Режим харчування, спрямований на зниження рівня ліпідів у крові, називають гіполіпідемічною або ліпідознижувальною дієтою. З меню повністю виключають або обмежують продукти, що містять холестерин та насичені тваринні жири, прості вуглеводи.
Мета ліпідознижувальної дієти
Холестерин необхідний повноцінної роботи всіх систем організму. У достатній кількості його виробляє печінку, решта отримує з їжею. Надлишки речовини відкладаються на стінках судин, перешкоджаючи нормальному відтоку крові. При повному закритті артерії кровообіг зупиняється, а тканини судин починають повільно відмирати.
Мета гіполіпідемічного харчування – знизити рівень ліпідів у крові, запобігти появі атеросклеротичних бляшок та розвитку небезпечних захворювань. Дієта для зниження холестерину розрахована на літніх пацієнтів та людей з діагнозами:
- гіпертонія;
- стенокардія;
- інсульт;
- інфаркт міокарда;
- цукровий діабет;
- зайва вага;
- порушення обміну речовин.
Принципи гіполіпідемічного харчування
Основні правила ліпідознижувальної дієти:
- Харчування дрібне – 5-6 разів на добу. Порції дрібні – 200-300 грам.
- Обмеження простих вуглеводів, що відкладаються у вигляді жиру – солодощі, цукор, випічка.
- Людям із надмірною вагою потрібно знизити калорійність до 1200 ккал на добу.
- Основні методи обробки продуктів – відварювання, приготування пари, запікання. Повністю під забороною смажені страви, виготовлені в клярі або паніровці.
- Кількість вільної рідини на добу – 1,5-2 літри. Можна пити негазовану воду, натуральні соки, відвари трав, чай без цукру.
- Половину калорійності гіполіпідемічного раціону має припадати на складні вуглеводи. На день потрібно з'їдати 400-500 г свіжих овочів, порцію каші, до 200 г хліба з цільнозернового борошна.
- Дієта зниження холестерину має збалансований раціон. Дотримуватись її можна на постійній основі.
- Нерафіновані олії використовують для заправки салатів. Перевагу віддають кунжутному, оливковому, соєвому.
- Через високу калорійність кількість горіхів знижують до 20-30 г на день.
- Вживання нежирного м'яса, птиці, риби, білого рису краще звести до мінімуму – 1-2 рази на тиждень.
- Кількість курячого жовтка знизити до 3 штук на тиждень, білок можна їсти без обмежень.
Таблиця дозволених товарів
У схемі гіполіпідемічного харчування мають переважати поживні продукти з низьким вмістом насичених жирів, простих вуглеводів.
До списку дозволених входять:
Продукти |
Жири, грам |
Калорійність |
Овочі |
||
баклажани |
0,1 |
24 |
капуста |
0,1 |
27 |
морква |
0,1 |
32 |
огірки |
0,1 |
15 |
селера |
0,1 |
12 |
спаржа |
0,1 |
20 |
томати |
0,2 |
20 |
гарбуз |
0,3 |
28 |
квасоля |
0,5 |
123 |
часник |
0,5 |
123 |
Фрукти |
||
апельсини |
0,2 |
36 |
гранат |
0 |
52 |
груші |
0,3 |
42 |
яблука |
0,4 |
47 |
персики |
0,1 |
46 |
Крупи |
||
гречана |
3,3 |
313 |
вівсяна |
6,1 |
342 |
пшенична |
3,3 |
348 |
ячна |
1,3 |
324 |
Молочна продукція |
||
знежирене молоко |
0,1 |
31 |
йогурт |
2,0 |
60 |
сир |
0,6 |
88 |
М'ясо |
||
куряче філе |
1,2 |
110 |
яловичина |
19,4 |
187 |
кролик |
8 |
156 |
індичка |
0,7 |
84 |
Морепродукти |
||
мідії |
1,5 |
50 |
риба |
4,9 |
136 |
морська капуста |
5,1 |
49 |
Що не можна їсти під час антиліпідної дієти
Відмова деяких продуктів допоможе нормалізувати рівень холестерину, очистити організм від шлаків, поліпшити самопочуття. Гіполіпідемічна схема харчування пропонує відмовитись від:
- макаронних виробів;
- субпродуктів;
- свинини;
- м'яса качки чи гусака;
- копчень;
- ковбасних виробів;
- м'ясних, грибних бульйонів;
- деяких видів морепродуктів – раків, креветок, ікри;
- консервів;
- сала;
- кулінарних жирів – маргарину, пальмової або кокосової олії;
- алкоголю, газованих напоїв;
- випічки;
- кондитерських виробів;
- манної крупи;
- жирної молочної продукції – вершків, сметани;
- обмежити споживання меду, варення, джему.
Меню при стандартній гіполіпідемічній дієті
Враховуючи список дозволених та заборонених продуктів, можна скласти кілька варіантів різноманітного раціону:
Сніданок |
Ланч |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
|
Варіант 1 |
Зелений чай, вівсянка. |
Фруктово-ягідне желе (100 г), яблуко. |
Дієтичні щі (200 мл), парові тефтелі (100 г), хліб. |
Апельсин. |
Запечена горбуша (150 г), овочевий салат. |
Варіант 2 |
Нежирний йогурт із фруктами (150 грам), чай з імбиром. |
Нежирний кефір. |
Відварена куряча грудка (100 г), салат з буряка та моркви (150 г). |
Яблуко. |
Овочевий борщ (200 мл), хліб. |
Варіант 3 |
Паровий омлет (150 г), тост, чай. |
Будь-який фрукт, 4 крекери. |
Гречана каша, рубані курячі котлети (100 г). |
Грецький салат (100 г). |
Відварена яловичина (100 г), тушковані овочі. |