Користь і шкода волоських горіхів – склад, застосування та протипоказання

Стимулювати роботу мозку, покращити обмін речовин, стан серця, судин допоможуть волоські горіхи. Елементи, що входять до їх складу, знижують ризик діабету, онкології, анемії. Ядра, шкаралупу, перегородки, листя використовують у косметології, традиційній та народній медицині, кулінарії. Неправильне вживання продукту може завдати шкоди.

За що цінується волоський горіх

Волоський, волоський або царський горіх – так називають плоди однойменного дерева. Це велика рослина до 25 метрів заввишки, стовбур товстий, покритий сірою корою. Листя складно влаштоване, складається з 2 або 5 пар видовжених листочків, довжина – 40-70 мм.

Плоди яйцевидної або кулястої форми покриті товстою шкіркою. Усередині – їстівні ядра, розділені перегородками. Вага волоського горіха коливається від 5 до 17 г, причому ядро займає 50-60% від загальної маси. Після дозрівання шкірка висихає і відпадає, тоді як кісточка самостійно не розкривається. Щоб дістатися ядра, шкаралупу слід розколоти.

Ядра вживають у їжу. Корисні речовини, що входять до складу, дозволяють включити їх в меню різних дієт. Корисні не лише ядра:

  • Перегородки . Містять йод, під впливом якого синтезуються гормони щитовидної залози. З перегородок готують відвар, який знімає біль голови, дратівливість, покращує пам'ять, очищає судини, допомагає при відкладенні солей. Напій знижує прояви панкреатиту, коліту, радикуліту, кон'юнктивіту.
  • Олія . Містить йод, залізо, кальцій, магній, жирні кислоти. Масло показано підвищення імунітету, нормалізації метаболізму. Воно ефективне при ожирінні, гепатиті, фурункульозі, проблемах із щитовидкою. Масло прискорює загоєння травм, дрібних ранок та опіків, покращує стан шкірного покриву. Вагітним жінкам допомагає впоратися із токсикозом, позитивно впливає на плід.
  • Листя . Народна медицина використовує їх приготування відварів. Застосовують внутрішньо для лікування хвороб сечовивідних шляхів, дизентерії, проблем зі шлунком, дисбактеріозу, авітамінозу, рахіту. З користю відвар використовують при кровоточивості ясен, запаленому горлі.
  • Шкаралупа . Застосовують для очищення судин, лікування кашлю, виразок на шкірі, гастриту, діареї, нетриманні сечі, екземі. Зі шкаралупи готують відвар, роблять настій для прийому всередину або приготування ванни.

Користь і шкода волоських горіхів - склад, застосування та протипоказання

Хімічний склад волоського горіха

Залежно від умов довкілля, хімічний склад плодів, зібраних з різних дерев, може трохи відрізнятися. Проте всі ядра містять такі речовини:

Корисні речовини

Дія

білки (до 21%)

Основний будівельний матеріал.

вуглеводи (до 7%)

Основне джерело енергії в організмі.

жирна олія (до 76%)

Містить гліцериди лінолевої, олеїнової, стеаринової, пальмітинової та ліноленової кислот. Вони входять до складу клітинних мембран та забезпечують правильне функціонування всіх важливих систем організму.

провітамін А (бета-каротин)

  • захищає від вільних радикалів, які завдають організму непоправної шкоди, є причиною ракової пухлини;
  • позитивно впливає роботу серця, судин;
  • знижує рівень “поганого холестерину”, попереджаючи атеросклероз;
  • підвищує імунітет.

вітаміни

До

  • позитивно впливає очі;
  • попереджає крововилив;
  • сприяє нормальному зсіданню крові.

Р

Знижує проникність та ламкість капілярів.

A

  • бере участь у оновленні клітин;
  • покращує стан шкіри
  • відповідає за нормальний стан кісток та зубів;
  • підтримує імунітет.

B1, B2, B3, B5, B6, B9

  • беруть активну участь в обміні речовин, енергії, роботі м'язів;
  • підвищують імунітет; нормалізують роботу серцево-судинної системи;
  • покращують стан шкіри, роботу кишківника.

С (аскорбінова кислота)

  • підвищує імунітет;
  • уповільнює процеси старіння;
  • сприяє синтезу ферментів, гормонів;
  • зміцнює нервову систему.

Е

  • має антиоксидантні властивості, захищаючи клітини від шкоди, завданої вільними радикалами;
  • позитивно впливає серце;
  • має протизапальні, судинорозширюючі властивості;
  • сприяє розчиненню тромбів.

РР (В3)

  • бере участь в окисно-відновних процесах;
  • сприяє синтезу шлункового соку;
  • стимулює роботу печінки, перистальтику кишок;
  • бере участь у синтезі гормонів, гемоглобіну.

мінерали

фосфор

Сприяє формуванню кісток, зубів, нервових клітин, ДНК, РНК.

калій

  • необхідний здоров'ю скелета;
  • бере участь у передачі нервових імпульсів, роботі ендокринної системи;
  • знижує холестерин, який відкладається на стінки артерій, робить судини крихкими, завдаючи непоправної шкоди;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • сприяє згортання крові.

магній

  • взаємодіє із ферментами, білками;
  • бере участь у терморегуляції;
  • сприяє обміну енергії, вуглеводів, жирів;
  • позитивно впливає довголіття.

кальцій

  • бере участь у передачі сигналів між клітинами;
  • основний будівельний матеріал для кісток;
  • заспокоює нервову систему;
  • знижує ризик раку підшлункової та товстої кишки.

сірка

  • покращує стан шкіри, нігтів, волосся;
  • складова частина нервової, кісткової систем, хрящів;
  • являється будівельним матеріалом для гормонів, ферментів, амінокислот.

залізо

Бере участь у синтезі гемоглобіну, відповідає за приєднання кисню.

алюміній

  • входить до складу кісткової, сполучної тканин;
  • сприяє формуванню епітелію.

марганець

  • зупиняє зростання ракових клітин;
  • необхідний зростання;
  • сприяє загоєнню ран;
  • покращує роботу мозку;
  • зміцнює артерії.

цинк

  • стимулює зростання та розподіл клітин, процеси регенерації;
  • сприяє нормальному формуванню кісткової тканини;
  • підвищує імунітет.

амінокислоти:

  • аспарагін;
  • цистин;
  • глутамін;
  • серин;
  • гістидин;
  • валін;
  • фенілаланін.
  • мають антиоксидантні властивості;
  • нормалізують вагу;
  • надають заряду бадьорості;
  • позитивно впливають стан шкіри, суглобів;
  • зупиняють старіння.

Незрілі ядра містять велику кількість аскорбінової кислоти – до 10%. У листі та шкірці присутні речовини, які в ядрах відсутні:

Частина рослини

склад

Користь

Листя

хінони

захищають від ультрафіолету, надлишок якого завдає шкірі серйозної шкоди.

флавоноїди

  • переносять іони та протони під час дихання;
  • беруть участь у окисних процесах;
  • є антиоксидантами.

вітаміни B, С,

див. вище

дубильні речовини

мають протизапальні, бактерицидні, кровоспинні в'яжучі властивості.

еллагава та галусова кислоти

успішно борються із раковими клітинами.

кавова кислота

характеризується антиоксидантними та протизапальними властивостями.

каротиноїди (бета-каротин, віолаксантин, криптоксантин)

  • позитивно впливають на здоров'я очей;
  • антиоксиданти.

ефірне масло

Містить мікро- та макроелементи.

Шкірка

α- та β-гідроюглони (хінони)

див. вище

аскорбінова кислота

див. вище

дубильні речовини

див. вище

Харчова цінність та калорійність

Ядра мають високу калорійність: 630-670 ккал на 100 гр. Це не заважає користь включати їх в меню дієт для схуднення. Харчова цінність продукту становить (100 г):

  • білки: 16 г;
  • жири: 60 г;
  • вуглеводи: 11 г.

Корисні властивості грецького горіха

Волоські горіхи рекомендують людям похилого віку, молодим, дітям. Плоди містять велику кількість вітамінів та мінералів, які зміцнюють імунітет людини. Залізо, цинк, кобальт беруть участь у синтезі еритроцитів, допомагаючи позбутися анемії. Крім того, користь волоських горіхів така:

  • Серцево-судинна система . Вітаміни А, Е, В, марганець, калій, позитивно впливають на роботу серця, судин. Вони зміцнюють стінки вен і артерій, сприяють розсмоктуванню тромбів, склеротичних бляшок, покращують згортання крові.
  • Шлунково-кишковий тракт . Вітамін РР стимулює перистальтику. Ядра містять клітковину, яка допомагає позбутися запорів та дисбактеріозу.
  • Нервова система . Вітамін С, фосфор, калій, сірка, позитивно впливають на нейрони, завдяки чому ядра та настойка з перегородок можуть використовуватись як заспокійливий.
  • Робота головного мозку . Вуглеводи, вітаміни, мінерали надають організму енергію, заряд бадьорості, прискорюють обмінні процеси, сприяють покращенню мозкової діяльності.
  • Ендокринна система . Йод сприяє синтезу гормонів щитовидки. Настій з перегородок знижує рівень цукру (ядра не можна вживати: завдають шкоди).
  • Онкологія . Антиоксиданти зупиняють ріст ракових клітин.
  • Шкіра, нігті, волосся . Мікро- та макроелементи позитивно впливають на шкірний покрив, уповільнюють процеси старіння.
  • Кісткова тканина . Кальцій, фосфор, магній та деякі інші елементи позитивно впливають на обмінні процеси у кістковій, суглобовій, сполучній тканинах.

Користь і шкода волоських горіхів - склад, застосування та протипоказання

Чим корисні горіхи для жінок

Постійне вживання ядер позитивно впливає на ендокринну систему, нормалізує гормональне тло. Продукт рекомендований жінкам при рясних менструаціях, після пологів, операцій. Чимала користь від горішків та при порушенні місячного циклу, менструальних болях. Волоські горіхи попереджають рак молочної залози, допомагають при безплідді, нормалізуючи активність репродуктивних залоз.

Корисні горіхи жінкам, які стежать за фігурою. Ядра викликають відчуття насичення, притуплюють апетит. Плоди горіхового дерева рекомендовані під час занять спортом: вони допомагають справлятися з посиленими навантаженнями, швидко відновлюватись після великої витрати енергії.

Чи можна вживати під час вагітності

Дієтологи рекомендують вживати волоські горіхи під час виношування малюка, лактації. Рослина містить усі основні мінерали та вітаміни, необхідні для здоров'я вагітної та правильного розвитку плода. Користь волоських горіхів для організму:

  • Залізо знижує ризик анемії.
  • Фолієва кислота (вітамін В9) необхідна для розвитку центральної нервової системи плода.
  • Кальцій та фосфор сприяють формуванню скелета ембріона, зміцнюють кістки матері, позитивно впливають на стан зубів.
  • Магній та кальцій виводять зайву рідину, знижуючи набряклість на останніх термінах.
  • Грудне молоко стає поживнішим.

Для чоловіків

Волоські горіхи підвищують потенцію, попереджають запалення простати, розвиток аденоми. Олія рослини є найсильнішим афродизіаком. Цинк, що входить до складу плодів, контролює рівень тестостерону, роботу статевої системи.

Для дітей

Волоські горіхи містять велику кількість макро- та мікроелементів, ненасичених кислот, необхідних для нормального розвитку дитячого організму. Дієтологи рекомендують вживати ядра під час навчання, оскільки рослина стимулює роботу мозку.

Зверніть увагу: горішки треба давати дітям із двох років. Ядра важко засвоюються несформованим травним трактом малюка, можуть спровокувати алергію. Дітям до 5 років на день потрібно з'їдати 2-3 горіхи, п'ять штук – норма для школярів.

Застосування волоських горіхів

Волоські горіхи з користю застосовують кулінари. Ядра вживають у смаженому чи сирому вигляді, використовують для приготування десертів, кремів, тортів та інших страв. Горіховим маслом корисно заправляти салати: воно не тільки корисне, але й надає оригінального смаку.

У промисловості грецькі горіхи використовують для приготування стійких барвників. У косметології рослина задіють при виготовленні кремів, тонізуючих та очищаючих засобів, скрабів. Вони покращують стан шкірного покриву, забирають надлишки шкірного сала, запобігають жирному блиску.

Рослина має кровоспинні, протизапальні, загоювальні властивості. Його використовують у фармацевтиці при виготовленні ліків, активно застосовують у народній медицині для приготування настоянок, мазей, відварів.

В медицині

У народній медицині можна використовувати волоські горіхи, що ростуть у дикій природі. При авітамінозі, перевтомі, гіпертонічному кризі, запаленні нирок, шлунка допоможе настойка зі шкірки. Рецепт наступний:

  1. Плоди добре вимити.
  2. Зняти зелену шкірку, заповнити сулія на ¾.
  3. Налити горілку або спирт до шийки, закрити кришкою.
  4. Залишити наполягати 24 години.
  5. Пити за 20 хвилин до їди 3 десь у день 1 ст.л.
  6. Курс терапії: від 3 до 6 місяців.

Дітям, виразкам рецепт не рекомендується через наявність горілки. Їм краще приготувати солодкий засіб:

  1. 1 кг плодів із шкіркою проколоти великою голкою у кількох місцях.
  2. Залити водою.
  3. Відмочувати 14 днів, міняючи рідину вранці та ввечері.
  4. Через 2 тижні плоди зварити, процідити.
  5. Зробити густий сироп із 1 кг цукру.
  6. Коли плоди висохнуть, залити сиропом.
  7. Закип'ятити суміш на вогні.
  8. Залишити на 12 годин, знову закип'ятити.
  9. Якщо за добу сироп буде рідким, треба закип'ятити ще раз.
  10. Гарячі плоди перекласти в чисті банки, залити сиропом та залишити на добу.
  11. Приймати 3 десь у день 1 ст.л.

Користь принесе ліки з ядерців та меду. Воно корисне при виразці, менопаузі, застої жовчі, авітамінозі. Рецепт такий:

  • Подрібнити 1 кг ядер.
  • Помістити у банку.
  • Залити рідким медом.
  • Закрити кришкою.
  • Поставити на 2-3 місяці у прохолодне місце.
  • Вживати 2 десь у день 1 ст.л.

У косметології

Маски на основі грецького горіха широко використовують у косметології. Вони очищають шкіру, знімають вугри, запалення. Рецепт наступний:

  1. 4 горіхи очистити, подрібнити.
  2. Додати 2 ст. соку горобини.
  3. 3 ст. подорожника, 2 ст. звіробою залити склянкою води, поставити на вогонь. Як тільки суміш закипить, зняти з|із| вогню. Коли відвар охолоне, процідити.
  4. Змішати ядра та горобину з відваром.
  5. Нанести маску на 20 хвилин|мінути|.
  6. Змити теплою водою.

Зі шкаралупи волоських горіхів можна приготувати хороший скраб для обличчя, рук. Він не тільки видаляє ороговілі частинки шкіри, але й сприяє позбавленню вугрів, насичує епідерміс корисними елементами:

  • Подрібнити на порошок шкаралупу волоських горіхів.
  • Змішати з|із| 0,5 ст. густої сметани.
  • Додати 2 ст. протертої редьки та 3 ст.л. відвару ромашки.
  • Змішати інгредієнти.
  • Поставити у холодильник на 15 хвилин.
  • Суміш втерти у шкіру легкими рухами.
  • Тримати 10 хвилин.
  • Змити теплим молоком.
  • Застосовувати не більше 2 разів на місяць, інакше можна зашкодити шкірі.

Користь і шкода волоських горіхів - склад, застосування та протипоказання

Коли протипоказані волоські горіхи

Для дорослих добова норма вживання волоських горіхів – 5-7 плодів на день. Перевищення норми замість користі може завдати шкоди, спровокувавши гіпервітаміноз, запалення мигдаликів, подразнення слизової оболонки рота, алергію та інші відхилення.

Існують протипоказання, через які дієтологи рекомендують виключити продукт із раціону або значно обмежити його вживання:

  • Алергія . Можливі свербіння, висипання, почервоніння, аж до анафілактичного шоку.
  • Ожиріння 2-4 ступеня . Волоські горіхи мають високу калорійність, тому перш ніж включити їх в дієту, треба схуднути. Щоб не допустити переїдання, на день треба з'їдати 6-7 ядер.
  • Підвищена згортання крові . Рослина містить елементи, що зупиняють кровотечу, тому може спровокувати тромбоз.
  • Кишкові розлади, запалення підшлункової . Крихітки ядер можуть пошкодити слизову оболонку.
  • Екзема, псоріаз та інші хвороби шкіри . Волоські горіхи можуть спровокувати нові висипання.

Правила вибору волоських горіхів

Купувати потрібно лише свіжі плоди. Вибираючи запаковані ядра, слід ознайомитись з датою виготовлення та терміном придатності. Якщо упаковка відсутня, необхідно звернути увагу на таке:

Товарний вигляд

Рекомендації

у шкірці

Якщо планується тривале зберігання, перевагу надати неочищеним плодам.

без шкірки, зі шкаралупою

  • Плоди мають бути важкими.
  • Шкаралупа має бути однорідного кольору, рельєфної, без сколів та тріщин.
  • Якщо плід потрясти і почуються перекочування ядерця, від покупки краще відмовитися: він висох від часу.

очищені плоди

  • Шкірка ядер має бути світлою.
  • Від покупки подрібнених ядер слід відмовитись: вони можуть містити бактерії.
  • Неприємний запах повинен бути відсутнім.
  • Ядра не повинні бути солонуватими чи прогірклими на смак.

Термін зберігання ядер у шкаралупі – 1 рік, очищених – 2 місяці. Тримати у прохолодному темному місці, бажано у холодильнику. Горіхи можна покласти в мішечок тканини, целофановий пакет або герметичний контейнер. Якщо планується зберігати їх довго, потрібно просушити в духовці протягом години.

Відео

EuroMD
Додати коментар