Дієта при ревматоїдному артриті – дозволені та заборонені продукти

Запальне захворювання суглобів викликає у пацієнтів сильний біль, скутість, проблеми руху. Поліпшити стан при артриті, який має ревматоїдний характер, допомагає спеціальна дієта. Важливо знати основні правила проведення на різних етапах розвитку недуги.

Харчування у гострій фазі ревматоїдного артриту

На цій стадії захворювання характерно підвищення температури, збільшення лімфатичних вузлів, порушення виведення рідини з організму. Щоб покращити стан хворого, лікарі рекомендують дієту №10 А. Її основні правила:

Принципи

Режим харчування

Дробне, шестиразове, невеликими порціями.

Виключити продукти, що спричиняють алергію.

Збалансувати живлення мікроелементами.

Включити в раціон продукти, багаті на вітаміни С, Р (рутином).

Використовувати їжу, що щадить кишечник, шлунок.

Проводити раз на тиждень розвантажувальні дні.

Вечеряти за 3 години до сну.

Виключити бульйони.

Добові норми

Калорійність, ккал

1600

Білки, г

80

Жири, г

70 (четверта частина – рослинного походження)

Вуглеводи, г

300

Цукор, г

Не більше 30

Технологія приготування

На пару, відварювати, тушкувати, запікати.

Питний режим

1 літр рідини на добу

Вживання солі

До 3 грамів на день (солити готові страви)

Додаткові вимоги

Виключити алкоголь, газовану воду

Контролювати вагу

Не вживати консерви, маринади, гострі спеції, гриби

Список корисних продуктів

Щоб покращити стан хворого, нормалізувати обмінні процеси, зміцнити стінки судин, зняти запалення, дієта при артриті суглобів передбачає використання корисних продуктів. Вони сприяють виведенню з організму токсинів, зменшують алергічні реакції. Дієтологи рекомендують включати до щоденного раціону:

  • селера;
  • куркуму;
  • смородину;
  • насіння льону;
  • грецькі горіхи;
  • ананас;
  • імбир;
  • чорниці.

Щоб зменшити запальний процес при артриті, що відрізняється ревматоїдним характером, рекомендують готувати страви, що включають:

  • риба – оселедець, форель, анчоуси, осетр, тунець;
  • рослинні олії – соняшникова, кукурудзяна, енотерова (з ослинника дворічного), зроблена з бурачника;
  • овочі – буряк, капуста брокколі у відвареному, запеченому вигляді.

Дієта при ревматоїдному артриті - дозволені та заборонені продукти

Підгостра фаза

Після усунення гострих симптомів, приблизно через два тижні, настає підгостра фаза хвороби. У цій ситуації харчування при ревматоїдному артриті має змінитися. Режим, технологія приготування страв залишаються такими ж, як при гострому перебігу хвороби, але є особливості:

Добова калорійність, ккал

1800

Білки, г

90 (2/3 загальної кількості – тваринного походження)

Вуглеводи, г

До 300

Жири, г

85, третина – рослинні

Цукор, г

40

Питний режим

1,2 літри на добу

Вживання солі

Не більше 5 г для підсолювання готової їжі

Додаткові вимоги

Збільшити кількість вітамінів, включити до раціону лимони, солодкий перець, м'ясо, гречку, пшеничні висівки

Підвищити рівень калію, кальцію, вживати сочевицю, морську капусту, кунжут, курагу, печену картоплю

Стадія ремісії

Дієта цієї стадії артриту, має ревматоїдний вигляд, має особливості. Добова кількість калорій лишається без зміни. Об'єм жирів і вуглеводів не передбачає нововведень. Дієта при артриті суглобів на стадії ремісії має враховувати такі вимоги:

  • обмежити добову кількість білка до 90 г;
  • виключити міцний чай, каву;
  • мінімізувати вживання баклажанів, помідорів, картоплі;
  • збагатити раціон вітаміном D – рибою жирних сортів.

Дієта при ревматоїдному артриті передбачає використання молочних виробів, багатих на кальцій – сиру, молока, сиру.

Під забороною перебувають такі продукти:

  • бобові;
  • щавель;
  • копчення;
  • алкогольні напої;
  • шпинат;
  • інжир;
  • баклажани;
  • помідори;
  • гриби;
  • макарони;
  • майонез;
  • морозиво;
  • шоколад;
  • здобу;
  • жирне м'ясо;
  • сметана;
  • ковбаси.

Дієта при ревматоїдному артриті - дозволені та заборонені продукти

Зразкове меню

При артриті суглобів бажано скласти раціон, виходячи з принципів харчування, запропонованих фахівцями. Дієта повинна враховувати дозволені та заборонені продукти. За годину до сну рекомендують випити склянку кисломолочних виробів – кефіру, йогурту. Зразкове меню на 4 дні:

Дні

Сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

Перший

Другий

Перший

Рисова каша, 120 г, соєвий сир, 20 г, чай

Запечене яблуко, йогурт

Суп з цвітною капустою, 250 г,

салат з

буряків, 100 г,

компот

Відвар шипшини, хлібці

Риба, тушкована з овочами, 200 г, кефір

Другий

Сирна запіканка з курагою, 150,

яблучний сік

Оладки, 120, ягідний морс

Овочевий суп з рисом, 250,

відварена картопля, 100

парова котлета, 80,

неміцний чай

Печена груша

Квашена капуста, 120,

відварена телятина, 80, трав'яний чай

Третій

Омлет, 120,

огірок, 50,

кавовий напій

Йогурт,

галети 3 штуки

Щи з капустою, 250,

запечений кабачок з куркою, 150, компот

Простокваша,

хлібці

Сирний пудинг із ізюмом, 200,

абрикосовий сік

Четвертий

Гречана каша, 150 г, сир тофу, 30, какао

Сир із курагою, 100

Суп з перловкою, зеленню, 250,

хек, запечений з овочами, 150

трав'яний чай

Фруктовий салат із йогуртом

Плов, 150, варений буряк, 100,

яблучний сік

Розвантажувальні дні

Ревматоїдне запалення суглобів потребує довічного дотримання дієти. Поліпшити стан у разі хвороби допоможе проведення разів на тиждень розвантажувальних днів. При цьому слід випивати до 1,5 літрів води. Дієтологи рекомендують монодієту з використанням протягом дня одного продукту. Це можуть бути:

  • молочні вироби – йогурт, кефір – 1,5 літри;
  • овочі або фрукти у відвареному, запеченому вигляді – 1,5 кг;
  • несолодкі соки – 2 літри на день.

Дієта при ревматоїдному артриті - дозволені та заборонені продукти

Відео

EuroMD
Додати коментар