Важливою частиною лікування туберкульозу легень є харчування. Під час хвороби людина втрачає вагу, у неї послаблюється імунітет. Дієта забезпечує хворого на всі необхідні поживні речовини, вітаміни, мінерали. Дотримання правил харчування допоможе швидше відновити сили, впоратися із туберкульозом легень.
Значення дієти при туберкульозі
Лікувальне харчування при туберкульозі спрямоване на підвищення імунних сил організму, відновлення функціональності органів, прискорення регенеративних процесів та зниження навантаження на печінку. Для цього раціон хворого повинен містити вітаміни А, С, К, В1, В12, які мають імуногенний потенціал. При туберкульозі білок розпадається швидше, тому дієта спрямовано постійне присутність необхідної кількості білка в щоденному меню хворого.
Жири, особливо лінолева кислота, прискорюють процес регенерації уражених туберкульозом тканин. Тому слід вживати свинину. Прості та складні вуглеводи при туберкульозі легень допомагають підтримувати в нормі підшлункову залозу. Дієта № 11 посилює діурез, що сприяє розсмоктуванню рідини, що накопичилася в легенях. Внаслідок цього запальні процеси поступово згасають.
Правила харчування
Основні рекомендації щодо харчування при туберкульозі легень зводяться до збалансованого раціону. Правила такі:
- Вміст білка в раціоні хворого на туберкульоз легень не менше – 130 г, жирів – 100 г, вуглеводів – 450 г. Якщо у пацієнта анемія, білки збільшуються до 140 г, жири зменшуються до 80 г, т.к. вони перешкоджають засвоєнню заліза.
- Калорійність їжі – 3600 ккал. У період загострення та при постільному режимі – 2700 ккал.
- Щоденне вживання фруктів, овочів, соків, кисломолочних продуктів необхідне відновлення вітамінно-мінерального балансу (кальцій, залізо, магній, калій).
- Кількість солі в денному раціоні – 15 г. При ексудативній формі та тяжкому стані пацієнта сіль зводиться до мінімуму.
- Прийом або додавання рибиного жиру, який прискорює одужання.
- Дробне харчування 5 разів на день, кожні 3-4 години в однаковий час.
- Споживання води на добу – до 2 літрів. Якщо є проблеми із нирками – 1 л.
- Їжа не повинна бути холодною або гарячою, щоб не дратувати органи ШКТ.
- Способи приготування їжі – гасіння, варіння на пару, запікання, смаження з невеликою кількістю олії.
Дієта при туберкульозі легень
Мета дієтичного харчування при туберкульозі легень – допомогти хворому відновити сили за допомогою збалансованого високобілкового меню. Для цього необхідно вживати корисні продукти протягом усього курсу лікування та після нього, т.к. висока ймовірність рецидиву.
У період загострення хвороби слід дотримуватись дієти не більше 2-х тижнів
Заборонені продукти
Людям, які страждають на туберкульоз легень, не можна переїдати і перевищувати денну норму калорій. Що слід виключити:
- гострі соуси, приправи, спеції;
- жирні сорти риби, м'яса;
- напівфабрикати, консерви, рафіновану продукцію, копченість;
- хліб, випічку із кремом;
- цукор;
- жири тваринного походження;
- наваристі бульйони, смажені страви;
- алкоголь, міцна кава, чай.
Дозволені
Живлення при туберкульозі легень має бути рясним, легко засвоюватися. Для цього рекомендовано:
- зелень, овочі, гриби;
- ягоди, фрукти;
- горіхи, сухофрукти;
- вівсянка, гречка, перловка, рис, пшоно, кукурудзяна крупа;
- кисломолочна продукція;
- мед, шоколад, варення, желе, пастилу, джем, зефір;
- яйця, сир, ікра;
- хліб, борошняні вироби;
- м'ясо (свинина, яловичина, кролик) та риба (хек, мінтай, сьомга);
- жири (маргарин) та олії (оливкова, рослинна, кукурудзяна);
- мінеральна вода, неміцний чай, морс, соки.
Зразкове меню на тиждень
Харчування при туберкульозі легень під час лікування та після нього відрізняється високою енергетичною цінністю. Варіанти повноцінного раціону на тиждень:
Дні |
Варіанти |
Сніданок, г/мл |
Перекус, г/мл |
Обід, г/мл |
Полуденок, г/мл |
Вечеря, г/мл |
На ніч, 250 мл |
Пн |
1-й |
Каша пшенична – 200, сир – 70, яйце – 1 шт., кава з молоком – 150 |
Апельсин – 1 шт., печиво – 100 |
Борщ – 150, риба відварена – 120, пюре – 80, буряк – 60, компот – 150 |
Сирники – 150, мед – 15, молоко – 150 |
М'ясна запіканка – 200, овочевий салат – 120, хліб – 30, сік – 150. |
Йогурт |
2-й |
Сир – 150, мед – 10, сметана – 20, бутерброд – 1 шт., морс – 150 |
Сухофрукти – 100, кекс – 1 шт. |
Овочевий суп – 150, биточки курячі – 100, гречка – 80, шпинат – 20, кисіль – 150 |
Морквяно-яблучне пюре – 150 |
Мінтай у молочному соусі – 150, макарони – 100, гарбуз печений – 100, компот – 150 |
Кефір |
|
Вт |
1 |
Омлет – 200, салат овочевий – 100, компот – 200 |
Горіхи – 100, мед – 200 |
Солянка – 180, тефтелі рибні – 120, листя салату – 2 шт., відвар шипшини – 200 |
Фруктовий салат – 200 |
Картопляна запіканка з фаршем та грибами – 200, овочі тушковані – 150, морс – 150 |
Ряжанка |
2 |
Гречка з олією – 180, вінегрет – 120, печиво – 2 шт., чай – 150 |
Ягідний йогурт – 180 |
Суп гороховий – 150, рагу овочеве – 100, стейк – 120, компот – 150. |
Тістечко – 1 шт., Морс – 200 |
Риба у клярі – 180, пюре – 100, свіжий салат – 100, кисіль – 150 |
Сироватка |
|
Ср |
1 |
Вівсянка – 200, тости – 2 шт., джем – 30, чай – 200 |
Грейпфрут – 250 пряники – 2 шт. |
Окрошка – 150, бефстроганів – 120, локшина – 80, ікра овочева – 60, кисіль – 150 |
Оладки – 200, сметана – 20, мед – 10 |
Сир із ягодами та варенням – 200, хліб – 30, масло – 15, чай – 150 |
Молоко |
2 |
Шарлотка – 150, омлет – 150, сир – 30, чай – 200 |
Тости із джемом – 2 шт. |
Юшка – 150, каша пшоняна – 100, тефтелі яловичі – 120, компот – 150 |
Пастила – 150, морс – 200 |
Голубці овочеві – 200, гриби з плавленим сиром – 100, відвар ромашки – 200 |
Йогурт |
|
Чт |
1 |
Фруктовий салат – 200, грінки з сиром – 2 шт., Кава з вершками – 120 |
Банан – 1 шт., Малина – 150 |
Розсольник – 150, пельмені – 180, вінегрет – 80, компот – 150 |
Ліниві вареники – 200, кисіль – 200 |
Заливна риба – 200, овочі – 150, хліб – 20, чай – 150 |
Кефір |
2 |
Сир із сухофруктами – 200, апельсиновий сік – 200, круасан – 1 шт. |
Печений гарбуз з горіхами – 200 |
Вермішельовий суп – 150, капуста тушкована з м'ясом – 200, відвар ромашки – 200 |
Лимонний пиріг – 200, компот – 150 |
Пюре – 80, печінка тушкована у сметані – 120, салат – 150, вода мінеральна – 150. |
Простокваша |
|
Пт |
1 |
Каша пшоняна – 200, вінегрет – 150, сік – 200 |
Сир із курагою та медом – 200 |
Соус овочевий – 180, гречка з кроликом – 180, відвар шипшини – 200 |
Чізкейк – 200, какао – 200 |
Вареники – 200, олія – 20, хліб – 300, сир – 30, чай – 150 |
Вода з медом |
2 |
Каша пшенична – 100, гуляш – 150, хліб – 30, морс – 150 |
Млинці з варенням – 2 шт. |
Суп грибний – 150, курка смажена – 120, рис – 80, відвар ромашки – 200. |
Хлібці – 4 шт., сік морквяний – 200 |
Зрази м'ясні – 180, морквяне пюре – 80, гречана запіканка – 100, відвар висівок – 150. |
Молоко |
|
Сб |
1 |
Омлет – 150, пюре фруктове – 120, булочка – 1 шт., сік – 200 |
Печиво – 3 шт., кисіль – 150 |
Суп-локшина – 150, котлета рибна – 100, пюре – 80, хліб – 20, сік – 200 |
Ягоди з вершками – 200 |
М'ясо по-французьки – 150, тушковані овочі – 150, крекер – 3 шт., какао – 150 |
Кефір |
2 |
Гречка з овочевою підливою – 120, котлети курячі – 130, кисіль – 200 |
Горіхи – 100, йогурт – 150 |
Розсольник – 150, м'ясний гуляш – 120, каша пшоняна – 80, квас – 150. |
Бісквіт – 150, молоко – 200 |
Омлет на пару – 120, котлети з кольрабі – 150, пюре – 80, напій із цикорію – 150 |
Йогурт |
|
Нд |
1 |
Молочна пшенична каша – 200, капустяний салат – 100, сметана – 20, морс – 150 |
Сухофрукти – 100, яблуко – 1 шт. |
Суп сочевичний – 150, биточки картопляні з рибою – 200, кисіль – 200 |
Гарбузово-яблучна запіканка – 200 |
Вареники з картоплею та грибами – 250, сметана – 20, сік – 150 |
Простокваша |
2 |
Омлет із помідорами – 250, хліб – 30, масло – 20, сир – 30, чай – 150 |
Бананово-молочний коктейль – 250 |
Квасоляний суп-пюре – 150, бутерброд із чорною ікрою – 1 шт., шинка – 80, морс – 200 |
Котлети манні із фруктовим соусом – 200 |
Рибне суфле – 200, буряково-яблучне пюре – 100, хлібці – 2 шт., компот – 150 |
Сироватка |