Експерт назвала корисну та смачну альтернативу фастфуду

Експерт назвала корисну та смачну альтернативу фастфуду

Швидке харчування, так званий фастфуд, важко назвати класикою здорового харчування. Величезні гамбургери, що спливають жиром, газування, що містить денний рівень цукру, засмажені у фритюрі картопля і нагетси навряд чи принесуть користь організму. Про те, що робить швидке харчування шкідливим і чи можна його зробити корисним, розповіла провідний експерт Центру молекулярної діагностики Маргарита Провоторова.

Дефіцит харчових волокон

За словами фахівця, насамперед шкода фастфуду пов'язана з дефіцитом харчових волокон, які практично повністю відсутні у виробах із білого борошна.

«Їх видаляють ще за виробництва, і в результаті ми маємо відмінну пишну білу булочку. Зате вона практично повністю позбавлена клітковини. А тим часом людині потрібно не менше 30 г харчових волокон на добу. І отримати їх можна лише із продуктами харчування. Тому, харчуючись обробленими продуктами, позбавленими харчових волокон, ми й третини норми ризикуємо не набрати», — пояснила вона.

Провоторова наголосила, що у щоденному раціоні не повинні переважати борошняні страви з білого борошна. Натомість краще вибирати продукти, де борошно вищого гатунку замінено на борошно грубого помелу. На етикетках такої продукції зазвичай вказується «Борошно другого сорту/грубого помелу», «Шпалерне борошно», «Обдирне борошно». Для приготування сендвічів замість пишних булочок рекомендується використовувати цільнозернове напої, коржик-тортиль.

Крім того, все більшої популярності в закладах громадського харчування набуває практика приготування бургерів, в яких замість хліба використовується салатне листя. Це чудове рішення, оскільки таким чином страва збагачується клітковиною, а його калорійність знижується майже на 30%.

Підвищений вміст солі

Ще однією причиною несприятливого впливу фастфуду на організм є підвищений вміст солі.

«Те, що сіль аж ніяк не отрута, а мікроелемент, необхідний для життя, зараз багато хто в курсі. Але диявол завжди в деталях… Точніше, у кількості цієї споживаної солі. Її не повинно бути більше ніж 5 г за добу. Надлишок натрію, який входить до складу нутрієнта, може призводити до порушень у роботі серцево-судинної системи, викликаючи набряки та підвищення артеріального тиску», – попередила експерт.

Вона наголосила, що у продуктах промислового виробництва, таких як сосиски, бекон, ковбаса, нагетси, картопля фрі, міститься велика кількість кухонної солі. А коли в процесі їжі до них додають ще й порцію кетчупу або сирного соусу, то за один прийом їжі кількість солі перевищує добову норму.

Крім цього, рекордсменом за вмістом солі є сир, що традиційно використовується у приготуванні бургерів. Щоб зробити страву кориснішою, краще використовувати м'які види сиру з меншим вмістом солі, наприклад, адигейський.

Крім того, рекомендується вибирати соуси на основі білого йогурту і замість солі додавати у страву лимонний сік, мелений перець та фруктовий ароматний оцет. А включення до раціону порції свіжих овочів без солі або бобових, багатих калієм, допоможе збалансувати надлишок натрію, отриманого із сіллю.

Підвищений вміст жирів

Як відомо, швидке харчування також характеризується підвищеним вмістом жирів. При цьому в продуктах промислового виробництва, що використовуються при приготуванні фастфуду, часто вміст жирів набагато вищий, ніж у цільному продукті.

«Це тому, що до м'яса чи птиці додають жири якраз на виробництві. І, на жаль, вони можуть бути низької якості, наприклад, штучно затверділі. Звичайно, це допомагає зберегти продукти довше, але для організму немає жодної користі. Трансжири можуть призводити до проблем не лише з ШКТ, вони також роблять свій внесок у статистику інфарктів, інсультів і навіть «причетні» до раку кишечника та молочної залози», — застерегла фахівець.

За її словами, безпечну кількість трансжирів у раціоні всього близько 1%, тоді як за один обід фастфудом, як показують дослідження, можна набрати аж до 40%. заміною масла і використовують його багаторазово, а це прямий шлях до придбання великої дози трансжирів.

Також краще робити вибір на користь цілісних продуктів – стейк або біфштекс набагато корисніший, ніж нагетси або сосиски. Крім цього, слід уникати жирних соусів, наприклад сирного або майонезу, віддаючи перевагу легким заправкам.

Надлишок цукру

Як вказала Провоторова, у стравах з фастфуду, крім надлишку жирів та солі, також міститься підвищена кількість цукру. Він є у булочках для бургерів, у соусах і навіть у сосисках чи беконі – все це додає порожніх калорій, не підвищуючи харчової цінності.

Крім того, шкідливими є солодкі напої, якими зазвичай запивають фастфуд. У цьому небезпеку становлять як газовані напої, а й фруктові соки.

«Пакетований сік не є здоровою альтернативою свіжим продуктам. Головне, що є в овочах та фруктах, — м'якоть та клітковина. А ароматна солодка рідина містить лише порожні калорії і користі нашому здоров'ю не несе», — підкреслила експерт.

Вона порекомендувала вибирати напої без доданого цукру, наприклад свіжий з м'якоттю або смузі, а також воду з додаванням лимона, лайма або апельсина.

EuroMD
Додати коментар