Термічна обробка овочів здатна підвищити цінність цих продуктів.
За словами дієтолога, краще відварювати моркву, помідори та болгарський перець, оскільки після термічної обробки у цих овочах активізуються корисні речовини.
«Термічна обробка дозволить активізувати лікопін у складі помідорів та червоного перцю, покращить процес його засвоєння. Лікопін – це чудовий антиоксидант. Він важливий здоров'ю тканин, підтримки хорошого стану крові, і навіть для чоловічого здоров'я. Частина жиророзчинних вітамінів у складі деяких овочів теж набуває великої активності після термічної обробки. Наприклад, вітамін А краще засвоюється з вареної моркви, ніж із сирої»
Як зазначила Корольова, деякі продукти і зовсім небезпечні в сирому вигляді через токсини, що містяться в них. В приклад вона навела буряки та капусту броколі.
«Накопичений сульфорафан (речовина, що має антиканцерогенну та бактерицидну дію. — Ред.) у складі капусти броколі іноді може чинити і токсичну дію на організм», — додала експерт.
Вона пояснила, що овочі у сирому вигляді можуть бути шкідливими при патологіях шлунково-кишкового тракту через грубе харчове волокно, як наслідок, погано засвоюватися організмом.
Грубе харчове волокно може бути шкідливим при патологіях шлунково-кишкового тракту. А в напівзруйнованому стані харчові волокна легше перероблятимуть ферменти і засвоюватимуться організмом», — уточнила Корольова.
При цьому треба пам'ятати, додала дієтолог, що і термічна обробка повинна проводитися щадним чином, щоб не сталося повної руйнації рослинних волокон.
«Термічна обробка має бути саме щадною, тому що при глибокій термічній обробці рослинні волокна руйнуються і такі продукти, як ті ж буряки та морква, знаходять високий глікемічний індекс», — зазначила експерт.
На її думку, під щадним варінням слід розуміти кип'ятіння овочів не більше двох-трьох хвилин. Підійде також термічна обробка при температурі 60-70 градусів або аерогриль на максимально короткій за часом програмі по дві хвилини з кожного боку, або використання пароварки-мультиварки не більше п'яти хвилин при 80-90 градусах.
Лише вживання зелені у сирому вигляді допоможе наситити організм гамою корисних речовин, зробила висновок Корольова.