Дієта при псевдомембранозному коліті – зразкове меню лікувального столу

Гостре запалення кишечника чи псевдомембранозний коліт (ПМК) може виникнути в людини у віці. Дотримання суворої дієти першому етапі розвитку хвороби допоможе якнайшвидшому одужанню.

Правила дієти при псевдомембранозному коліті

Як правило, дієта при коліті кишечника призначається лікарем у суворій відповідності до індивідуальних діагностичних даних (результатами колоноскопії, рентгенографії).

При загостренні хвороби протягом перших двох діб пацієнт має голодувати. Далі раціон харчування передбачає жорстке обмеження продуктів, що містять клітковину. Вся їжа повинна проходити термічну обробку, перед вживанням її ретельно подрібнюють.

Загальні правила харчування при псевдомембранозному коліті:

  • Продукти повинні проходити ретельну температурну обробку (варіння, гасіння, приготування на пару).
  • Необхідно дотримуватися режиму, харчуватися невеликими порціями й одночасно.
  • Останній прийом їжі повинен бути не пізніше ніж 7 годин вечора.
  • Додатково слід додати до раціону вітаміни, спеціальні харчові добавки.
  • Потрібно збільшити споживання рідини, не менше 2 літрів на день (води, бульйону, але не газування, соку, кави).
  • З раціону слід забрати лактозу, яка провокує бродіння.
  • Слід повністю відмовитись від солі, консервів, маринадів.
  • Проміжок між їдою – 3 години.
  • Необхідно повністю відмовитись від спиртного.

Дієта при псевдомембранозному коліті - зразкове меню лікувального столу

Дозволені та заборонені продукти

Харчування при коліті кишечника має бути збалансованим, але при цьому необхідно вживати страви з великою кількістю білка та зменшеним відсотком жиру. Список дозволених та заборонених продуктів представлений у таблиці:

Дозволені

Заборонені

  • нежирне м'ясо;
  • кисломолочні продукти;
  • злаки, крупи;
  • риба;
  • птах;
  • вегетаріанські супи;
  • відвар шипшини;
  • овочі, ягоди, фрукти;
  • кисіль;
  • черствий хліб;
  • Рис;
  • макарони;
  • трав'яний, зелений чай.
  • солоні, жирні, гострі, копчені страви;
  • концентровані соки;
  • бобові культури;
  • шоколад, кондитерські вироби;
  • приправи, спеції;
  • алкоголь;
  • молоко;
  • консерви;
  • капуста;
  • какао, кава;
  • напівфабрикати;
  • газовані напої;
  • цитрусові;
  • кукурудза.

Список заборонених страв при коліті кожного пацієнта складається лікарем індивідуально. Подразнення слизової оболонки кишечника може бути спровоковане різними харчовими інгредієнтами. Стійка диспепсія (порушення роботи шлунка) розвивається і натомість непереносимості кофеїну, глютена, лактози. Розвитку запору поряд з проносом сприяє вживання в їжу щавлевої кислоти, що міститься в шпинаті, щавлі, петрушці.

Дієта при псевдомембранозному коліті - зразкове меню лікувального столу

Меню

Дієта при коліті та ентероколіті спрямована на нормалізацію водного балансу в організмі, а також на усунення процесів бродіння, гниття у кишечнику. Основними вимогами до продуктів вважаються: мінімальна калорійність, ніяка груба обробка, відповідний термін придатності. Перші два дні дієти при псевдомембранозному коліті рекомендується голодувати, що допоможе максимально розвантажити травний тракт. Зразкове меню представлене в таблиці:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Понеділок

Можна лише рисовий відвар та воду.

Вівторок

Середа

Вівсянка на воді

Протерте пюре із фруктів

Риба, приготовлена на пару

Кисель, сухарі

М'ясний бульон

Четвер

Манна каша

Омлет із одного яйця

Парові курячі котлети

Яблучне пюре

Курячий бульйон

П'ятниця

Кисель, яйце некруто

Сирна запіканка

М'ясний бульон

Кисель, сухарі

Гречана каша

Субота

Рисова каша

Печене яблуко

Відварена курка

Запечені сливи

Курячий бульйон

Неділя

Вівсяна каша

М'який сир

М'ясо на пару

Печене яблуко, сир

Відварена гречка

Дієта при псевдомембранозному коліті - зразкове меню лікувального столу

Відео

EuroMD