Гіполіпідемічна дієта – правила харчування та меню на тиждень

Режим харчування, спрямований на зниження рівня ліпідів у крові, називають гіполіпідемічною або ліпідознижувальною дієтою. З меню повністю виключають або обмежують продукти, що містять холестерин та насичені тваринні жири, прості вуглеводи.

Мета ліпідознижувальної дієти

Холестерин необхідний повноцінної роботи всіх систем організму. У достатній кількості його виробляє печінку, решта отримує з їжею. Надлишки речовини відкладаються на стінках судин, перешкоджаючи нормальному відтоку крові. При повному закритті артерії кровообіг зупиняється, а тканини судин починають повільно відмирати.

Мета гіполіпідемічного харчування – знизити рівень ліпідів у крові, запобігти появі атеросклеротичних бляшок та розвитку небезпечних захворювань. Дієта для зниження холестерину розрахована на літніх пацієнтів та людей з діагнозами:

  • гіпертонія;
  • стенокардія;
  • інсульт;
  • інфаркт міокарда;
  • цукровий діабет;
  • зайва вага;
  • порушення обміну речовин.

Гіполіпідемічна дієта - правила харчування та меню на тиждень

Принципи гіполіпідемічного харчування

Основні правила ліпідознижувальної дієти:

  • Харчування дрібне – 5-6 разів на добу. Порції дрібні – 200-300 грам.
  • Обмеження простих вуглеводів, що відкладаються у вигляді жиру – солодощі, цукор, випічка.
  • Людям із надмірною вагою потрібно знизити калорійність до 1200 ккал на добу.
  • Основні методи обробки продуктів – відварювання, приготування пари, запікання. Повністю під забороною смажені страви, виготовлені в клярі або паніровці.
  • Кількість вільної рідини на добу – 1,5-2 літри. Можна пити негазовану воду, натуральні соки, відвари трав, чай без цукру.
  • Половину калорійності гіполіпідемічного раціону має припадати на складні вуглеводи. На день потрібно з'їдати 400-500 г свіжих овочів, порцію каші, до 200 г хліба з цільнозернового борошна.
  • Дієта зниження холестерину має збалансований раціон. Дотримуватись її можна на постійній основі.
  • Нерафіновані олії використовують для заправки салатів. Перевагу віддають кунжутному, оливковому, соєвому.
  • Через високу калорійність кількість горіхів знижують до 20-30 г на день.
  • Вживання нежирного м'яса, птиці, риби, білого рису краще звести до мінімуму – 1-2 рази на тиждень.
  • Кількість курячого жовтка знизити до 3 штук на тиждень, білок можна їсти без обмежень.

Таблиця дозволених товарів

У схемі гіполіпідемічного харчування мають переважати поживні продукти з низьким вмістом насичених жирів, простих вуглеводів.

До списку дозволених входять:

Продукти

Жири, грам

Калорійність

Овочі

баклажани

0,1

24

капуста

0,1

27

морква

0,1

32

огірки

0,1

15

селера

0,1

12

спаржа

0,1

20

томати

0,2

20

гарбуз

0,3

28

квасоля

0,5

123

часник

0,5

123

Фрукти

апельсини

0,2

36

гранат

0

52

груші

0,3

42

яблука

0,4

47

персики

0,1

46

Крупи

гречана

3,3

313

вівсяна

6,1

342

пшенична

3,3

348

ячна

1,3

324

Молочна продукція

знежирене молоко

0,1

31

йогурт

2,0

60

сир

0,6

88

М'ясо

куряче філе

1,2

110

яловичина

19,4

187

кролик

8

156

індичка

0,7

84

Морепродукти

мідії

1,5

50

риба

4,9

136

морська капуста

5,1

49

Що не можна їсти під час антиліпідної дієти

Відмова деяких продуктів допоможе нормалізувати рівень холестерину, очистити організм від шлаків, поліпшити самопочуття. Гіполіпідемічна схема харчування пропонує відмовитись від:

  • макаронних виробів;
  • субпродуктів;
  • свинини;
  • м'яса качки чи гусака;
  • копчень;
  • ковбасних виробів;
  • м'ясних, грибних бульйонів;
  • деяких видів морепродуктів – раків, креветок, ікри;
  • консервів;
  • сала;
  • кулінарних жирів – маргарину, пальмової або кокосової олії;
  • алкоголю, газованих напоїв;
  • випічки;
  • кондитерських виробів;
  • манної крупи;
  • жирної молочної продукції – вершків, сметани;
  • обмежити споживання меду, варення, джему.

Гіполіпідемічна дієта - правила харчування та меню на тиждень

Меню при стандартній гіполіпідемічній дієті

Враховуючи список дозволених та заборонених продуктів, можна скласти кілька варіантів різноманітного раціону:

Сніданок

Ланч

Обід

Полудень

Вечеря

Варіант 1

Зелений чай, вівсянка.

Фруктово-ягідне желе (100 г), яблуко.

Дієтичні щі (200 мл), парові тефтелі (100 г), хліб.

Апельсин.

Запечена горбуша (150 г), овочевий салат.

Варіант 2

Нежирний йогурт із фруктами (150 грам), чай з імбиром.

Нежирний кефір.

Відварена куряча грудка (100 г), салат з буряка та моркви (150 г).

Яблуко.

Овочевий борщ (200 мл), хліб.

Варіант 3

Паровий омлет (150 г), тост, чай.

Будь-який фрукт, 4 крекери.

Гречана каша, рубані курячі котлети (100 г).

Грецький салат (100 г).

Відварена яловичина (100 г), тушковані овочі.

Відео

EuroMD
Додати коментар