Дієта при гепатиті А у дорослих

Хвороба Боткіна або гепатит А – вірусне захворювання клітин печінки, що проявляється за допомогою інтоксикації організму та жовтяниці. Лікування цієї хвороби завжди комплексне. У цьому важливу роль терапії гепатиту грає дієта. Лікувальне харчування здатне уповільнити поширення патологічного процесу та знизити ризик появи ускладнень.

Правила харчування при гепатиті

Спеціальна лікувальна дієта при гепатиті А у дорослих допомагає врегулювати холестерин, дозволяє покращити жовчовиділення, знижує прояви симптомів. Правильне харчування при хворобі Боткіна повинне включати легкозасвоювану їжу, в якій міститься багато пектину та клітковини. Дієта при вірусному гепатиті А відповідає столу № 5. Він забезпечує щадний режим для печінки та жовчовивідної системи. Основні правила харчування:

  • температура їжі має бути не гарячою та не холодною (оптимальна 15–60 градусів);
  • харчування має бути дробовим (5 разів на день) та невеликими порціями;
  • необхідно знизити кількість споживаної солі (до 4 г на день);
  • пацієнтам слід пити багато рідини – 2-2,5 літри (неміцний чай, морси, лікувальні трав'яні відвари);
  • не можна вживати алкоголь;
  • продукти повинні бути добре подрібнені;
  • цілком необхідно виключити наваристі бульйони;
  • енергетична цінність столу пацієнта відповідає 2800 ккал (добу);
  • способи приготування їжі – на пару, відварювання, гасіння, запікання;
  • співвідношення білків, жирів та вуглеводів (Б/Ж/У) має бути 1:1:4 (на одну порцію приблизно 90/80/350 г);
  • за дотримання дієти необхідно знизити кількість тваринних жирів.

Дієта при гепатиті А у дорослих

Що можна їсти за гепатиту А

Дієта при хворобі Боткіна дозволяє використовувати продукти, що м'яко впливають на печінку і травний тракт. Їжа повинна містити велику кількість вітамінів та ліпотропних речовин. Зразковий список дозволених та заборонених продуктів представлений у таблиці:

Що можна їсти при гепатиті А

Заборонені продукти

  • супи з макаронами, крупами, вермішеллю;
  • нежирна риба;
  • сухофрукти;
  • молочні продукти;
  • овочеві супи;
  • м'ясо кролика, нежирна яловичина та свинина;
  • молочні каші, розбавлені водою;
  • варення, мед, пастила;
  • омлет, варені яйця;
  • рослинна рафінована олія;
  • ягоди;
  • сухе нездобне печиво, підсушений хліб, галети;
  • ковбаса, сосиски з невисокою жирністю;
  • фрукти;
  • овочі (морква, буряк, капуста, кабачки, гарбуз, огірки);
  • кріп, кориця, петрушка;
  • ягідний, фруктовий сік, неміцний чай, кава з молоком, відвар шипшини;
  • розсипчасті каші з вівсянки, гречки, манки, пшона;
  • нежирні сорти риби (хек, окунь, камбала, навага);
  • запіканки, пудинги, суфле із сиру, рису;
  • відварені морепродукти;
  • кабачкова ікра.
  • жирні сорти риби (тунець, лосось, палтус, тріска, скумбрія);
  • свиняче сало, майонез, маргарин;
  • наваристі м'ясні, рибні бульйони, окрошка;
  • випічка, свіжий хліб, здоба, млинці, смажені пиріжки, оладки;
  • жирні, жилисті сорти м'яса (свинина, баранина, курка зі шкірою);
  • будь-які консерви, м'ясні та рибні закуски;
  • копчені, солоні, мариновані продукти;
  • смажені яйця;
  • субпродукти;
  • приправи (хрін, перець, гірчиця, оцет);
  • морозиво, тістечко, торти, шоколад;
  • овочі (часник, зелена цибуля, щавель, редис, редька, шпинат, бобові культури);
  • ікра;
  • гриби;
  • кава, міцний чай, какао, газовані солодкі напої;
  • вершки, молоко високої жирності;
  • всі смажені страви.

Дієта при загостренні

Якщо дотримуватися дієти і дотримуватися порад лікаря, гепатит А закінчується повним одужанням. Рідко зустрічаються пацієнти, у яких дана патологія набуває хронічної течії, що характеризується періодичними загостреннями. Можливими ускладненнями при порушенні лікування гепатиту є функціональні розлади чи запальні хвороби жовчних шляхів.

Як правило, при загостренні лікар може призначити строгу дієту, що відповідає столу №5А. Хворому у своїй слід забезпечити легке калорійне харчування, основу якого становлять риба, каші, сир, відварне нежирне м'ясо, молочні продукти. Харчування має бути різноманітним із поступовим розширенням асортименту.

Терміни перебування на дієті №5А залежать від стану пацієнта. Основні правила:

  • новий продукт запроваджується невеликими порціями;
  • 5-разове харчування;
  • механічна обробка (протерті, дрібнорублені продукти);
  • виключається гасіння та смаження страв;
  • частка вуглеводів у загальному раціоні має становити 330 г;
  • концентрація білка – у межах 80 г, жир слід повністю виключити з меню хворого на гепатит;
  • калорійність їжі на день – не більше 2500 ккал;
  • при дієті №5А основні страви: варені овочі, сир, пісні супи, каші;
  • страви слід вживати теплими, заборонено прийом холодних та гарячих продуктів;
  • включення до раціону фруктових соків, пюре;
  • страви під час приготування не можна солити.

Дієта при гепатиті А у дорослих

Меню щадної дієти для печінки

Зразкове меню на 4 дні при гепатиті А:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Омлет із одного яйця, гарбузовий сік, бутерброд із житнього хліба з пісним м'ясом.

Нежирний сир (150 г).

Овочевий суп (150 г), запечене м'ясо (100 г), компот.

Нежирний йогурт, жменю родзинок.

Запечена риба (150 г), салат із овочів, фруктове желе, чай.

Каша рисова молочна (100 г), трав'яний чай з медом.

Сирно-гарбузова запіканка (150 г), 2 скибочки адигейського сиру.

Запечена курка (150 г), тушковані кабачки з морквою (150 г), томатний сік.

Зелене яблуко, жменю волоських горіхів.

Рагу з кабачків (100 г), кисіль, запечений гарбуз.

Сир із ягодами (150 г), шматочок сиру, чай з молоком.

Запечене яблуко.

М'ясні котлети (150 г), суп-локшина (100 г), компот.

Запіканка із овочів (200 г), відвар шипшини.

Риба (100 г), запечена з цвітною капустою та кабачками (150 г).

Гречана каша на молоці (100 г), відвар шипшини.

Гарбуз, запечений з варенням (150 г), банан.

Риба, запечена зі сметаною (150 г), картопляний салат, чай.

Склянка кефіру, сушений інжир (2 шт.).

Омлет із одного яйця, каша вівсяна наводі (150 г), йогурт із курагою.

Відео

EuroMD