Загальновідомі поради кардіологів віддавати перевагу рибі перед м'ясом. Але й риба, виявляється, буває різною: одна приносить серцю користь, інша може нашкодити.
Коли йдеться про дієту з користю для серця, риба є одним із необхідних компонентів. І як джерело тварин білків вона є кращим вибором, ніж, наприклад, яловичина, свинина чи птах, стверджує дієтолог Лі Енн Уейнтрауб.
У рибі міститься велика кількість ненасичених жирів, корисних для серця, тоді як м'ясо тварин містить більше насичених жирів, які можуть підняти рівень холестерину в крові. Як показало нове дослідження, опубліковане в журналі Food and Chemical Toxicology, заміна червоного м'яса на рибу дозволяє прожити не тільки довше, але й здоровіше. «Звичайно пісне м'ясо і птиця містить менше насичених жирів і жиру в цілому, але риба набагато корисніша для серця», – каже Уейнтрауб.
Риба також багата омега-3 жирними кислотами, які зменшують рівень холестерину в крові та кров'яний тиск. Крім того, як повідомляє Американська Асоціація Серця, вживання риби зменшує ймовірність розвитку вад серця.
Найкорисніша риба
Лосось
Макрель
Оселедець
Форель
Сардини
Тунець
Найнебезпечніша риба
Королівська макрель
Марлін (також відома як макайра)
Берікс ісландський (також відомий як атлантичний великоголів)
Акула
Риба меч
Кафельник
Жовтий тунець
Великоокий тунець
Ці великі риби накопичують у тілах більше ртуті та токсинів, коли поїдають інших риб, тому є ризикованим вибором.
Американська Асоціація Серця рекомендує їсти страви з риби не рідше двох разів на тиждень. Також до раціону можна включити і морепродукти, на кшталт креветок або ракоподібних.