Напад панкреатиту: як зняти в домашніх умовах

Неправильне харчування, згубні звички негативно впливають на функціонування підшлункової залози, викликаючи запалення органу. Клінічна картина гострого стану характеризується диспепсичними розладами, сильними абдомінальними болями та іншими синдромами, і натомість яких різко погіршується загальне самопочуття. Ознайомтеся з основними методами усунення нападу.

Що таке панкреатит

Підшлункова залоза виконує екзокринну (зовнішню) та ендокринну (внутрішню) функції. Перша полягає в тому, що орган виділяє панкреатичний сік, який містить ферменти, які необхідні для повноцінного травлення. Ендокринна функція підшлункової залози полягає у синтезі гормонів та регуляції вуглеводного, білкового, жирового обмінних процесів.

Порушення відтоку травних соків загрожує набряклістю, роздратуванням тканин органа з подальшим розвитком клініки запального процесу – панкреатиту. Захворювання може протікати у гострій чи хронічній формі. Тривале запалення призводить до заміщення залізистої сполучної тканини і порушень анатомічної структури, функцій органу. При гострому нападі хворий потребує госпіталізації.

Причини панкреатиту

Неінфекційні запальні процеси у тканинах підшлункової залози провокують виникнення дисфункцій та патологій органу. Найчастіше зазначені стани проявляються клінічної картиною гострого панкреатиту. Первинний запальний процес неінфекційного генезу може ускладнюватись приєднанням бактеріальної інфекції, ураженням очеревини, утворенням кіст та іншими патологіями.

Відомо, що максимальна кількість травного соку потрібна для травлення вуглеводних продуктів харчування. При надмірному споживанні жирної насиченої спеціями їжі, алкоголю ферменти затримуються у підшлунковій залозі та дратують внутрішні стінки органу. Крім того, порушення відтоку панкреатичного секрету можуть провокувати такі фактори:

  • травма;
  • гормональні порушення;
  • виснаження на фоні голодування;
  • лікарська чи алкогольна інтоксикація;
  • стрес;
  • неінфекційний гепатит;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • гастрит;
  • цироз печінки;
  • кишкові інфекції;
  • дискінезія жовчовивідних шляхів.

Напад панкреатиту: як зняти в домашніх умовах

Види патології

Залежно від клінічних проявів та характеру перебігу виділяють гострий та хронічний панкреатит. Кожна з форм захворювання відрізняється симптоматикою, способами терапії та наслідками для здоров'я. Гострий панкреатит загрожує виникненням незворотних змін у тканинах підшлункової залози, деструкцією інших органів, смертю. При такому перебігу захворювання спостерігається ураження клітин органу, що веде до утворення набряку.

Хронічна форма панкреатиту характеризується періодами загострень та ремісій. У міру прогресування патології виникає недостатність підшлункової. При цьому залізна тканина заміщується сполучною. Остання не здатна продукувати панкреатичний сік та ферменти, що спричиняє порушення роботи травної системи. Хронічний процес протікає у дві стадії.

На початковому етапі симптоматика має слабовиражений характер. Потім слідує період, коли відхилення та порушення у функціонуванні підшлункової залози стають явними і турбують хворого постійно. Гострий напад виникає внаслідок вживання жирних, смажених страв, газованих та алкогольних напоїв. Реактивне або вторинне запалення розвивається на тлі наявних захворювань, травм, хірургічного втручання та інших факторів.

Симптоми нападу панкреатиту

Передчасна активація травних ферментів негативно позначається на функціонуванні підшлункової залози та гепатобіліарної системи. Так, дія ліпази призводить до жирової дистрофії печінки. Трипсин викликає набряк тканин підшлункової та їх відмирання. На початковій стадії деструкції некроз має асептичний локальний характер, але без належного лікування він поширюється на прилеглі органи. Гострий напад панкреатиту характеризується:

  • сильним оперізуючим болем з локалізацією у правому або лівому підребер'ї;
  • відсутністю апетиту, нудотою, блюванням, запамороченням;
  • підвищенням температури тіла, задишкою, ознобом, почастішанням пульсу (понад 90 уд./хв.), зниженням артеріального тиску (менше 90 мм/рт.ст.);
  • печією, нападами гикавки, відрижкою, сухістю в ротовій порожнині;
  • жовтяничністю слизових, шкіри;
  • здуття живота в області верхніх відділів очеревини;
  • білим або жовтуватим нальотом на язиці;
  • нападами пітливості.
  • блідістю шкірних покривів;
  • втратою свідомості.

Ускладнення

Напади не проходять безслідно і нерідко призводять до негативних наслідків. Інфікування, кісти, некротизація тканин залози, гнійний чи асептичний перитоніт – ранні ускладнення гострого панкреатиту. Відстрочені наслідки нападу характеризуються сепсисом, абсцесом черевної порожнини, формуванням нориць. У критичних випадках потрібне хірургічне втручання. Хронічна форма панкреатиту чревата наступними ускладненнями:

  • закупоркою кровоносних судин;
  • періодичними нападами болю;
  • скупченням рідини в ділянці залози;
  • механічною жовтяницею;
  • хронічною інтоксикацією;
  • закупоркою тонкого кишечника, жовчних проток;
  • рак підшлункової залози.

Напад панкреатиту: як зняти в домашніх умовах

Перша допомога при панкреатиті в домашніх умовах

Під час нападу вкрай небажано приймати знеболювальні препарати. Справа в тому, що при гострому панкреатиті вони малоефективні і можуть вплинути на інформативність клінічної картини та ускладнити діагностику. У разі вираженого больового синдрому можна використовувати препарати-спазмолітики (Дротаверин, Но-Шпа, Спазмалгон). Поява ознак нападу є приводом для виклику швидкої допомоги. Якщо стан супроводжується яскравою симптоматикою, до приїзду медперсоналу необхідно:

  • прийняти сидяче становище та притиснути коліна до живота;
  • розслабити м'язи черевного преса;
  • забезпечити спокій;
  • покласти на живіт холодний предмет (лід у пакеті або рушник);
  • прийняти препарати, що містять ферменти (Фестал, Мезім, Панкреатін);
  • випити відвар шипшини.

Принципи лікування

Гострий панкреатит є свідченням для госпіталізації. У деяких випадках, після ретельного огляду, лікар може призначити лікування в домашніх умовах. У такій ситуації людям, які перебувають біля хворого, важливо знати, як усунути симптоми гострого панкреатиту. На випадок повторного нападу необхідно тримати спазмолітики та ферментативні препарати під рукою.

Крім того, слід повністю розвантажити травний тракт хворого. Протягом першої доби при гострому панкреатиті показано голод. Дозволяється вживати воду, чай та трохи сухарів. Хворому з гострим панкреатитом рекомендовані постільний режим та холодні компреси. Дотримуватись зазначених принципів лікування слід до повного зникнення симптоматики.

Дієта при нападі панкреатиту

Обмежувальний режим харчування є основою терапії захворювання. Напад панкреатиту вимагає строгого голодування протягом 2-5 днів, протягом яких дозволяється пити теплу мінеральну воду «Боржомі» або «Есентуки №4», слабкий відвар шипшини. За наявності покращень на 4-6 добу допускається трохи урізноманітнити раціон рідкими зерновими кашами без цукру, солі та молока.

Через тиждень до раціону хворого включаються слизові оболонки супи, кисіль, кефір, парові котлети та тушковані овочі. При хронічному панкреатиті на стадії ремісії харчування коригується з урахуванням аналізу роботи травної системи. Незалежно від характеру перебігу захворювання хворим показано стіл №5. У питаннях харчування при гострому панкреатиті необхідно дотримуватися наступних принципів:

  • приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями;
  • максимально обмежити споживання гострої, смаженої, жирної їжі, копченості, напівфабрикатів, алкоголю;
  • виключити холодні та гарячі страви;
  • замінити грубу їжу м'якою;
  • дотримуватись добових норм вживання жирів;
  • приймати вітаміни А, С, В1, В2, В12, РР, К, фолієву кислоту.

Дієта №5 при панкреатиті

Дозволено

Заборонено

Молоко, негострий сир, сир, кефір, кисле молоко

Бобові, свіжа капуста, кислі фрукти

Білий черствий хліб, пшеничні сухарі

Редиска, щавель, шпинат, редька

Макаронні вироби, каші (гречка, овес, рис)

Солодощі, здоба, свіжий хліб

Нежирна риба

Гострі спеції, прянощі

М'ясо (курка, телятина, індичка)

Яйця, копченості, ковбасні вироби, консерви

Овочі (буряк, морква, гарбуз, картопля)

М'ясні, рибні бульйони

Фруктове желе, ягідні підливи, печені яблука

Сметана, вершки, морозиво

Морс, ромашковий чай, некислі фруктові соки

Солодкі газовані напої

Овочеві бульйони, супи-пюре

Алкоголь

Профілактика

Заходи щодо запобігання запальним захворюванням підшлункової залози базуються на принципах здорового способу життя. Первинна профілактика гострого панкреатиту передбачає виключення з раціону продуктів із високим вмістом шкідливих та канцерогенних речовин: барвників, ароматизаторів, консервантів та інших штучних добавок. Непогано обмежити споживання легкозасвоюваних вуглеводів. Крім здорового харчування, основні заходи первинної профілактики гострого панкреатиту включають:

  • щоденні піші прогулянки на свіжому повітрі;
  • помірну фізичну активність;
  • повноцінний сон;
  • своєчасне лікування кишкових інфекцій, які провокують розвиток панкреатиту;
  • усунення стресів;
  • відмови від куріння, алкоголю.

Напад панкреатиту: як зняти в домашніх умовах

Вторинна профілактика спрямована на усунення факторів, що сприяють загостренню або прогресу хронічного панкреатиту. Попередження загострень здійснюється шляхом прийому призначених медикаментів, дотримання дієти. Крім того, у профілактиці рецидивів велике значення має своєчасна санація жовчовивідних проток з усуненням дисфункції біліарного тракту.

Хворі на хронічний панкреатит середнього та тяжкого ступеня знаходяться під наглядом гастроентеролога. Контроль за станом пацієнта здійснюється 3-4 рази протягом року. Компенсація хронічного панкреатиту, сприятлива динаміка та відсутність рецидивів протягом 5 років можуть бути приводом для зняття хворого з обліку. Пацієнти з інкреторною та екскреторною недостатністю, які перенесли хірургічне втручання на підшлункову залозу, підлягають безстроковій диспансеризації.

Відео

EuroMD
Додати коментар