Дієтолог розповіла про користь варених овочів

Дієтолог розповіла про користь варених овочів

Термічна обробка овочів здатна підвищити цінність цих продуктів.

За словами дієтолога, краще відварювати моркву, помідори та болгарський перець, оскільки після термічної обробки у цих овочах активізуються корисні речовини.

«Термічна обробка дозволить активізувати лікопін у складі помідорів та червоного перцю, покращить процес його засвоєння. Лікопін – це чудовий антиоксидант. Він важливий здоров'ю тканин, підтримки хорошого стану крові, і навіть для чоловічого здоров'я. Частина жиророзчинних вітамінів у складі деяких овочів теж набуває великої активності після термічної обробки. Наприклад, вітамін А краще засвоюється з вареної моркви, ніж із сирої»

Як зазначила Корольова, деякі продукти і зовсім небезпечні в сирому вигляді через токсини, що містяться в них. В приклад вона навела буряки та капусту броколі.

«Накопичений сульфорафан (речовина, що має антиканцерогенну та бактерицидну дію. — Ред.) у складі капусти броколі іноді може чинити і токсичну дію на організм», — додала експерт.

Вона пояснила, що овочі у сирому вигляді можуть бути шкідливими при патологіях шлунково-кишкового тракту через грубе харчове волокно, як наслідок, погано засвоюватися організмом.

Грубе харчове волокно може бути шкідливим при патологіях шлунково-кишкового тракту. А в напівзруйнованому стані харчові волокна легше перероблятимуть ферменти і засвоюватимуться організмом», — уточнила Корольова.

При цьому треба пам'ятати, додала дієтолог, що і термічна обробка повинна проводитися щадним чином, щоб не сталося повної руйнації рослинних волокон.

«Термічна обробка має бути саме щадною, тому що при глибокій термічній обробці рослинні волокна руйнуються і такі продукти, як ті ж буряки та морква, знаходять високий глікемічний індекс», — зазначила експерт.

На її думку, під щадним варінням слід розуміти кип'ятіння овочів не більше двох-трьох хвилин. Підійде також термічна обробка при температурі 60-70 градусів або аерогриль на максимально короткій за часом програмі по дві хвилини з кожного боку, або використання пароварки-мультиварки не більше п'яти хвилин при 80-90 градусах.

Лише вживання зелені у сирому вигляді допоможе наситити організм гамою корисних речовин, зробила висновок Корольова.

EuroMD