Користь та шкода квашеної капусти для здоров'я

Овочі корисні здоров'ю. Капуста – це смачний, поживний продукт, який став основою багатьох страв. Харчовий інгредієнт використовують не лише у кулінарії. З нього виконують народні засоби лікування багатьох захворювань. Косметологи із квашеної капусти виготовляють косметичні маски, використовують для створення рецептів краси.

Склад та калорійність

Лікувальні властивості квашеної капусти забезпечує натуральний склад продукту. Активні компоненти:

  • вітаміни: А, С, Е, В1, В2, РР, К, U, Н;
  • мікроелементи: натрій, цинк, мідь, хром, калій, магній, фосфор, кальцій, йод, залізо;
  • амінокислоти;
  • ферменти;
  • антиоксиданти;
  • біофлавоноїди;
  • мінерали;
  • кисломолочні бактерії;
  • рослинна клітковина (харчові волокна).

Квашена капуста є невичерпним джерелом сили, здоров'я, довголіття. Калорійність блюда становить 23 ккал на 100 г продукту. Тому його з користю для здоров'я включають у добовий раціон людини, що худне. При додаванні олії калорійність капусти збільшується вдвічі, що важливо пам'ятати при бажанні швидко схуднути.

Користь та шкода квашеної капусти для здоров'я

Користь квашеної капусти для організму

Цей натуральний продукт містить високу концентрацію аскорбінової кислоти, яка зміцнює ослаблений імунітет.

Його корисно їсти за сезонного, цілорічного авітамінозу. Інші фармакологічні властивості та користь солоної капусти для здоров'я:

  • Травна система. Покращує травлення, стимулює перистальтику кишківника, активізує обмін речовин. Забезпечує профілактику виразки шлунка та онкології, лікує дисбактеріоз, винищує патогенну флору. Помірний проносний ефект.
  • Серцево-судинна система. Зміцнює судини та міокард, нормалізує кров'яний тиск при гіпертонії. Знижує рівень холестерину, запобігає формуванню атеросклеротичних бляшок та загостренню атеросклерозу. Покращує кровообіг, запобігає інсульту, інфаркту міокарда.
  • Нервова система. Врегулює сон, нормалізує психоемоційний стан. Знімає роздратування, покращує проходження нервових імпульсів. Успішно бореться із симптомами хронічного стресу, безсоння.
  • Ендокринна система. Молочна кислота та ферменти капусти покращують функції підшлункової залози. Продукт без шкоди здоров'ю можна вживати хворим на цукровий діабет.
  • Імунна система. Прискорює одужання при грипі, застудних та вірусних захворюваннях. Кисла капуста має антиоксидантні, бактерицидні, протизапальні, імуностимулюючі властивості.

Для схуднення

Вітаміни в квашеній капусті заповнюють їх дефіцит в організмі людини, що худне. Рослинна клітковина стимулює перистальтику кишківника. Мала порція різносолу створює відчуття ситості, нормалізує обмін речовин, виводить шлаки та токсини. Капустяний розсіл розщеплює жирові відкладення. Перші результати помітні через 2-3 дні після початку курсу схуднення. Правила корекції надмірної ваги:

  • Вживайте різносол у другій половині дня, вранці вибирайте кисломолочні продукти.
  • Харчуйте малими порціями до 4-6 разів на добу, вживайте квашену капусту навіть перед сном (шкоди не буде).
  • Решту страв з добового меню готуйте на пару або у власному соку, брешіть, запікайте, тушкуйте.
  • Вживайте 2 літри рідини на добу, особливо корисний зелений чай.
  • Дотримуйтесь капустяної дієти, якщо відсутні проблеми в роботі травного тракту.

Користь та шкода квашеної капусти для здоров'я

Як правильно вживати

Для посилення корисних властивостей квашеної капусти цей продукт рекомендується вживати з олією першого холодного віджиму.

При такому поєднанні покращується обмін речовин, стан печінки, серцево-судинної, нервової та видільної систем, щитовидної залози, шкірних покривів. Для холодних закусок рекомендується використовувати такі олії:

  • кукурудзяне;
  • домашнє соняшникове;
  • гарбузове;
  • лляне;
  • виноградних кісточок;
  • оливкова;
  • кунжутне;
  • волоського горіха.

З рослинними оліями користь кислої капусти посилюється. Отримане блюдо нейтралізує кислоту. Пацієнти з підвищеною кислотністю шлункового соку можуть без шкоди для здоров'я включити його до добового раціону (в обмеженій кількості). Основні правила вживання кислої капусти:

  • Зробіть цей продукт частиною легкої вечері або основним блюдом під час розвантажувальних днів.
  • Використовуйте кислу капусту в салатах, готуйте у вигляді пряної закуски чи холодного гарніру.
  • Їжте квашену капусту з відвареним буряком, картоплею, квасолею, консервованим зеленим горошком.
  • Поєднуйте такий гарнір з цибулею і олією до м'яса, наприклад, шашлику.
  • Оптимальна порція без шкоди здоров'ю – 100-200 г на добу. Максимальна доза – 500-600 г на тиждень.

Користь та шкода квашеної капусти для здоров'я

Шкідливість солоної капусти

Перш ніж додати страву в повсякденне меню, порівнюють, якими є користь і шкода квашеної капусти. Наприклад, при тяжких патологіях серця цей харчовий інгредієнт краще не вживати. Не можна поєднувати капусту з великою кількістю солі. В іншому випадку рідина затримується в організмі, можуть з'явитися набряки. Інші медичні протипоказання:

  • захворювання ШКТ гострої стадії (гастрит, рефлюкс-езофагіт, виразка);
  • панкреатит;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • дитячий вік;
  • ниркова недостатність;
  • схильність до метеоризму, печії;
  • грудне годування;
  • гіпертонічна хвороба;
  • сечокам'яна та жовчнокам'яна хвороба.

Квашену капусту на шкоду здоров'ю вживають порожній шлунок. Виникає здуття живота, метеоризм. Якщо з'являється печія або дрібна висипка на шкірі, це побічні явища. За її виникненні потрібно внести корективи в добовий раціон.

Відео

EuroMD
Додати коментар