Біль у правому підребер'ї після їжі: чому болить спереду, причини

У практиці гастроентеролога пацієнти часто скаржаться на біль у правому підребер'ї після їжі. Стан незрозумілий для людей зі здоровим шлунком. Вони вважають, що біль під ребрами, взагалі кажучи, не пов'язаний із травленням. Помилкова думка заперечується обстеженням.

Зрозуміло, можливими причинами можуть бути хвороби ребер, оперізувальний лишай (герпес зостер), захворювання нижньо-грудних хребців із корінним синдромом, невралгія. Ці причини точно не пов'язані з їжею, не залежать від часу їди. Існує багато захворювань органів, розташованих у підребер'ї праворуч, що реагують на якість та режим харчування.

Для яких органів правого підребер'я важливе правильне харчування?

Безпосередньо в підреберній зоні розташовані права частка печінки, жовчний міхур із вивідними шляхами, вигин поперечно ободової кишки. Печінка виробляє жовч і транспортує її для зберігання жовчного міхура. Кількість і якість жовчі залежить від вступу «замовлення» зі шлунка, визначається складом прийнятої їжі, напоїв.

Перевантаження жирними та смаженими м'ясними стравами, алкоголем, гострими приправами викликає посилене функціонування. Іноді навіть при одноразовому переїданні болю у правому підребер'ї після їжі вказують на зрив синтезу, неможливість зробити достатню кількість для розщеплення. За регулярної звички харчуватися тільки м'ясом, гострими стравами така реакція неминуча.

Печінка працює цілодобово, позбавляючись своїми ферментами шкідливих токсичних речовин, у тому числі намагається перевести в неотруйну форму прийнятий алкоголь, канцерогенні речовини. Вона втрачає свої функції, коли клітини запалюються при гепатитах, жировій дистрофії або замінюються на рубцеву тканину. Утворюються ділянки цирозу, які не здатні працювати.

Нестача їжі вітамінів призводить до порушення синтезу ферментних систем печінки. А відсутність належної підтримки вуглеводів через голодні дієти викликає втрату депо глікогену, який вимушено розщеплюється до глюкози для вироблення енергії.

Пристрасть до гострої їжі сприяє порушенню моторики м'язової стінки міхура та шляхів. Викликається спастичне скорочення чи застій жовчі. Це пояснює, чому виникають болі, пов'язані з їжею.

Особливого значення надається концентрації солей у складі жовчі. Доведено вплив харчових продуктів на випадання в осад із подальшим склеюванням та утворенням каменів-конкрементів.

Затримка жовчовиділення – причина запалення та впровадження патогенних мікроорганізмів в орган, позбавлений місцевого імунітету. Отже, формується холецистит.

Біль у правому підребер'ї після їжі: чому болить спереду, причини

Не можна не відзначити роль прилеглих органів (головки підшлункової залози, цибулини дванадцятипалої кишки), які при запаленні, виразковому процесі, пухлини дають іррадіацію у праве підребер'я

Причини больового синдрому у правому підребер'ї після їжі

Без додаткової діагностики хвороби сусідніх органів важко відрізнити від локальних проблем. Розглянемо варіанти причин болю в підребер'ї праворуч за характерними симптомами.

Болі при холециститі

На початку захворювання настає функціональний збій викиду жовчі. Можливе підвищення чи зниження моторики. Потім у жовчний міхур потрапляє інфекція з печінки при гепатитах, підшлунковій залозі, кишечнику.

Патогенні збудники доставляються лімфою або з кров'ю з піднебінних мигдаликів, гайморової порожнини, каріозних зубів, органів сечовивідної системи, запалених придатків у жінок, простати у чоловіків із хронічним запаленням. Можлива реакція на використання глистів та лямблій.

При калькульозному (кам'яному) холецистит важливий застій жовчі. Якщо немає, то мають значення додаткові чинники. Серед провокаторів запалення жовчного міхура звичка до жирної їжі, вживання алкоголю, смаженої чи гострої закуски, слабке фізичне навантаження.

Болі в правому підребер'ї спереду з'являється через дві години після їжі і можуть бути дуже інтенсивними переймоподібними (при гострій формі захворювання) з нудотою, блювотою жовчю, високою температурою. Іррадіація спостерігається у праву лопатку, плече, ключицю, поперек.

При хронічному перебігу подібні ознаки виявляються лише за загостреннях. Їх пов'язують із порушенням дієти, стресами.

У міжприступному періоді болі носять тупий, тягне характер (можуть замінюватися на почуття тяжкості після їжі). Людина скаржиться на постійну гіркоту у роті, нудоту, втрату апетиту. Часто болі переходять із правого підребер'я в область сонячного сплетення і відчуваються підложечкою та ближче до пупка.

Калькульозний холецистит супроводжується пожовтінням шкіри та склер після нападу болю. За відсутності лікування запалена стінка нагноюється і холецистит переходить у флегмонозну та гангренозну форму. Біль стає тупим, залишається висока температура, озноб, наростає слабкість. Некроз тканин міхура призводить до зникнення болю на фоні тяжкого загального стану.

Болі при холангіті

Попадання умовно патогенної флори кишечника до жовчних протоків викликає їх запалення (холангіт). Відрізнити його від холециститу практично неможливо, оскільки інфекція швидко поширюється і на жовчний міхур.

Характерні спастичні болі (печінкова коліка) після прийому жирної та смаженої їжі. Запалення викликає перекриття виходу жовчі та застій у міхурі. У пацієнтів з'являється жовтяниця, свербіж шкіри на тлі підвищеної температури тіла. Тривалий перебіг холециститу та холангіту призводить до біліарного цирозу печінки, нирково-печінкової недостатності.

Біль при камені у жовчному міхурі

Жовчнокам'яна хвороба пов'язана з холециститом: запалення створює умови для утворення каменів у міхурі та протоках.

Біль у правому підребер'ї після їжі: чому болить спереду, причини

Камені відрізняються за розмірами, характером поверхні, здатні пересуватися

Приступ болю у правому підребер'ї з'являється після жирної їжі, алкоголю. Біль гострий, дуже інтенсивний. Іррадіює в правий бік, лопатку, плече, ключицю, епігастральну зону. При цьому пацієнта знобить, рве гіркотою. Триває напад кілька хвилин чи годин. Після цього залишається сильна загальна слабкість, ниючий біль у ділянці жовчного міхура.

Печінковий біль після їжі

Болі в правому підребер'ї, що залежать від захворювань печінки, провокуються жирними продуктами та смаженою їжею, прийомом спиртових напоїв (включаючи пиво), газованої води, гострих приправ.

Гепатити – хвороби запальної природи, токсичні та аутоімунні ураження. Найбільш поширені вірусні гепатити. Характерна прихована латентна стадія захворювання, в якій пацієнт відзначає:

  • тимчасове нудження;
  • відсутність апетиту;
  • непереносимість запаху їжі.

У клінічну стадію з'являються тупі болі у підребер'ї праворуч у відповідь на набряклість та розтягнення печінкової капсули. Порушення відтоку жовчі викликає надходження її компонентів у кров. В результаті виявляється жовтушність шкіри, склер, слизових, свербіж шкіри, темна сеча і сірий кал, нестійкий стілець. Температура немає високої, але виражена слабкість, біль голови.

При жировій дистрофії печінки, що настала внаслідок хронічного алкоголізму або тривалої інтоксикації, гепатоцити втрачають жири та відмирають. Поступово печінка вимикається із травлення. Спостерігається тупий біль після їжі та поза нею, болючість при пальпації печінки, збільшення органу, підвищена стомлюваність.

Наступною стадією розвитку жирової дистрофії є хронічний гепатит та перехід у цироз.

Болі при виразковій хворобі

Болі в підребер'ї праворуч може дати виразка, локалізована в області цибулини дванадцятипалої кишки. Попереднім захворюванням часто є бульба – запалення цієї зони.

Біль у правому підребер'ї після їжі: чому болить спереду, причини

Виразки можуть бути різними за розмірами, глибиною, характером країв

Пацієнти описують ріжучі болі через 1,5-2 години після їди або вночі натще. Відразу після їди з'являються відрижка, нудота, можливе блювання, здуття живота, підвищена пітливість, слабкість.

Рідше болю в правому підребер'ї непокоїть при розташуванні виразки в пилоричній частині шлунка. Виникнення кинджального характеру болю вказує на прорив стінки і вихід вмісту в порожнину очеревини.

Біль при панкреатиті

У праве підребер'я поширюються болі при панкреатиті, рак головки підшлункової залози. Для больового синдрому типова виражена інтенсивність, пульсуючий характер, явище «опоясування» з нудотою, блювотою жовчю, проносом. Пацієнти швидко худнуть через порушення всмоктування основних корисних компонентів їжі.

Болі при синдромі Жільбера

Захворювання ще називається «конституційною печінковою дисфункцією, сімейною негемолітичною жовтяницею». Патологія вроджена, передається у спадок. У крові постійно визначається високий вміст білірубіну, що спричиняє слабку жовтушність шкірних покривів.

Пацієнти мають підвищену чутливість до жирних та гострих страв. Після вживання в них з'являються болі тупого характеру у правій частині епігастрію та в підребер'ї, відрижка, нудота та блювання гіркотою. Крім цієї симптоматики, турбують:

  • запаморочення;
  • почуття гіркоти у роті;
  • безсоння;
  • розлади випорожнень.

Біль у правому підребер'ї після їжі: чому болить спереду, причини

У пацієнтів з негемолітичною жовтяницею постійна жовтушність склер

Діагностика

Під час огляду лікар перевіряє мову, колір склер, стан лімфовузлів. Пальпація живота дозволяє виявити максимально болючі зони, збільшення печінки, щільний або м'який край, горбисту поверхню при цирозі, збільшений жовчний міхур.

Лабораторні дослідження включають:

  • загальні та біохімічні аналізи – підтверджують запальний процес, фазу захворювання, ступінь порушення функцій, за складом ферментів дозволяють виявити роль підшлункової залози та печінки;
  • при вірусних гепатитах проводяться імунологічні тести виявлення конкретного типу вірусу;
  • у сечі досліджують глюкозу, білок. білірубін, діастазу;
  • перевіряється аналіз калу на глистяну інвазію, лямблії;
  • методом зондування отримують вміст дванадцятипалої кишки, досліджують склад жовчі, виявляють елементи запалення при холецистит;
  • ультразвукове дослідження — поширена методика, що дозволяє визначити розміри органів, наявність каменів у міхурі та ходах, виявити порушення форми при рубцевих змінах.

У необхідних випадках використовується контрастна рентгенографія жовчного міхура, рентгеноскопія шлунка та дванадцятипалої кишки. Фіброгастроскопічний спосіб дозволяє оглянути нижні відділи шлунка та цибулину дванадцятипалої кишки, встановити локалізацію виразки.

Лікування

План терапії кожного захворювання складається лікарем після загального обстеження. Не можна підібрати один лікувальний засіб від болів у правому підребер'ї. Потрібні серйозні зусилля пацієнта у дотриманні режиму та дієти.

Гастроентерологи рекомендують:

  • припинити важкі фізичні навантаження, досить ходити пішки, робити гімнастику вранці, можна зайнятися йогою, пілатесом, відвідувати басейн;
  • при надмірній вазі влаштовувати розвантажувальні дні;
  • навчитися керувати станом після хвилювань або приймати легкі рослинні заспокійливі препарати;
  • дуже уважно стежити за протипоказаннями, вказаними в інструкції за необхідності лікування різними засобами.

Дієту доведеться підтримувати все життя. Необхідно виключити із споживаних продуктів:

  • алкогольні напої незалежно від міцності, газованої води, міцного чаю та кави, усі жирні м'ясні вироби, сметану та майонез, жирний сир;
  • консерви;
  • смажені та копчені страви з м'яса, риби, овочів;
  • жирні кондитерські вироби із кремом;
  • бобові, свіжу та кислу капусту, редьку;
  • шоколад, цукерки.

Біль у правому підребер'ї після їжі: чому болить спереду, причини

Сир у харчуванні необхідний, але у знежиреному вигляді

Використовувати у харчуванні:

  • м'ясо курки, індички, нежирну яловичину;
  • супи та бульйони не повинні бути наваристими;
  • молочні та овочеві супи;
  • каші з обмеженням вершкового масла;
  • макаронні вироби;
  • відварену або тушковану картоплю з овочами;
  • кефір та нежирний сир;
  • рослинні олії;
  • фруктів.

Харчуватись слід часто, малими порціями. Не допускати тривалих перерв, перекусів усухом'ятку, переїдання.

Медикаменти та хірургія

Зняття больового синдрому досягається у кожному даному випадку по-різному. При виразці в шлунку або дванадцятипалій кишці призначаються обволікаючі засоби (Алмагель-А, Гастал), для боротьби з хелікобактерією – курс ерадикації антибіотиками, як засоби, що стимулюють моторику, препарати залежно від типу кислотності (спазмолітики або прокінетики).

Лікування підшлункової залози вимагатиме в перші дні дотримання голоду, потім поступового розширення дієти. Необхідне призначення ферментів, вітамінів для компенсації, відновлення процесів всмоктування кишечнику.

Хвороби печінки лікують противірусними препаратами з імуномодуляторами (гепатити), великими дозами вітамінів, жовчогінними засобами, кортикостероїдами, гепатопротекторами. Пацієнтам доводиться використовувати методи дезінтоксикації з появою ознак цирозу та печінкової недостатності (плазмаферез, гемодіаліз).

При захворюваннях жовчного міхура важливо з'ясувати причину. Для усунення запалення призначають антибактеріальні засоби. При камінні намагаються розм'якшити і розколоти їх на дрібніші, хоча це вдається лише частково.

Існуючі засоби, що впливають на жовчний апарат, зводяться до холеретиків (підсилюють синтез жовчі) та холекінетиків (діють на мускулатуру жовчного міхура та проток). Тому самостійно не можна користуватися порадами знайомих та приймати їх препарати. Кожен пацієнт має свій тип порушень.

Біль у правому підребер'ї після їжі: чому болить спереду, причини

Значну допомогу надають методики фізіотерапевтичного лікування, їх призначає лікар-фахівець за відсутності ознак пухлинного росту та кровотечі.

Рішення про оперативне рішення приймається терміново при невідкладному стані, небезпечному для життя:

  • флегмонозний та гангренозний жовчний міхур необхідно видалити якнайшвидше;
  • виразку з наполегливими болями січуть і зшивають шлунок з кишковою петлею;
  • злоякісні пухлини можуть вимагати повного видалення органу або його значної частини, що оточують лімфовузли з подальшою хіміотерапією та опроміненням.

У терапії синдрому Жільбер використовуються: жовчогінні засоби, гепатопротектори, ентеросорбенти. Руйнування зайвого білірубіну досягається фототерапією синіми лампами. Болі у правому підребер'ї не можна лікувати єдиним способом. Оптимальну терапію підбирають після обстеження та виявлення причини. Найкраще, що може зробити пацієнт, – своєчасно звернутися до лікаря.

EuroMD
Додати коментар