Незалежно від типу збудника, дієта при кишковій інфекції у дорослих та дітей покликана не допустити зневоднення організму. Харчування має бути різноманітним, щоб забезпечити організм необхідними поживними речовинами, не перевантажуючи систему травлення. Під час та після кишкової інфекції призначається дієта №4.
Харчування після кишкової інфекції
Час одужання після кишкової інфекції залежить від дотримання загальних правил дієти. До них слід зарахувати:
- У гострий період хвороби слід відмовитися від їжі, приймаючи лише питво та регідратаційні розчини.
- Достатній вміст білка у раціоні. Жири та вуглеводи слід обмежити.
- Їжу треба приймати теплою, в рідкому та напіврідкому вигляді.
- Способи приготування їжі – варіння і на пару.
- Калорійність їжі дорівнює 1950 ккал – при гострій течії, 3000 – під час одужання.
- Дієта передбачає дрібне харчування 5-6 разів на день.
- Розмір порції 150-300 г для дорослого, 80-200 г для дитини від 2 до 7 років.
- Дієта після кишкової інфекції у дитини до 2 років передбачає вживання їжі 7-8 разів на день по 50г за один раз. Обов'язково часто й потроху напувати дитину.
- Дітям не рекомендується давати молочні продукти із підвищеним вмістом лактози.
- Малюків до року треба частіше прикладати до грудей. Якщо дитина на штучному харчуванні – краще запропонувати їй суміші, збагачені кисломолочними бактеріями.
Дозволені продукти
Після кишкової інфекції дітям і дорослим дієта дозволяє їсти певні продукти відновлення нормальної роботи кишечника. До них відносяться:
Продуктова група |
Дозволені найменування |
Хлібобулочні вироби |
Несвіжий пшеничний хліб, сухарі, нездобна випічка, галети |
Нежирні сорти м'яса |
Кролик, індичка, курка, телятина |
Крупи |
Рисова, манна, вівсяна, кукурудзяна, гречана |
Овочі |
Гарбуз, кабачки, морква, картопля, цвітна капуста, томати |
Сухофрукти, горіхи |
Курага, родзинки, фініки, урюк |
Кисломолочна продукція |
Кефір, кисле молоко, ацидофілін, нежирні сметана, сир і йогурт |
Фрукти, ягоди |
Яблука, полуниця, персики, чорниця, нектарин, банан |
Солодощі |
Пастила, мед, джем, варення, помадка |
Масла, жири |
Оливкова, соняшникова, топлена, кукурудзяна |
Яйця |
Варені |
Напої |
Вода мінеральна без газу, компоти, соки, чай, кисель |
Заборонені продукти
За правилами дієти існує список заборонених продуктів після кишкової інфекції. Він складається з:
Продуктова група |
Заборонені найменування |
Овочі, зелень |
Бобові, гриби, цибуля, редис, огірки, щавель, ріпа, часник, шпинат |
М'ясо |
Свинина, качка, гуска, сало |
Фрукти |
Виноград, слива |
Риба |
Консерви, ікра, в'ялена та копчена риба |
Хлібобулочні вироби |
Свіжий білий хліб, здоба, торти, тістечка, макарони |
Жири |
Кулінарний, тваринний |
Приправи, спеції |
Майонез, імбир, кетчуп, перець, гірчиця |
Кисломолочна продукція |
Жирне молоко, сир, сметана, вершки, сир |
Солодощі |
Морозиво, шоколад |
Напої |
Солодкі з газом, кава, алкоголь |
Меню
Для лікування розладу кишківника потрібно скласти лікувальне меню. Воно має забезпечувати щадний режим харчування, не стимулювати процеси бродіння в ШКТ.
З цієї причини раціон складається з продуктів, що забезпечують регідратаційний та дезінтоксикаційний ефект.
Для дітей
Дитяче меню краще складати із знайомих дитині страв. Не варто примушувати малюка їсти – важливо орієнтуватися на його потреби та забезпечити рясне питво. Необхідна присутність несирих фруктів та овочів. Вони багаті харчовими волокнами, необхідні кишечнику. Зразкове меню на день після кишкової інфекції:
- Сніданок – манна або вівсяна каша на воді – 70 г, кисіль – 150 мл.
- Перекус – печене яблуко.
- Обід – курячий бульйон – 30 г, хліб, парова тефтеля, чай.
- Полудень – протертий сир з медом та сметаною – 80 г, кефір.
- Вечеря – пюре з кабачків та моркви – 50, відварена картопля – 20, компот із сухофруктів.
- Перед сном – сік, галетне печиво.
Для дорослих
Після кишкової інфекції дієта передбачає постійну присутність у раціоні білкових страв. Вони допоможуть упоратися зі слабкістю після хвороби, відновити сили. Зразкове меню для дорослих:
- Сніданок – несолодка вівсянка – 100 г, 2 яйця некруто, чай – 200 мілілітрів.
- Перекус – йогурт із перетертим бананом – 120 г, сік – 150 мл.
- Обід – перловий суп з картоплею – 100 г, м'ясне суфле – 80 г, морквяне пюре – 50 г, хліб, компот – 150 мілілітрів.
- Полуденок – яблучний мус – 100 г, сухарі.
- Вечеря – парова риба з цвітною капустою – 180 г, пюре картопляне – 120 г, відвар шипшини – 200 мл.
- Перед сном – плодово-ягідний кисіль – 200 мілілітрів.