Лактазна недостатність: симптоми та лікування

Це різновид ферментопатії, коли організм нездатний засвоювати лактозу – молочний цукор. Патологія пов'язана зі зниженням активності або повною відсутністю лактази ферменту. Інакше патологія називається непереносимістю лактази – найважливішого компонента грудного молока та всіх молочних сумішей. Наслідком такого стану стає розлад функцій травної системи. Особливо небезпечна подібна патологія для дітей грудного віку.

Що таке лактазна недостатність

У медицині існує поняття “синдром мальабсорбції”. Ця патологія включає різні види хронічних розладів процесів всмоктування, перетравлення і транспорту поживних речовин в тонкому кишечнику. Одним із видів синдрому мальабсорбції є непереносимість лактази (дисахариду лактози). Захворювання вважається переважно дитячим. У дорослих воно відзначається рідше.

В організмі немовлят лактоза розщеплюється на глюкозу та галактозу при нормальному обсязі лактази. Коли спостерігається її нестача, нерозщеплений молочний цукор поділяється на частини у кишечнику, що супроводжується утворенням метану, жирних кислот та водню. В результаті у дитини з'являється рідке випорожнення. Лактазна недостатність у немовляти небезпечна розвитком наступних станів та патологій:

  • зневоднення організму через діарею;
  • порушення зростання нормальної мікрофлори;
  • погіршення перистальтики кишківника;
  • розмноження гнильної мікрофлори;
  • порушення всмоктування кальцію та інших корисних речовин;
  • повільний набір ваги;
  • зниження імунітету через вимушену відмову від грудного вигодовування.

Види лактазної недостатності

Виділяється два основних види непереносимості лактази: первинна та вторинна. У немовлят може виникати будь-яка. Для дорослих характерна лише вторинна лактазна недостатність. Вона виникає внаслідок пошкодження або порушення функції епітеліальних клітин кишківника – ентероцитів. Первинна форма дефіциту лактази пов'язана з відсутністю (алактазії) або низькою активністю цього ферменту (гіполактазія). Вона поділяється ще кілька типів:

  1. Генетично обумовлена (вроджена). Алактазія та гіполактазія виникають через мутацію генів.
  2. Транзиторна (минуча). Спостерігається у новонароджених із малою вагою чи недоношених.
  3. Функціональна. Ця непереносимість лактази найпоширеніша. При ній не спостерігається порушення ферментації через будь-яку патологію. Причина дефіциту лактази у перегодовуванні дитини або низької жирності грудного молока.

Лактазна недостатність: симптоми та лікування

Причини

Кожна форма дефіциту лактази виникає з певних причин. Вторинна розвивається внаслідок ендокринних патологій, пов'язаних із порушенням функцій гіпофізу, щитовидної чи підшлункової залози. Серед інших причин її розвитку виділяють:

  • алергічну реакцію, наприклад, на коров'яче молоко;
  • променеву терапію;
  • вірусні чи бактеріальні кишкові інфекції;
  • атрофічні зміни слизової оболонки при тривалому зондовому харчуванні;
  • ентерит – запалення тонкого кишківника;
  • непереносимість глютена (білка злакових);
  • глистну інвазію – лямбліоз;
  • резекцію частини тонкого кишківника.

З цих причин частіше виникає лактазна недостатність у дорослих. Для новонароджених характерна первинна форма цієї патології. Вони вона розвивається з таких причин:

  • дитина недоношена, через що вироблення лактази ще не почалося;
  • генетична схильність;
  • захворювання кишківника;
  • порушення балансу годівлі.

Симптоми

Ознаки первинної та вторинної форми дефіциту лактази практично не відрізняються. Немовлятам вживання молока життєво необхідне, тому таке захворювання у них розвивається набагато частіше. Щоб малюк не почав втрачати вагу та продовжував активно зростати, необхідно вчасно помітити наявність цієї патології. У цьому допоможуть симптоми лактазної недостатності у немовляти:

  • рідке випорожнення практично відразу після вживання грудного молока;
  • пронос із кислуватим запахом і піною протягом доби навіть при одному годуванні;
  • довгий та болісний процес спорожнення;
  • біль у животі, через що дитина засинає з підтисненими до живота ніжками, погано спить, прокидається з плачем та криками;
  • домішки у стільці згустків крові, слизу, піни;
  • газоутворення та здуття живота;
  • дитина починає часто зригувати, його може вирвати всім з'їденим молоком;
  • зменшення апетиту;
  • активне зниження ваги;
  • підвищене потовиділення.

Ознаки у дорослих

Для дітей характерна яскравіше виражена клінічна картина дефіциту лактази. У дорослих ця патологія проявляється слабкими симптомами, тому її часто плутають із виразкою чи гастритом. При вродженій формі недостатності лактази ознаки можуть з'являтися протягом усього життя. Розпізнати відхилення можна за такими симптомами:

  1. Підвищене газоутворення, поколювання, вирування та бурчання в животі протягом години після вживання молока.
  2. Посилення газоутворення на фоні легких больових спазмів у епігастрії.
  3. Самостійне зникнення зазначених симптомів, якщо кількість з'їденої молочної продукції була не надто велика.
  4. Сильний біль. Цей симптом потребує обов'язкового проведення лікувально-медикаментозних заходів.

Лактазна недостатність: симптоми та лікування

Діагностика

У педіатричній практиці основним методом виявлення недостатності лактази є дієтодіагностика. Вона передбачає тимчасове виключення материнського молока чи молочних сумішей. Якщо неприємні симптоми у дитини проходять або зменшуються, це служить підтвердженням дефіциту лактази. З таким методом діагностики можуть виникнути проблеми: малюк відмовляється від призначеної суміші або сама викликає порушення мікрофлори кишечника.

Існує ще кілька методів діагностики дефіциту лактази. Вони точніші в порівнянні з дієтою. Список лабораторних та інструментальних досліджень включає:

  1. Біохімічний аналіз калу. Виявляє зниження кислотності рівня менше 5,5 і кількість цукру (вуглеводів) більше 0,25%. Це дослідження неспецифічне, тому завжди дає достовірні результати.
  2. Водневий тест. Визначає концентрацію водню в повітрі, що видихається. Ця речовина утворюється внаслідок процесів бродіння лактози в кишечнику.
  3. Лактазна генотипування. Це дослідження генів, що виявляє первинну форму дефіциту лактази, що необхідне диференціювання її від вторинного типу даної патології.
  4. Аналіз на лактазну недостатність. Є тестом з лактозним навантаженням. Цей спосіб найбільше підходить для дітей старшого віку. До дослідження не можна їсти за 10 годин до аналізу. Рівень глюкози в крові досліджують спочатку натще, а потім дають дитині випити лактозу у розчині. Далі протягом 2 годин повторно визначають кількість цукру з інтервалом 10 хвилин. Рівень глюкози не змінюється, якщо лактоза не розщеплюється. Це вказує на дефіцит лактази.
  5. Біопсія слизової оболонки тонкого кишечника. Це найдостовірніший метод дослідження. Проводиться під наркозом за допомогою ендоскопічного обладнання. Методика використовується лише у тяжких випадках для виявлення вродженої форми дефіциту лактази.

Лікування лактазної недостатності

Залежно від виду дефіциту лактази використовують різні варіанти терапії. При вторинній формі, що виникла при глистних інвазіях або кишкових інфекціях, ефективне етіотропне лікування. Воно включає прийом наступних препаратів:

  1. Антибактеріальні. Використовуються при кишкових інфекціях бактеріальної природи. Певні ліки призначає лікар після аналізу на збудника та його чутливість до антибіотиків.
  2. Протигельмінтних. Показані на лікування глистних інвазій. Прикладом є препарати Празиквантел, Більтрицид, Азінокс.
  3. Пробіотиків. Призначаються після одужання для нормалізації мікрофлори кишок. Ефективними в цьому випадку є багатокомпонентні препарати Біфі-форм Бебі, Ацилакт, Лінекс, Лактобактерин, Біфідум Баг.

За всіх видів дефіциту лактази, крім транзиторної та функціональної, використовується патогенетична терапія. Вона передбачає прийом ферментних добавок. Це допомагає зберегти годування груддю, оскільки відмовлятися від нього одразу не рекомендують. Лактаза – це натуральний пробіотик, який забезпечує нормальний баланс мікрофлори кишок. Для поповнення її нестачі у немовлят використовуються такі ферменти:

  • лактазар;
  • Бебі Док;
  • Лактаза Бебі;
  • Тилактаза;
  • Лактраза.

Ці ферментні добавки попередньо розводять у зцідженому грудному молоці та дають малюкові перед годуванням. Такий метод лікування використовують до 3-4-місячного віку дитини. Ферментні препарати менш ефективні при алергічній природі нестачі лактази. Користь вони приносять при вродженій формі відхилення або аномалії у вигляді короткого кишечника.

Останній варіант терапії – симптоматичний. Він допомагає впоратися з ускладненнями дефіциту лактази: діареєю, здуттям живота, блюванням. Проти цих симптомів використовують:

  • Смекту та активоване вугілля – дозволені у будь-якому віці, виводять з організму токсини;
  • Регідрон – заповнює водно-електролітний баланс, запобігає зневодненню.

Лактазна недостатність: симптоми та лікування

Дієта дитини

Одним з варіантів лікування дефіциту лактази у немовлят є комбіноване годування груддю та низьколактозною або безлактозною сумішшю. Можна також використовувати замінники молока на соєвій основі. Дитині важливо не перегодовувати: вона має їсти часто, але маленькими порціями. Причина в тому, що фермент виробляється тільки в кількості, яка потрібна на розщеплення лактози. У деяких немовлят симптоми гіполактазії зникають, варто лише трохи зменшити обсяг харчування.

Дітям старшого віку теж показано спеціальну дієту при лактазній недостатності. Якщо симптоми гіполактазії незначні, то раціон може включати йогурти, вершкове масло та кисломолочні продукти. Головна умова – відсутність після вживання симптомів дефіциту лактази. Повністю відмовитись необхідно від:

  • згущеного молока;
  • кондитерських виробів із молочними наповнювачами;
  • незбираного молока;
  • деяких пробіотиків.

Дієта мами при лактазній недостатності у немовляти

Оскільки нестача лактази спостерігається у дитини, мамі дотримуватися особливої дієти не потрібно. Обмеження в харчуванні у годуючої носить профілактичний характер і передбачає зменшення кількості білка. Особливо це стосується коров'ячого молока. Білок із нього є для дитини сильним алергеном. Виключити необхідно і такі продукти:

  • сир;
  • сир;
  • сметану;
  • масло та випічку на ньому;
  • яловичину;
  • екзотичні овочі та фрукти;
  • кофеїн, алкоголь;
  • гостре, солоне, солодке;
  • їжу з барвниками, консервантами та стабілізаторами.

Відео

EuroMD
Додати коментар