кожного з них помічати, як організм дитини відреагував на їжу. Така методика допомагає виявити алерген.
  3. Імунологічний аналіз крові. Достовірне лабораторне дослідження, яке передбачає визначення наявності специфічного імуноглобуліну в крові, взятій з вени. Якщо в результаті аналізу було виявлено надмірну кількість речовини, у малюка високий ризик наявності харчової алергії.
  4. Аналіз крові на провокаторів. Визначає наявність у біологічному матеріалі поширених алергенів. Іноді таке дослідження не виявляє всі провокатори, що є в крові, тому навіть встановивши тип алергену, потрібно дуже обережно вводити нові продукти в дитяче меню.
  5. Шкірні проби. Дослідження проводиться дітям віком від 5 років. На передпліччі роблять неглибокі подряпини (насічки), куди наносять розчин алергенів. За 10 хвилин можна оцінювати результати. Почервоніння та запалення сигналізують про те, що цей продукт провокує харчову алергію.

Лікування харчової алергії у дітей

Методи боротьби із захворюванням засновані на дієтичному харчуванні (з раціону виключається продукт-провокатор), імунотерапії та медикаментозному лікуванні. Останнє хоч і не усуває причину харчової непереносимості, але швидко усуває неприємну симптоматику. При розвитку симптомів алергічної реакції, батькам необхідно негайно надати дитині допомогу:

  • промити ротову порожнину теплою водою;
  • виключити подальший контакт із збудником алергії;
  • прикласти до сверблячих ділянок тіла холодний компрес;
  • дати дитині антигістамінний засіб – Тавегіл, Лоратадін, Кларітін.

Якщо у дитини спостерігається порушення дихання, спазми в горлі, поява задишки, захриплість, хворобливий синдром у животі, нудота або блювання, свербіж великих ділянок тіла, запаморочення, прискорення пульсу, втрата свідомості або сильне серцебиття – це вагомий привід негайно звернутися за допомогою до лікаря .

Харчова алергія у дітей: як виявляється, чим лікувати

Раціон харчування та режим дня

Найважливішою складовою лікування патології є правильно складений раціон. Дітям алергікам призначають особливу дієту, в основі якої виняток з меню їжі, здатної викликати небажані реакції. Як правило, раціон підбирається індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням проведених досліджень. Проте в деяких випадках лікарі вважають за доцільне застосовувати загальну гіпоалергенну дієту, яка виключає всі продукти-провокатори.

Вище була перерахована небажана для вживання їжа, додатково слід перерахувати продукти, які дозволені дитині з харчовою непереносимістю. Лікарі-дієтологи радять складати меню малюка на основі:

  • нежирного м'яса (курятини, індички, кролятини);
  • риби (тріски, морського окуня);
  • кисломолочної їжі (натурального несолодкого йогурту, сиру, кефіру, ряженки);
  • сухофруктів;
  • хлібців (кукурудзяних, рисових, гречаних);
  • субпродуктів;
  • овочів, зелені (білокачанної, брюссельської капусти, зеленого салату, шпинату, броколі, огірків, патисонів, брюкви, кабачків);
  • фруктів та ягід (груш, яблук, білої черешні, смородини, аґрусу);
  • рослинної, вершкового масла;
  • манної, рисової, вівсяної, перлової каш;
  • відвару шипшини, компоту з груш та яблук, неміцного чаю, негазованої води.

Гіпоалергенну дієту, як правило, дотримуються 7-10 діб – цього часу вистачає, щоб досягти значного поліпшення в стані малюка. Коли симптоматика пройде, меню поступово (по одному) повертають звичні продукти. Після вживання нової їжі протягом трьох днів спостерігають за реакцією організму. Якщо харчова нестерпність не виявилася, додають черговий продукт. Така методика допомагає виявити їжу, що провокує розвиток алергії.

Крім дієти, дитину з алергічною реакцією дуже важливо забезпечити повноцінним відпочинком. Якісний сон допомагає швидко відновити дитячий організм після хвороби. Малюкам обов'язково потрібно відпочивати вдень не менше 2-3 годин. Вночі дитині слід спати близько дев'ятої години.

Медикаментозна терапія

Лікарські препарати призначаються лише в тих випадках, коли харчова алергія набуває гострої форми або дієтичного харчування не принесло очікуваного результату. При цьому важливо пам'ятати, що призначати будь-які медикаменти може лікар. Як правило, лікування дітей включає такі засоби:

  1. Антигістамінні препарати. Нові кошти цієї групи можна давати навіть немовлятам, вони не викликають негативних наслідків. Оптимальним вибором стануть Супрастін, Парлізін, Зіртек.
  2. Сорбенти. Приносять значне полегшення при черговому алергічному нападі. Популярними представниками цієї групи препаратів є активоване вугілля, Ентерос-гель, Полісорб, Ентеродез.
  3. Ліки для нормалізації роботи ШКТ. Харчова непереносимість торкається органів травлення, тому часто провокує дисбактеріоз. Щоб нормалізувати стан дитини, йому дають кошти на відновлення мікрофлори кишечника. Найефективнішими визнані Біфікол, Лінекс, Біфіформ.
  4. Інші засоби для усунення неприємної симптоматики. До таких відносяться креми та мазі від сверблячки, спреї та краплі для носа (при алергічному риніті).

Імунотерапія

Цей метод лікування допомагає поступово зменшити інтенсивність алергічної реакції. При імунотерапії в організм малюка вводиться небагато антитіл до встановленого алергену. Після цього відбувається повільне зниження чутливості організму до нього. Дозу антитіл через якийсь час збільшують. З допомогою імунотерапії можна як значно знизити симптоматику, а й повністю усунути недугу. Тривалість такого лікування становить близько 2 років.

Народні рецепти

При частих рецидивах харчової непереносимості лікарі рекомендують додатково до медикаментозного лікування застосовувати засоби народної медицини. До найефективніших відносяться такі:

  1. Яєчний порошок. Знадобиться 5 домашніх свіжих яєць. Їх миють, відварюють. Після цього знімають шкаралупу, звільняють її від плівки, сушать і подрібнюють до консистенції порошку. Немовлятам до 6 місяців дають засіб щодня (кількість – на кінчику ножа). Однорічним дітям потрібно пару грамів порошку, а старшим – ½ десертної ложки. Засіб застосовують до повного одужання.
  2. Муміє. Розчиніть 1 г продукту на літрі кип'яченої води. Малюкам до 3 років необхідно давати по 50 г розчину, діткам від 3 до 7 років – по 70 г, допустима доза для школярів – півсклянки. Курс продовжують 3 тижні.
  3. Відвар кропиви. Цей засіб очищає кров та знижує сенсибілізацію організму. Потрібно взяти 3 ст. л. сухого листя, залити літром окропу, прокип'ятити і настояти півгодини. Відвар дають крихті по 50 мл двічі на добу перед їдою.

Харчова алергія у дітей: як виявляється, чим лікувати

Профілактика

Основним способом захисту дитини від харчової нестерпності є дієта. Лише при відмові від алерген-содержащих продуктів можна вберегти дитину від рецидивів. Інші профілактичні заходи – це:

  • правильне харчування жінки під час вагітності;
  • своєчасне звернення до лікаря за первинних ознак алергії у дитини;
  • чітке виконання рекомендацій спеціаліста;
  • забезпечення малюка повноцінним відпочинком;
  • сезонний прийом вітамінів; зміцнення імунітету;
  • дотримання правил годування.

Відео

EuroMD
Додати коментар