Дієтолог розповіла, які овочі краще варити

Дієтолог розповіла, які овочі краще варити

Які овочі краще відварювати, щоб зробити їх дуже корисними для організму. Багато овочів при термічній обробці не втрачають цінних для організму властивостей, навпаки, вони стають ще кориснішими, зазначила вона. Це відбувається тому, що деякі жиророзчинні вітаміни, що входять до їхнього складу, краще засвоюються після впливу високих температур, пояснила Корольова. Як приклад вона навела моркву.

“Вітамін А краще засвоюється з вареної моркви, ніж із сирої”, – впевнена дієтолог.

При тепловій обробці активізується також антиоксидант лікопін, який міститься в помідорах та червоному перці, продовжила вона.

“Термічна обробка дозволить активізувати лікопін у складі помідорів та червоного перцю, покращить процес його засвоєння. Лікопін – це чудовий антиоксидант. Він важливий для здоров'я тканин, для підтримки хорошого стану крові, а також для чоловічого здоров'я”, – додала Корольова.

Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту не рекомендується вживати ріпу та редьку через грубі харчові волокна, що входять до складу цих коренеплодів. Але після термічної обробки рослинні волокна легше перетравлюються, вважає дієтолог. “У напівзруйнованому стані харчові волокна легше перероблятимуть ферменти і засвоюватимуться організмом”, – уточнила Корольова. Серед овочів є й такі, що у сирому вигляді можуть містити токсичні речовини, попередила вона. Зокрема, це стосується буряків і капусти броколі. “Буряк у сирому вигляді містить токсичні компоненти, хоч і в невеликій концентрації. Накопичений сульфорафан (речовина, що має антиканцерогенну і бактерицидну дію, – ред.) у складі капусти броколі іноді може й токсично впливати на організм”, – вважає Корольова.

EuroMD
Додати коментар