Харчування при туберкульозі легень – раціон та зразкове меню на тиждень

Важливою частиною лікування туберкульозу легень є харчування. Під час хвороби людина втрачає вагу, у неї послаблюється імунітет. Дієта забезпечує хворого на всі необхідні поживні речовини, вітаміни, мінерали. Дотримання правил харчування допоможе швидше відновити сили, впоратися із туберкульозом легень.

Значення дієти при туберкульозі

Лікувальне харчування при туберкульозі спрямоване на підвищення імунних сил організму, відновлення функціональності органів, прискорення регенеративних процесів та зниження навантаження на печінку. Для цього раціон хворого повинен містити вітаміни А, С, К, В1, В12, які мають імуногенний потенціал. При туберкульозі білок розпадається швидше, тому дієта спрямовано постійне присутність необхідної кількості білка в щоденному меню хворого.

Жири, особливо лінолева кислота, прискорюють процес регенерації уражених туберкульозом тканин. Тому слід вживати свинину. Прості та складні вуглеводи при туберкульозі легень допомагають підтримувати в нормі підшлункову залозу. Дієта № 11 посилює діурез, що сприяє розсмоктуванню рідини, що накопичилася в легенях. Внаслідок цього запальні процеси поступово згасають.

Харчування при туберкульозі легень - раціон та зразкове меню на тиждень

Правила харчування

Основні рекомендації щодо харчування при туберкульозі легень зводяться до збалансованого раціону. Правила такі:

  1. Вміст білка в раціоні хворого на туберкульоз легень не менше – 130 г, жирів – 100 г, вуглеводів – 450 г. Якщо у пацієнта анемія, білки збільшуються до 140 г, жири зменшуються до 80 г, т.к. вони перешкоджають засвоєнню заліза.
  2. Калорійність їжі – 3600 ккал. У період загострення та при постільному режимі – 2700 ккал.
  3. Щоденне вживання фруктів, овочів, соків, кисломолочних продуктів необхідне відновлення вітамінно-мінерального балансу (кальцій, залізо, магній, калій).
  4. Кількість солі в денному раціоні – 15 г. При ексудативній формі та тяжкому стані пацієнта сіль зводиться до мінімуму.
  5. Прийом або додавання рибиного жиру, який прискорює одужання.
  6. Дробне харчування 5 разів на день, кожні 3-4 години в однаковий час.
  7. Споживання води на добу – до 2 літрів. Якщо є проблеми із нирками – 1 л.
  8. Їжа не повинна бути холодною або гарячою, щоб не дратувати органи ШКТ.
  9. Способи приготування їжі – гасіння, варіння на пару, запікання, смаження з невеликою кількістю олії.

Дієта при туберкульозі легень

Мета дієтичного харчування при туберкульозі легень – допомогти хворому відновити сили за допомогою збалансованого високобілкового меню. Для цього необхідно вживати корисні продукти протягом усього курсу лікування та після нього, т.к. висока ймовірність рецидиву.

У період загострення хвороби слід дотримуватись дієти не більше 2-х тижнів

Заборонені продукти

Людям, які страждають на туберкульоз легень, не можна переїдати і перевищувати денну норму калорій. Що слід виключити:

  • гострі соуси, приправи, спеції;
  • жирні сорти риби, м'яса;
  • напівфабрикати, консерви, рафіновану продукцію, копченість;
  • хліб, випічку із кремом;
  • цукор;
  • жири тваринного походження;
  • наваристі бульйони, смажені страви;
  • алкоголь, міцна кава, чай.

Дозволені

Живлення при туберкульозі легень має бути рясним, легко засвоюватися. Для цього рекомендовано:

  • зелень, овочі, гриби;
  • ягоди, фрукти;
  • горіхи, сухофрукти;
  • вівсянка, гречка, перловка, рис, пшоно, кукурудзяна крупа;
  • кисломолочна продукція;
  • мед, шоколад, варення, желе, пастилу, джем, зефір;
  • яйця, сир, ікра;
  • хліб, борошняні вироби;
  • м'ясо (свинина, яловичина, кролик) та риба (хек, мінтай, сьомга);
  • жири (маргарин) та олії (оливкова, рослинна, кукурудзяна);
  • мінеральна вода, неміцний чай, морс, соки.

Харчування при туберкульозі легень - раціон та зразкове меню на тиждень

Зразкове меню на тиждень

Харчування при туберкульозі легень під час лікування та після нього відрізняється високою енергетичною цінністю. Варіанти повноцінного раціону на тиждень:

Дні

Варіанти

Сніданок, г/мл

Перекус, г/мл

Обід, г/мл

Полуденок, г/мл

Вечеря, г/мл

На ніч, 250 мл

Пн

1-й

Каша пшенична – 200, сир – 70, яйце – 1 шт., кава з молоком – 150

Апельсин – 1 шт., печиво – 100

Борщ – 150, риба відварена – 120, пюре – 80, буряк – 60, компот – 150

Сирники – 150, мед – 15, молоко – 150

М'ясна запіканка – 200, овочевий салат – 120, хліб – 30, сік – 150.

Йогурт

2-й

Сир – 150, мед – 10, сметана – 20, бутерброд – 1 шт., морс – 150

Сухофрукти – 100, кекс – 1 шт.

Овочевий суп – 150, биточки курячі – 100, гречка – 80, шпинат – 20, кисіль – 150

Морквяно-яблучне пюре – 150

Мінтай у молочному соусі – 150, макарони – 100, гарбуз печений – 100, компот – 150

Кефір

Вт

1

Омлет – 200, салат овочевий – 100, компот – 200

Горіхи – 100, мед – 200

Солянка – 180, тефтелі рибні – 120, листя салату – 2 шт., відвар шипшини – 200

Фруктовий салат – 200

Картопляна запіканка з фаршем та грибами – 200, овочі тушковані – 150, морс – 150

Ряжанка

2

Гречка з олією – 180, вінегрет – 120, печиво – 2 шт., чай – 150

Ягідний йогурт – 180

Суп гороховий – 150, рагу овочеве – 100, стейк – 120, компот – 150.

Тістечко – 1 шт., Морс – 200

Риба у клярі – 180, пюре – 100, свіжий салат – 100, кисіль – 150

Сироватка

Ср

1

Вівсянка – 200, тости – 2 шт., джем – 30, чай – 200

Грейпфрут – 250 пряники – 2 шт.

Окрошка – 150, бефстроганів – 120, локшина – 80, ікра овочева – 60, кисіль – 150

Оладки – 200, сметана – 20, мед – 10

Сир із ягодами та варенням – 200, хліб – 30, масло – 15, чай – 150

Молоко

2

Шарлотка – 150, омлет – 150, сир – 30, чай – 200

Тости із джемом – 2 шт.

Юшка – 150, каша пшоняна – 100, тефтелі яловичі – 120, компот – 150

Пастила – 150, морс – 200

Голубці овочеві – 200, гриби з плавленим сиром – 100, відвар ромашки – 200

Йогурт

Чт

1

Фруктовий салат – 200, грінки з сиром – 2 шт., Кава з вершками – 120

Банан – 1 шт., Малина – 150

Розсольник – 150, пельмені – 180, вінегрет – 80, компот – 150

Ліниві вареники – 200, кисіль – 200

Заливна риба – 200, овочі – 150, хліб – 20, чай – 150

Кефір

2

Сир із сухофруктами – 200, апельсиновий сік – 200, круасан – 1 шт.

Печений гарбуз з горіхами – 200

Вермішельовий суп – 150, капуста тушкована з м'ясом – 200, відвар ромашки – 200

Лимонний пиріг – 200, компот – 150

Пюре – 80, печінка тушкована у сметані – 120, салат – 150, вода мінеральна – 150.

Простокваша

Пт

1

Каша пшоняна – 200, вінегрет – 150, сік – 200

Сир із курагою та медом – 200

Соус овочевий – 180, гречка з кроликом – 180, відвар шипшини – 200

Чізкейк – 200, какао – 200

Вареники – 200, олія – 20, хліб – 300, сир – 30, чай – 150

Вода з медом

2

Каша пшенична – 100, гуляш – 150, хліб – 30, морс – 150

Млинці з варенням – 2 шт.

Суп грибний – 150, курка смажена – 120, рис – 80, відвар ромашки – 200.

Хлібці – 4 шт., сік морквяний – 200

Зрази м'ясні – 180, морквяне пюре – 80, гречана запіканка – 100, відвар висівок – 150.

Молоко

Сб

1

Омлет – 150, пюре фруктове – 120, булочка – 1 шт., сік – 200

Печиво – 3 шт., кисіль – 150

Суп-локшина – 150, котлета рибна – 100, пюре – 80, хліб – 20, сік – 200

Ягоди з вершками – 200

М'ясо по-французьки – 150, тушковані овочі – 150, крекер – 3 шт., какао – 150

Кефір

2

Гречка з овочевою підливою – 120, котлети курячі – 130, кисіль – 200

Горіхи – 100, йогурт – 150

Розсольник – 150, м'ясний гуляш – 120, каша пшоняна – 80, квас – 150.

Бісквіт – 150, молоко – 200

Омлет на пару – 120, котлети з кольрабі – 150, пюре – 80, напій із цикорію – 150

Йогурт

Нд

1

Молочна пшенична каша – 200, капустяний салат – 100, сметана – 20, морс – 150

Сухофрукти – 100, яблуко – 1 шт.

Суп сочевичний – 150, биточки картопляні з рибою – 200, кисіль – 200

Гарбузово-яблучна запіканка – 200

Вареники з картоплею та грибами – 250, сметана – 20, сік – 150

Простокваша

2

Омлет із помідорами – 250, хліб – 30, масло – 20, сир – 30, чай – 150

Бананово-молочний коктейль – 250

Квасоляний суп-пюре – 150, бутерброд із чорною ікрою – 1 шт., шинка – 80, морс – 200

Котлети манні із фруктовим соусом – 200

Рибне суфле – 200, буряково-яблучне пюре – 100, хлібці – 2 шт., компот – 150

Сироватка

Відео

EuroMD
Додати коментар