Дієта для печінки – заборонені та дозволені продукти для лікування, чищення та відновлення

Найважливіша залоза зовнішньої секреції хребетних – печінка – виконує безліч життєво важливих функцій: знешкодження отрут і токсинів, синтез глюкози та холестерину, видалення надлишку гормонів, вітамінів, етанолу та ін. Захворювання печінки мають в основному аліментарну природу безконтрольного прийому антибіотиків. Разом про те, печінка одна із небагатьох органів, мають високу здатність до регенерації. Створити сприятливі умови для її відновлення можна за допомогою спеціально підібраної дієти.

Загальні правила дієти для печінки

При хворій печінці важливо дотримуватись схеми харчування, в якій основні компоненти раціону – білки, жири, вуглеводи – вживаються у співвідношенні 1:1:4. Білки тваринного походження повинні становити 60% у кількості білків, а рослинні жири – щонайменше 25% у кількості жирів. Вуглеводна складова дієти будується на правильному співвідношенні цукру, крохмалю, клітковини та пектинів. Цукор повинен надходити в організм із молоком, фруктами, медом. Дієта при хворій печінці має бути збалансованою та забезпечити організм вітамінами та мінеральними речовинами.

На час дієтотерапії слід повністю відмовитись від смажених страв – така термічна обробка лише частково розкладає жири, виділяючи токсичні речовини. Запікати у духовці продукти можна, попередньо відваривши. Перевагу треба віддавати вареним та приготованим на пару стравам, м'ясо та овочі можна гасити. Жирну їжу з раціону треба виключити, але трохи нерозтоплених тварин та рослинних жирів можна додати до готової їжі. Якщо є потреба, страву можна трохи посолити в тарілці.

Важливою особливістю дієти печінки є необхідність протирання приготовлених продуктів. Дуже корисні для хворого органу компоненти харчування багаті на клітковину – морква, буряк, капуста, які треба вживати в пюреподібному вигляді. Їжа має бути не твердою, слід шукати способи розбавляти її до рідкої консистенції: м'ясо рекомендується подрібнювати за допомогою м'ясорубки, сир змішувати з молоком або кефіром. Замість цукру часто використовують цукрозамінник.

При захворюваннях печінки не рекомендується вживати занадто холодні та гарячі страви – дієтичні продукти мають бути теплими. Харчуватися під час дієти рекомендується в той же час, за графіком, 5-6 разів на день. Прийоми їжі повинні бути дробовими, обсяги разових порцій – невеликими, злегка втамовують голод, не викликають почуття тяжкості в шлунку. Денний раціон треба продумати так, щоб вечеря була низькокалорійною – краще обмежитися склянкою кефіру або печеним яблуком.

Дієта для печінки - заборонені та дозволені продукти для лікування, чищення та відновлення

Таблиця заборонених та дозволених продуктів

Раціон при захворюваннях печінки повинен включати компоненти, здатні захистити орган від руйнування та сприяти відведенню жовчі. Дієта при лікуванні печінки має бути заснована на наступних продуктах:

Найменування

Рекомендації

Нежирне м'ясо – яловичина, телятина, крольчатина, курка, індичка

Для приготування птиці береться грудка, обов'язково без шкіри

Нежирна риба – щука, тріска, судак, морепродукти

Супи

Молочні чи овочеві

Яйце, білковий паровий омлет

Не більше 1 на добу

Каші з гречки, вівсяної крупи, рису, пшона рідкої консистенції

Можна готувати на молоці та воді

Макаронні вироби

Молочні продукти – молоко, негострі та не пряні сири, нежирний сир

Сметана

Небагато, у вигляді заправки до головних страв

Олія – вершкове або рослинне

Обмежити 50 г на день, смажити на олії не можна

Некислі фрукти, ягоди

Можна готувати фруктово-ягідні киселі, компоти, муси

Овочі, зелень

З овочів у сирому вигляді – тільки морква, буряк та капуста

Чорнослив, ізюм, курага

Мармелад, зефір

Хліб

Підсушений

Категорично заборонені до вживання при хворобах печінки жирні та продукти, що містять прості вуглеводи, а також рафіновані, приготовані способом копчення, маринування, консервування, що містять консерванти, барвники:

Найменування

Рекомендації

Жирні м'ясопродукти – баранина, свинина, качка, гуска, дичина

Жирна риба – лосось, тунець, скумбрія

Супи та бульйони з м'яса, риби, грибів

Копчені, гострі, мариновані, консервовані продукти

Допускається вживання консервованого зеленого горошку

Будь-які напівфабрикати

Ковбасні вироби

Допускаються сосиски та ковбаса докторська у невеликих кількостях

Гострі приправи – хрін, перець, гірчиця, оцет

Яйця варені та смажені

Допускається використовувати 1 яйце на добу, з урахуванням його входження в усі приготовлені страви.

Хліб свіжий

Борошняні вироби – млинці, булочки, пироги, тістечка, торти

Щавель, зелена цибуля, редька, редис, шпинат

Кислі фрукти та ягоди

Дозволяється скибочку лимона додавати в чай

Томатний сік

Морозиво, шоколад

Горіхи

Какао, міцно заварені кави та чай

Алкоголь

Дієта при захворюванні печінки у гострий період

При загостреннях гепатиту, холециститу, ангіохоліту (ураження жовчних шляхів), жовчнокам'яної хвороби, цирозі печінки показана дієта №5а, що передбачає харчування хворого з нормальною енергетичною цінністю. Метою дієтичного столу №5а є створення умов максимального спокою печінки, відновлення її функцій, стимулювання жовчовиділення, накопичення глікогену – основний форми зберігання глюкози в організмі.

Дієта при запаленні печінки передбачає достатню кількість вуглеводів і білків з обмеженням жирних і багатих на холестерин, грубою клітковиною, щавлевою кислотою продуктів. Інгредієнти страв відварюються, їжа вживається 5 разів на день у рідкому чи подрібненому вигляді. Не допускається прийом гарячих і холодних страв. За добу калорійність раціону має перевищувати 2350–2750 ккал, зміст у столі №5а:

  • білків – 90-100 г (60% тваринного походження);
  • жирів – 70-80 г (25% рослинних);
  • вуглеводів – 350–400 г, вміст цукрів – не більше 90 г;
  • кухонної солі – 8 г;
  • рідини – 2-2,5 л.

Дієта при хворобі підшлункової залози та печінки відноситься до розряду тривалих. Якщо протягом пробного періоду, що триває 5 днів, організм нормально реагує на зміну схеми харчування, дотримуватися дієтичного столу можна до одужання, іноді – 1,5-2 роки. У періоди, коли немає загострень хвороби, дієтичний стіл не повинен відрізнятися від звичайного, звичного хворому, з деякими обмеженнями.

Дієта для печінки - заборонені та дозволені продукти для лікування, чищення та відновлення

Меню дієти під час загострення

Зразкове меню столу №5а засноване на стравах із сортів м'яса, риби з низьким вмістом жиру, протертих салатів з овочів, вегетаріанських супів, знежирених молочних продуктів, солодких напоїв, сухих борошнів.

Час прийому

Перелік страв

1 день

сніданок

запіканка сирна, приготовлена на пару

каша протерта рисова на молоці

чай зі шматочком лимона

другий сніданок

теплий відвар шипшини, мармелад

обід

суп-пюре овочевий з картоплі, моркви, цибулі та зелені

котлети парові яловичі, пюре з моркви.

компот з абрикосів

полудень

протертий буряк

скибочка вчорашнього хліба

вечеря

тріска запечена, склянка кефіру

2 день

сніданок

вівсяна каша з додаванням молока

салат з моркви з додаванням сметани

неміцний чай з медом та сухим печивом

другий сніданок

нежирний сир

відвар шипшини

обід

молочний суп із макаронами

курячі котлети, приготовані на пару, з картопляним пюре

некислий морс із слайсами (сухариками) пшеничними

полудень

склянка нежирного йогурту

вечеря

пельмені з телятиною

кабачкова ікра

склянка кефіру

3 день

сніданок

молочний суп з гречаною крупою

салат з морської капусти та натертих на тертці огірків

чай зі шматочком лимона

другий сніданок

плов із сухофруктами

відвар шипшини

обід

щи вегетаріанські з двома житніми хлібцями

плов із сухофруктами

солодкий кисіль

полудень

неміцна кава з сухим печивом

вечеря

голубці з м'ясом та скибочкою підсушеного хліба

склянка йогурту

Раціон у період реабілітації

Під час операції печінки відбувається пригнічення всмоктувальної активності кишечника, відновлення якої займає 7-10 днів. Через це у хворих виключається можливість раннього переходу до звичайного столу. Протягом 3–5 днів після проведення операції на печінці харчування має бути парентеральним – із введенням поживних речовин шляхом внутрішньовенних інфузій, в обхід шлунково-кишкового тракту. Перехід до нормального столу відбувається поступово, шляхом комбінування парентерального та ентерального (через ШКТ) введення їжі.

У післяопераційний період протягом 15–20 днів показано хірургічну дієту №0, перехід до столу №5а можливий не раніше, ніж на 17–19 день після проведення операції. При поганій переносимості схеми №5а, що супроводжується метеоризмом, болями в животі, іншими небажаними симптомами призначається дієта для печінки №5щ. Основний варіант дієти №5 показаний хворому через 25 днів періоду реабілітації.

Меню

За хімічним складом продукти при дієті №5щ мають бути такими: білки – 90 г, жири – 60 г, вуглеводи – 300 г, сіль кухонна – 6 г. Добова калорійність столу має перевищувати 2100 ккал. Основне правило післяопераційного періоду – запобігання хімічному, термічному та механічному впливу на органи травлення. Прийнята їжа повинна бути в желеподібному або рідкому стані, свіжі овочі, хліб та сухарики заборонені.

Час прийому

Перелік страв

1 день

сніданок

вівсяна каша на воді

неміцний чай, свіжий зефір

другий сніданок

свіжоприготовлена кабачкова ікра

обід

суп-пюре з картоплі та моркви

м'ясний пудинг із картопляним пюре

солодкий компот

полудень

солодкий кисіль

вечеря

рисова каша з пропущеним через м'ясорубку м'ясом

склянка кефіру

2 день

сніданок

протерта рисова каша

відвар шипшини, шматочок свіжого мармеладу

другий сніданок

знежирений сир

неміцний солодкий чай

обід

суп-пюре з капусти брокколі та моркви

протертий плов із курячим м'ясом

кисіль

полудень

подрібнені тушковані овочі – капуста, кабачок, морква

вечеря

паровий омлет із 1 білка

картопляне пюре

склянка нежирного йогурту

3 день

сніданок

протерта відварена тріска

чай з медом, шматочок пастили

другий сніданок

морквяно-яблучний рулет

відвар шипшини

обід

протертий овочевий борщ з буряка, капусти, моркви

каша з гречаних пластівців з відвареним пропущеним через м'ясорубку м'ясом

компот із розварених та подрібнених сухофруктів

полудень

печене яблуко з цукром

вечеря

протерті ліниві голубці

склянка нежирного кефіру

Дієта для очищення печінки

Навіть здоровій людині, яка не має характерних симптомів захворювання травних органів, періодично слід думати про очищення печінки. Дієтичне харчування є гарним заходом оздоровлення організму, профілактикою багатьох захворювань. Ознаками того, що очищення печінки необхідне, можуть бути, здавалося б, не пов'язані з ним явища – запаморочення, підвищена температура, нервова збудливість, депресія.

Якщо тривожні симптоми виражаються болями у животі або розладами травлення, слід спочатку звернутися до лікаря. Чистити печінку при цукровому діабеті, жовчнокам'яній хворобі, інфекційних, простудних захворюваннях під час вагітності забороняється. Якщо дієта для печінки не протипоказана, вона повинна бути побудована на принципах столу №5, але без жорсткої умови вживання протертих і рідких страв.

Меню

Починаючи дієтичне харчування з метою очищення печінки, треба повністю відмовитися від важкої їжі – жирні, смажені страви до раціону включатися не повинні. Максимальний наголос слід робити на каші та овочі. Під час дієти не рекомендується вживати алкоголь, курити. Печінка любить цитрусові, їх обов'язково слід додати до меню. Салати рекомендується заправляти оливковою олією.

Час прийому

Перелік страв

1 день

сніданок

салат з моркви та яблука

гречана каша з невеликим шматочком олії

чай з лимоном

другий сніданок

сир, великий апельсин

обід

вегетаріанський суп зі скибочкою вчорашнього хліба

відварена курка, картопляне пюре

яблучний компот

полудень

салат зі свіжих огірків

чай з вівсяним печивом

вечеря

відварена риба з рисом

склянка кефіру

2 день

сніданок

салат зі свіжих огірків

вівсяна каша зі шматочком вершкового масла

відвар шипшини з крекером

другий сніданок

запечене яблуко

обід

вегетаріанські щі із зеленню та скибочкою підсушеного хліба

плов із телятиною

кисіль із яблук

полудень

яйце некруто

2 мандарини

вечеря

голубці з капусти з м'ясом, скибочка хліба

склянка йогурту

3 день

сніданок

салат з капусти брокколі та кальмара

сирна запіканка

чай з лимоном, зефір

другий сніданок

салат зі свіжої капусти, моркви та яблук

склянка йогурту

обід

вегетаріанський суп зі скибочкою вчорашнього хліба

відварена риба з гречаною кашею

компот із сухофруктів

полудень

ікра з кабачків з скибочкою підсушеного хліба

вечеря

каша пшоняна з гарбузом

склянка кефіру

Рецепти дієтичних страв при захворюваннях печінки

Є велика кількість по-справжньому смачних страв, які можна використовувати у складі дієти №5. Приготування їх не займає багато часу, не потребує дорогих та недоступних компонентів. Список дозволених при дієті продуктів великий, що дозволяє робити раціон хворого одночасно і різноманітним і щадним, а дієтичні страви – і повсякденними, і святковими.

Салат з гарбуза та буряків

Смачний, легкий апетитний салат із запечених овочів може стати улюбленою стравою дієтичного столу. Для його приготування буряк треба заздалегідь відварити, остудити, зняти шкірку, гарбуз – очистити, нарізати часточками та спекти в духовці до готовності. Для більш вираженого смаку гарбуза її можна запікати з медом, а буряки – не варити, а спекти разом з гарбузом. Готові овочі подрібнити: буряк натерти на буряковій тертці, гарбуз нарізати кубиками. Інгредієнти перемішати, посолити, заправити краще оливковою олією.

Дієта для печінки - заборонені та дозволені продукти для лікування, чищення та відновлення

Дієтичний гречаний суп

Для приготування супу потрібно: 2 картоплини, 1 морква невеликого розміру, 1 середня цибулина, 0,5 склянки гречки. Гречку промити, залити холодною водою, додати решту інгредієнтів – нарізані кубиками цибулю та картопля, моркву, потерту на великій тертці. Коли вода закипить, зменшити вогонь і томити до готовності, яку можна перевірити по картоплі. Готовий суп остудити та подати до столу свіжоприготованим – назавтра його залишати не слід. У тарілку можна додати ложку будь-якої рослинної олії або приготовлену окремо фрикадельку.

Котлети яловичі

Для приготування потрібно: 0,5 кг яловичини, 1 середнього розміру картопля, 2 шматочки підсушеного білого хліба, 0,5 склянки молока, сіль. М'ясо треба подрібнити за допомогою м'ясорубки 2-3 рази, натерти картоплю дрібніше на тертці, хліб розмочити в молоці. Інгредієнти перемішати, посолити, обробити на котлети. Викласти вироби на лист, додати води, щоб наполовину їх покрити і запекти в духовці. При такому способі приготування котлет виводяться екстрактивні речовини, що сприяють виділенню шлункового соку. Замість картоплі можна взяти моркву.

Парове суфле з буряка з сиром

Суфле готується з 150 г буряка, 30 г невисокої жирності сиру, 15 г манної крупи, 10 г вершкового масла, половини яєчного білка. Буряк треба зварити в шкірці, очистити, дрібно натерти, додати половину олії, поставити на невеликий вогонь і поступово, помішуючи, всипати манку. Отриману масу варити до готовності манки, потім остудити, змішати з|із| сиром, ввести збитий в круту піну білок. У форму, змащену маслом|мастилом|, викласти масу і далі готувати на пару.

Відео

EuroMD
Додати коментар