Дієта після кишкової інфекції – режим харчування, заборонені та дозволені продукти

Незалежно від типу збудника, дієта при кишковій інфекції у дорослих та дітей покликана не допустити зневоднення організму. Харчування має бути різноманітним, щоб забезпечити організм необхідними поживними речовинами, не перевантажуючи систему травлення. Під час та після кишкової інфекції призначається дієта №4.

Харчування після кишкової інфекції

Час одужання після кишкової інфекції залежить від дотримання загальних правил дієти. До них слід зарахувати:

  1. У гострий період хвороби слід відмовитися від їжі, приймаючи лише питво та регідратаційні розчини.
  2. Достатній вміст білка у раціоні. Жири та вуглеводи слід обмежити.
  3. Їжу треба приймати теплою, в рідкому та напіврідкому вигляді.
  4. Способи приготування їжі – варіння і на пару.
  5. Калорійність їжі дорівнює 1950 ккал – при гострій течії, 3000 – під час одужання.
  6. Дієта передбачає дрібне харчування 5-6 разів на день.
  7. Розмір порції 150-300 г для дорослого, 80-200 г для дитини від 2 до 7 років.
  8. Дієта після кишкової інфекції у дитини до 2 років передбачає вживання їжі 7-8 разів на день по 50г за один раз. Обов'язково часто й потроху напувати дитину.
  9. Дітям не рекомендується давати молочні продукти із підвищеним вмістом лактози.
  10. Малюків до року треба частіше прикладати до грудей. Якщо дитина на штучному харчуванні – краще запропонувати їй суміші, збагачені кисломолочними бактеріями.

Дієта після кишкової інфекції - режим харчування, заборонені та дозволені продукти

Дозволені продукти

Після кишкової інфекції дітям і дорослим дієта дозволяє їсти певні продукти відновлення нормальної роботи кишечника. До них відносяться:

Продуктова група

Дозволені найменування

Хлібобулочні вироби

Несвіжий пшеничний хліб, сухарі, нездобна випічка, галети

Нежирні сорти м'яса

Кролик, індичка, курка, телятина

Крупи

Рисова, манна, вівсяна, кукурудзяна, гречана

Овочі

Гарбуз, кабачки, морква, картопля, цвітна капуста, томати

Сухофрукти, горіхи

Курага, родзинки, фініки, урюк

Кисломолочна продукція

Кефір, кисле молоко, ацидофілін, нежирні сметана, сир і йогурт

Фрукти, ягоди

Яблука, полуниця, персики, чорниця, нектарин, банан

Солодощі

Пастила, мед, джем, варення, помадка

Масла, жири

Оливкова, соняшникова, топлена, кукурудзяна

Яйця

Варені

Напої

Вода мінеральна без газу, компоти, соки, чай, кисель

Заборонені продукти

За правилами дієти існує список заборонених продуктів після кишкової інфекції. Він складається з:

Продуктова група

Заборонені найменування

Овочі, зелень

Бобові, гриби, цибуля, редис, огірки, щавель, ріпа, часник, шпинат

М'ясо

Свинина, качка, гуска, сало

Фрукти

Виноград, слива

Риба

Консерви, ікра, в'ялена та копчена риба

Хлібобулочні вироби

Свіжий білий хліб, здоба, торти, тістечка, макарони

Жири

Кулінарний, тваринний

Приправи, спеції

Майонез, імбир, кетчуп, перець, гірчиця

Кисломолочна продукція

Жирне молоко, сир, сметана, вершки, сир

Солодощі

Морозиво, шоколад

Напої

Солодкі з газом, кава, алкоголь

Меню

Для лікування розладу кишківника потрібно скласти лікувальне меню. Воно має забезпечувати щадний режим харчування, не стимулювати процеси бродіння в ШКТ.

З цієї причини раціон складається з продуктів, що забезпечують регідратаційний та дезінтоксикаційний ефект.

Для дітей

Дитяче меню краще складати із знайомих дитині страв. Не варто примушувати малюка їсти – важливо орієнтуватися на його потреби та забезпечити рясне питво. Необхідна присутність несирих фруктів та овочів. Вони багаті харчовими волокнами, необхідні кишечнику. Зразкове меню на день після кишкової інфекції:

  • Сніданок – манна або вівсяна каша на воді – 70 г, кисіль – 150 мл.
  • Перекус – печене яблуко.
  • Обід – курячий бульйон – 30 г, хліб, парова тефтеля, чай.
  • Полудень – протертий сир з медом та сметаною – 80 г, кефір.
  • Вечеря – пюре з кабачків та моркви – 50, відварена картопля – 20, компот із сухофруктів.
  • Перед сном – сік, галетне печиво.

Дієта після кишкової інфекції - режим харчування, заборонені та дозволені продукти

Для дорослих

Після кишкової інфекції дієта передбачає постійну присутність у раціоні білкових страв. Вони допоможуть упоратися зі слабкістю після хвороби, відновити сили. Зразкове меню для дорослих:

  1. Сніданок – несолодка вівсянка – 100 г, 2 яйця некруто, чай – 200 мілілітрів.
  2. Перекус – йогурт із перетертим бананом – 120 г, сік – 150 мл.
  3. Обід – перловий суп з картоплею – 100 г, м'ясне суфле – 80 г, морквяне пюре – 50 г, хліб, компот – 150 мілілітрів.
  4. Полуденок – яблучний мус – 100 г, сухарі.
  5. Вечеря – парова риба з цвітною капустою – 180 г, пюре картопляне – 120 г, відвар шипшини – 200 мл.
  6. Перед сном – плодово-ягідний кисіль – 200 мілілітрів.

Відео

EuroMD
Додати коментар