Дієта при гепатиті для лікування захворювання

Вірусне захворювання печінки нерідко закінчується ускладненнями – розвитком цирозу, утворенням пухлин. Дієтичне харчування при гепатиті є важливою складовою схеми терапії.

Дієта знижує навантаження на хворий орган, прискорює одужання, зменшує ризик переходу захворювання на хронічну форму.

Правила харчування при гепатиті С

При порушенні функції печінки внаслідок вірусного ураження пацієнтові призначають спеціальний режим харчування – стіл №5 за Певзнером. Дієта при гепатиті має завдання:

  • відновити нормальну роботу печінки;
  • покращити відходження жовчі;
  • стимулювати синтез нових клітин;
  • активізувати обмінні процеси.

Харчування при гепатиті С засноване на дотриманні таких правил:

Принципи

Режим харчування

Дробне, невеликі порції, 6 разів на день.

Приймати їжу одночасно.

Подрібнювати їжу до пюре.

Не можна голодувати.

Створити спокійну обстановку під час їжі, усунути відволікаючі моменти – телевізор, комп'ютер.

Виключити із раціону заборонені продукти.

Останній прийом їжі за 2:00 до сну.

Включити в меню продукти багаті на харчові волокна, пектин.

Добова калорійність, ккал

При гострому гепатиті – 2500, за хронічної форми – 3000.

Білки, г

80

Жири, г

70

Вуглеводи, г

350

Технологія приготування

Варити, готувати на пару, запікати, гасити.

Температура страв

Середня – холодна та гаряча їжа під забороною.

Питний режим

До двох літрів на добу.

Вживання солі

4 грами на день.

Додаткові вимоги

Виключити смажену, солону, консервовану їжу.

Не використовувати концентровані м'ясні бульйони, прянощі, оцет.

Раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день на сирі, яблуках.

Під забороною перебувають алкоголь, цигарки.

Дієта при гепатиті для лікування захворювання

Дозволені та заборонені продукти

Дієта 5 при гепатиті С передбачає раціон, складений з урахуванням використання корисних та шкідливих продуктів. Якщо лікувати печінку за допомогою харчування, потрібно знати, що можна і не можна вживати:

Дозволено

Заборонено

Овочі

  • кабачки;
  • капуста;
  • морква;
  • гарбуз;
  • помідори
  • бобові;
  • хрін;
  • щавель;
  • ріпчаста цибуля;
  • редис

Фрукти, ягоди

  • яблука;
  • банани;
  • персики

виноград

Крупи

  • перлівка;
  • гречка;
  • вівсяні пластівці

Сухофрукти, горіхи

  • чорнослив;
  • курага;
  • родзинки

арахіс

Вироби з борошна

  • макарони;
  • хлібці зернові;
  • хліб з висівками
  • здобу;
  • житній хліб;
  • пельмені

Солодощі

  • цукор;
  • мед;
  • зефір;
  • пастила;
  • варення;
  • желе
  • шоколад;
  • морозиво;
  • торти;
  • крем

Молочні продукти

  • сир;
  • кефір;
  • сир
  • жирне молоко;
  • вершки

М'ясо

  • курка;
  • яловичина;
  • кролик;
  • індичка
  • свинина;
  • качка;
  • копчена ковбаса;
  • бекон;
  • субпродукти

Масло

  • оливкова;
  • соняшникова;
  • вершкове
  • тваринні жири

Риба

  • хек;
  • тріска;
  • мінтай
  • Червона ікра;
  • копчена риба;
  • консерви;
  • форель, сьомга

Напої

  • зелений чай;
  • вода;
  • сік гарбузовий, морквяний, сливовий;
  • відвар шипшини
  • алкоголь;
  • томатний сік;
  • розчинна кава;
  • газовані напої;
  • квас
  • майонез;
  • яйця

Корисні продукти при гепатиті С

Щоб відновити функції печінки, важливо дотримуватися дієти, вживати продукти, які мають корисні властивості. До них дієтологи відносять:

Продукти

Дія при гепатиті

Яблука, авокадо

Виводять токсини, беруть участь у синтезі нових клітин

Цитрусові – лимони, апельсини

Активізують процес очищення печінки

Персики, банани

Забезпечують натуральними цукрами

Морква, шипшина, слива

Містять магній, що стимулює відділення жовчі

Рис, пшоно, гречка, кавун, зелені овочі

Мають у складі марганець, який бере участь у синтезі холестерину, вуглеводів

Буряк, капуста, кедрові горіхи, вівсянка

Завдяки наявності цинку активізують вуглеводний обмін

Соя, твердий сир

Містять мідь, яка у поєднанні з вітаміном С зменшує активність вірусів

Дієта при гепатиті для лікування захворювання

Зразкове меню

Дієта при хронічному гепатиті є важливим компонентом лікування. Вона менш строга, ніж при гострій формі захворювання. Зразкове меню виглядає так:

Дні

Сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

Перший

Другий

Перший

вівсяна каша з курагою, 150 г,

кефір

персик;

відвар шипшини

суп овочевий на курячому бульйоні,

300 г

тушковані кабачки,

120 г

відварена крольчатина, 80 г

компот із сухофруктів

яблуко

салат з капусти, огірків, 150 г

печена риба,

80 г

відвар трав

Другий

відварний рис з ізюмом, 150

фіточай

сир зі сметаною, 100

салат з капусти та авокадо, 100,

овочі, 120,

парова котлета, 80,

гарбузовий сік

банан

голубці, 200,

кефір

Третій

запіканка з сиру, моркви, 150,

сир, 20,

сік сливовий

яблуко

овочевий суп,

250,

печена риба, 80,

салат з моркви, буряків, 100,

компот

галети,

3 штуки,

ряженка

відварена картопля, 80,

яловичина на грилі, 120,

йогурт

Четвертий

пшоняна каша, 150,

тефтелі, 60, йогурт

запіканка з капусти, 120

рибний суп, 250,

фарширований м'ясом перець, 120

відвар шипшини

зефір, зелений чай

рис з овочами, куркою, 200,

фіточай

Відео

EuroMD
Додати коментар