Хвороба Боткіна або гепатит А – вірусне захворювання клітин печінки, що проявляється за допомогою інтоксикації організму та жовтяниці. Лікування цієї хвороби завжди комплексне. У цьому важливу роль терапії гепатиту грає дієта. Лікувальне харчування здатне уповільнити поширення патологічного процесу та знизити ризик появи ускладнень.
Правила харчування при гепатиті
Спеціальна лікувальна дієта при гепатиті А у дорослих допомагає врегулювати холестерин, дозволяє покращити жовчовиділення, знижує прояви симптомів. Правильне харчування при хворобі Боткіна повинне включати легкозасвоювану їжу, в якій міститься багато пектину та клітковини. Дієта при вірусному гепатиті А відповідає столу № 5. Він забезпечує щадний режим для печінки та жовчовивідної системи. Основні правила харчування:
- температура їжі має бути не гарячою та не холодною (оптимальна 15–60 градусів);
- харчування має бути дробовим (5 разів на день) та невеликими порціями;
- необхідно знизити кількість споживаної солі (до 4 г на день);
- пацієнтам слід пити багато рідини – 2-2,5 літри (неміцний чай, морси, лікувальні трав'яні відвари);
- не можна вживати алкоголь;
- продукти повинні бути добре подрібнені;
- цілком необхідно виключити наваристі бульйони;
- енергетична цінність столу пацієнта відповідає 2800 ккал (добу);
- способи приготування їжі – на пару, відварювання, гасіння, запікання;
- співвідношення білків, жирів та вуглеводів (Б/Ж/У) має бути 1:1:4 (на одну порцію приблизно 90/80/350 г);
- за дотримання дієти необхідно знизити кількість тваринних жирів.
Що можна їсти за гепатиту А
Дієта при хворобі Боткіна дозволяє використовувати продукти, що м'яко впливають на печінку і травний тракт. Їжа повинна містити велику кількість вітамінів та ліпотропних речовин. Зразковий список дозволених та заборонених продуктів представлений у таблиці:
Що можна їсти при гепатиті А |
Заборонені продукти |
|
|
Дієта при загостренні
Якщо дотримуватися дієти і дотримуватися порад лікаря, гепатит А закінчується повним одужанням. Рідко зустрічаються пацієнти, у яких дана патологія набуває хронічної течії, що характеризується періодичними загостреннями. Можливими ускладненнями при порушенні лікування гепатиту є функціональні розлади чи запальні хвороби жовчних шляхів.
Як правило, при загостренні лікар може призначити строгу дієту, що відповідає столу №5А. Хворому у своїй слід забезпечити легке калорійне харчування, основу якого становлять риба, каші, сир, відварне нежирне м'ясо, молочні продукти. Харчування має бути різноманітним із поступовим розширенням асортименту.
Терміни перебування на дієті №5А залежать від стану пацієнта. Основні правила:
- новий продукт запроваджується невеликими порціями;
- 5-разове харчування;
- механічна обробка (протерті, дрібнорублені продукти);
- виключається гасіння та смаження страв;
- частка вуглеводів у загальному раціоні має становити 330 г;
- концентрація білка – у межах 80 г, жир слід повністю виключити з меню хворого на гепатит;
- калорійність їжі на день – не більше 2500 ккал;
- при дієті №5А основні страви: варені овочі, сир, пісні супи, каші;
- страви слід вживати теплими, заборонено прийом холодних та гарячих продуктів;
- включення до раціону фруктових соків, пюре;
- страви під час приготування не можна солити.
Меню щадної дієти для печінки
Зразкове меню на 4 дні при гепатиті А:
Сніданок |
Перекус |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
Омлет із одного яйця, гарбузовий сік, бутерброд із житнього хліба з пісним м'ясом. |
Нежирний сир (150 г). |
Овочевий суп (150 г), запечене м'ясо (100 г), компот. |
Нежирний йогурт, жменю родзинок. |
Запечена риба (150 г), салат із овочів, фруктове желе, чай. |
Каша рисова молочна (100 г), трав'яний чай з медом. |
Сирно-гарбузова запіканка (150 г), 2 скибочки адигейського сиру. |
Запечена курка (150 г), тушковані кабачки з морквою (150 г), томатний сік. |
Зелене яблуко, жменю волоських горіхів. |
Рагу з кабачків (100 г), кисіль, запечений гарбуз. |
Сир із ягодами (150 г), шматочок сиру, чай з молоком. |
Запечене яблуко. |
М'ясні котлети (150 г), суп-локшина (100 г), компот. |
Запіканка із овочів (200 г), відвар шипшини. |
Риба (100 г), запечена з цвітною капустою та кабачками (150 г). |
Гречана каша на молоці (100 г), відвар шипшини. |
Гарбуз, запечений з варенням (150 г), банан. |
Риба, запечена зі сметаною (150 г), картопляний салат, чай. |
Склянка кефіру, сушений інжир (2 шт.). |
Омлет із одного яйця, каша вівсяна наводі (150 г), йогурт із курагою. |