Два або більше газованих напоїв на день підвищують ризиком смерті від раку

Два або більше газованих напоїв на день пов’язані з підвищеним ризиком смерті від раку

Зв’язок між цукром і здоров’ям людини є складним, але нові дослідження додали деякі цінні нові деталі щодо звичного вживання солодкого. Дослідження показує, що вживання двох або більше порцій солодких напоїв щодня може спричинити збільшення ризику смертності від раку, пов’язаного з ожирінням, що, ймовірно, пов’язане з вищим індексом маси тіла (ІМТ).

Дослідження було зосереджено на підсолоджених напоях та їх зв’язку з ризиком смертності від різних типів раку. Дані стосувалися споживчих звичок понад 900 000 суб’єктів, які не хворіли на рак у 1982 році, з подальшою оцінкою, проведеною в 2016 році.

На цей момент 135 100 учасників померли від раку, а вивчення зв’язку зі звичками вживання напоїв дало деякі корисні відомості. Серед них виявилося, що чоловіки та жінки, які щодня випивали дві або більше порцій (одна порція становить 355 мл) підсолоджених напоїв, мали п’ятивідсоткове збільшення ризику смерті не від усіх типів раку, а від ожиріння. зокрема рак, пов’язаний із захворюванням. Цей підвищений ризик став нульовим після коригування ІМТ.

Таким чином, вчені дійшли висновку, що цей високий рівень смертності, спричинений споживанням солодких напоїв, був частково опосередкований ожирінням, і що майбутні дослідження повинні враховувати роль ІМТ у дослідженнях ризику раку через солодкі напої.

«Ці результати повинні інформувати державну політику щодо споживання солодких напоїв, щоб зменшити ризик раку для чоловіків і жінок у США», — сказала доктор Марджорі Маккалоу, провідний автор дослідження.

Дослідження опубліковано в журналі Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

EuroMD