Хурма – користь та шкода для здоров'я людини

Смачний і корисний фрукт має загальнозміцнюючу дію, підвищує імунітет, протистоїть застудам, інфекціям. Завдяки своєму хімічному складу, хурма приносить користь організму чоловіків та жінок. Важливо знати правила вибору продукту, протипоказання та шкоду від застосування.

Користування хурми для організму людини

Низька калорійність фрукта – 66 ккал на 100 г – дозволяє використовувати його у щоденному раціоні. Хурма містить у складі такі компоненти:

Вітаміни

  • аскорбінова кислота;
  • ретинол;
  • бета-каротин;
  • токоферол;
  • нікотинова кислота;
  • РР;
  • групи В

Мікроелементи

  • натрій;
  • залізо;
  • кальцій;
  • йод;
  • фосфор;
  • магній;
  • калій

Білки

Жири

Вуглеводи

Антиоксиданти

Дубильні речовини

Таніни

Органічні кислоти

Поліфеноли

Кахетін

Фруктоза, цукроза

Клітковина, харчові волокна

Корисні властивості хурми для організму забезпечують компоненти у її складі:

Системи та органи

Дія

Цілющі інгредієнти

Серце

зміцнює серцевий м'яз

калій, магній

Печінка

  • регулює водний баланс;
  • прискорює регенерацію ушкоджених клітин;
  • стабілізує тиск;
  • відновлює вміст глюкози у крові;

ретинол;

натрій;

фруктоза;

магній;

калій

Очі

  • покращує зір;
  • сприяє виробленню природної сльози;

ретинол

Десни

  • усуває кровоточивість;
  • протистоїть стоматиту, цинге;

вітаміни С, РР

Зуби

запобігає карієсу

кальцій

Системи

Травна

  • протидіє розвитку мікроорганізмів;
  • нормалізує роботу ШКТ;
  • усуває гельмінтів;
  • пектин із бактеріальними властивостями;
  • клітковина, харчові волокна;

Нервова

  • запобігає нервовим розладам;
  • протидіє стресу;

вітаміни групи В

Кровотворна

  • усуває недокрів'я;
  • підвищує гемоглобін;

залізо

Судинна

  • покращує еластичність стін;
  • знижує артеріальний тиск;
  • активізує потік крові;

вітаміни С, РР

Сечовиділення

  • усуває набряки;
  • зменшує ризик утворення каміння;

калій, магній

Імунна

  • підвищення захисних сил організму;
  • протидія застудам, інфекцій;

аскорбінова кислота

Ендокринна

нормалізація роботи щитовидної залози

йод

Для жінок

При правильному вживанні хурма сприятливо впливає на жіночий організм. При регулярному застосуванні фрукт має таку користь для жінок:

Дія

Що впливає

  • Полегшує симптоми клімаксу:
  1. стабілізує гормональне тло;
  2. знижує кількість припливів;
  3. усуває депресію.
  • Нормалізує менструальний цикл:
  1. знімає спазми;
  2. регулює рясність виділень;
  3. забезпечує циклічність місячних.
  • калій;
  • магній;
  • кальцій;
  • натрій;
  • залізо
  • запобігає випаданню волосся;
  • покращує стан нігтів, шкіри.

вітаміни групи В

позбавляє від зайвих кілограмів

низька калорійність

підтримує рівень гемоглобіну

залізо

знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань

вітаміни, мікроелементи

При вагітності

Хурма є корисним продуктом для жінок, які чекають на народження малюка. Наявність аскорбінової кислоти допомагає зміцненню імунітету, протидії інфекціям під час вагітності. Користь хурми для організму жінки гарантується такими діями:

  • знімає набряки;
  • нормалізує травлення, виводить токсини;
  • усуває маткові спазми;
  • протидіє судомам;
  • стабілізує обмінні процеси;
  • попереджає анемію.

Хурма – користь та шкода для здоров'я людини

Для чоловіків

Цілющі властивості хурми сприяють оздоровленню чоловічого організму. Щоб не завдати шкоди, важливим є помірне вживання фруктів. Користь для чоловіків від застосування плодів:

Дія

Що впливає

  • запобігає запаленню, раку передміхурової залози;
  • нормалізує репродуктивну функцію;
  • покращує потенцію;
  • збільшує кількість сперматозоїдів;

вітаміни групи В зменшують рівень пролактину – причину патологій

активізує вироблення сперми,

синтез статевих гормонів

ретинол

покращує переносимість фізичних навантажень

аскорбінова кислота

Чи корисна хурма дітям

В'яжучі властивості плодів можуть завдати шкоди системі травлення у малюків до трьох років. Причина – не до кінця сформований шлунково-кишковий тракт. Лікарі дають такі рекомендації щодо застосування фруктів у дитячому віці:

  • починати з невеликої порції;
  • кількість додавати поступово, враховуючи появу алергії, стан випорожнень;
  • бажано розпочати вживання хурми з десяти років.

Користь для організму дитини буде у разі, якщо давати їй по одному фрукту на день. Підвищення імунітету зменшить кількість застудних захворювань, інфекцій, допоможе впоратися з анемією, гельмінтами, кашлем. Підвищаться:

  • працездатність;
  • стресостійкість;
  • зір;
  • гнучкість;
  • кісткова, м'язова система.

Хурма – користь та шкода для здоров'я людини

Шкода та протипоказання хурми

В'яжучі речовини, що входять до складу фруктів, можуть бути небезпечними для організму. При вживанні у великій кількості можливе утворення шлункового каміння, непрохідності кишечника.

Щоб виключити шкоду хурми, дієтологи дають такі рекомендації:

  • Не їсти недозрілі фрукти.
  • Не вживати їх одночасно з молоком, холодною водою, рибою, морепродуктами.
  • Очищати плоди від шкіри.
  • Після їжі полоскати рота, чистити зуби.

Існують протипоказання для використання хурми. Фахівці відзначають:

  • Повна заборона – у період загострення хронічного панкреатиту, після операцій на органах шлунково-кишкового тракту, при індивідуальній непереносимості.
  • Відносне протипоказання – у разі цукрового діабету, гіпотонії, ожиріння, схильності до запорів.

Як вибрати та зберігати хурму

Щоб плоди принесли користь, а не шкоду, важливо правильно зробити їхній вибір. Існують такі рекомендації:

  • Солодкі плоди найчастіше мають округлу форму.
  • Поверхня – гладка, блискуча.
  • Плодоніжка – коричнева, суха.
  • Шкірка тонка.
  • Колір – від темно-жовтогарячого до коричневого.
  • Чорні плями – ознака перестиглості.
  • Не можна купувати м'яті плоди, що лопнули, – у них почалося гниття.

Хурма – користь та шкода для здоров'я людини

Хурму можна зберегти на тривалий час. Користь буде, якщо правильно виконати заготовки. Можна це зробити так:

Метод зберігання

Термін використання

у свіжому вигляді при температурі 0, -1 градус, вологості 90-95%

4 місяці

швидка заморозка

півроку

варення, джем

12 місяців

засушування при температурі 45 градусів

2 роки

Відео

EuroMD
Додати коментар