Гіпопуринова дієта – принципи харчування та лікувальні стіл № 6

Ця схема харчування спрямована на обмеження в раціоні продуктів, багатих сечовою кислотою та її метаболітами. Меню низькопуринового раціону складається індивідуально.

Показання до дієти

Основне завдання згаданої лікувальної схеми харчування – полегшення стану пацієнта. Доведено, що дотримання суворої дієти гіпопуринової при загостренні подагри дозволяє знизити інтенсивність і частоту нападів. Важливо розуміти, що одужання можливе лише у разі спільного застосування дієтологічного та медикаментозного методів корекції метаболізму.

Показаннями до призначення гіпопуринової лікувальної дієти є:

  • подагра;
  • цистінурія;
  • мочекам'яна хвороба;
  • гострий чи хронічний нефрит;
  • оксалурія;
  • ниркова недостатність;
  • сечокислий діатез.

Гіпопуринова дієта - принципи харчування та лікувальні столи № 6

Принципи харчування

Антипуринова дієта неповноцінна щодо забезпечення організму нутрієнтами. Тому вона не може застосовуватися довго. Пурини в продуктах теж потрібні організму. Раціон харчування включає гаряче, порцію салату чи фруктів, напій. Особливих вимог до кулінарної обробки продуктів немає, за винятком м'яса, яке перед подальшою обробкою зазнає короткочасного варіння зі зливанням першого бульйону.

Поза періодами загострень хвороби тваринний білок може бути у раціоні пацієнта трохи більше 2-3 разів на тиждень. При цьому добовий обсяг м'ясних, рибних страв при гіпопуриновому раціоні не повинен перевищувати 150-170 г. Пацієнтам рекомендується вживати їжу 5-6 разів на день. Крім дробового харчування, низькопуринова дієта передбачає :

  • дотримання питного режиму (щонайменше 1,5 л рідини на день);
  • відмова від алкоголю;
  • зниження ваги;
  • підрахунок калорійності страв;
  • мінімальне вживання цукру, солі.

Заборонені продукти

Пацієнтам, що знаходяться на гіпопуриновому раціоні, рекомендується на якийсь час виключити з меню м'ясо червоних сортів (яловичину, свинину, баранину). Також слід відмовитися від чаю та кави, оскільки вони містять велику кількість пуринів. Хворим не можна голодувати. Це призводить до білкового розпаду та утворення сечової кислоти. Крім того, при гіпопуриновій лікувальній дієті заборонено:

  • гриби;
  • субпродукти;
  • какао, шоколад;
  • жирна риба;
  • продукти, багаті на рослинний білок: боби, горох, квасоля, соя;
  • здобна випічка, кондитерські вироби із вершковим кремом;
  • консерви, копченості;
  • маринади, соління;
  • манна, рисова крупа;
  • макаронні вироби;
  • сири;
  • газовані напої;
  • журавлина, виноград, інжир, малина.

Гіпопуринова дієта - принципи харчування та лікувальні столи № 6

Дозволені продукти

Гіпопуринова лікувальна дієта передбачає вживання хворими великої кількості різних овочів, наприклад, баклажанів, помідорів, огірків, картоплі. Дозволяється їсти бездрожжевий білий, чорний хліб. Важливо збагачувати гіпопуриновий раціон ягодами, фруктами. Не можна заправляти салати оливковою або лляною олією. Обов'язково включати до раціону нежирні кисломолочні продукти. Крім того, при гіпопуриновій дієті дозволені:

  • кабачки;
  • картопля;
  • абрикоси;
  • апельсини;
  • сливи;
  • яблука;
  • чорнослив;
  • варення;
  • зефір, пастила;
  • м'ясо курки, індички, кролика;
  • нежирна риба: хек, річковий короп, судак;
  • яйця;
  • компоти, морси;
  • негазовані мінеральні води.

Гіпопуринова дієта - принципи харчування та лікувальні столи № 6

Розвантажувальні дні

Пацієнтам, які дотримуються гіпопуринової лікувальної дієти, не можна голодувати. Тому під час розвантажувальних днів їм дозволяється їсти яблука і пити зелений чай. Крім того, допускається вживання овочевих салатів. Для очищення організму під час розвантажувальних днів рекомендується використовувати нежирні кисломолочні продукти. Як перекушування допускається їсти свіжі червоні яблука. Практикувати такий спосіб розвантаження організму можна кожні 5-6 днів.

Зразкове меню

Раціон гіпопуринової дієти повинен бути максимально різноманітним з урахуванням допустимих способів кулінарної обробки продуктів. Такий підхід нівелює психологічні незручності, що виникають і натомість запровадження харчових обмежень. Зразкове меню гіпопуринової схеми живлення виглядає так:

День

Сніданок.

Сніданок 2

Обід

Полудень

Вечеря

Перший

Яйце некруто, зерновий хліб, зелений чай з медом

Морквяний сік

Курячий суп, буряково-морквяна ікра, зелений чай

2-3 абрикоси

Відварена риба, овочевий салат

Другий

Порція нежирного сиру з варенням, цикорію.

Вівсяне печиво, компот

Індичка з овочами, компот

Банан, яблуко

Запечена картопля, овочевий салат

Третій

Пшенична каша на молоці, зелений чай з медом

Галетне печиво, банан

Буряк із сметаною, відварена індичка

Апельсин Кролик запечений з овочами

Відео

EuroMD
Додати коментар