Дієта при запорах: меню для лікування

Порушення дефекації зустрічається у людини від грудничкового до похилого віку. Закрепи впливають здоров'я, викликають захворювання кишечника, отруєння токсинами, розвиток геморою, порушення обмінних процесів. Впоратися з проблемою можна за допомогою дієти. Як правильно організувати харчування у дорослих та дітей, які продукти перебувають під забороною? Про це в огляді особливостей проведення дієти за різноманітних проблем системи травлення.

Як нормалізувати роботу кишечника при запорах

У здорової людини дефекація відбувається раз на добу. Якщо випорожнення кишечника здійснюється із затримкою у кілька днів, процес супроводжується болями, невеликим обсягом випорожнень, лікарі діагностують запор або копростаз. Головний спосіб лікування захворювання – дієта, мета якої:

  • нормальна робота кишківника;
  • регулярне спорожнення;
  • рятування від токсинів;
  • надходження в організм поживних речовин;
  • відновлення мікрофлори.

Для ефективного лікування необхідне дотримання правил харчування . Дієта при запорах передбачає проходження технології приготування, використання певної температури їжі, режиму її прийому. Важливі моменти:

  • страви вживають виготовленими на пару, у відвареному, запеченому вигляді – це нормалізує роботу кишечника, смажені продукти перебувають під забороною;
  • прийом їжі організують 6 разів на день, порції мають невеликий розмір – дрібне харчування удосконалює перетравлення.

Дотримання правил проведення дієти підвищує її ефективність, усуває копростаз, покращує загальний стан пацієнта. Дієтологи рекомендують:

  • є страви за теплої температури – це знімає роздратування кишечника;
  • виключити алкогольні напої – вони виводять із організму воду, чим створюють калові завали;
  • ввести до раціону велику кількість клітковини, яка покращує перистальтику, видаляє токсини, відновлює мікрофлору;
  • дотримуватися питного режиму – до двох літрів на день, що полегшує дефекацію;
  • не допускати переїдання.

Продукти від запору дорослим при здутті живота

Поява метеоризму провокують овочі та фрукти, багаті на крохмаль, сиру клітковину. Підвищене газоутворення викликають продукти, що сприяють бродінню. До процесів гниття наводять білки тваринного походження, які вживають на ніч і вони не встигають перетравитись. При запорах заборонено їжу, що викликає здуття живота:

  • солодощі;
  • газовані напої;
  • банани;
  • виноград;
  • випічка із дріжджами;
  • ріпа;
  • редис;
  • капуста;
  • картопля;
  • бобові культури – квасоля, горох.

Здуття живота посилює симптоми копростазу, погіршує стан пацієнта. Дієта при запорах, що супроводжуються метеоризмом, рекомендує правила харчування:

  • фрукти вживати через дві години після основної їжі;
  • немає одночасно білки і вуглеводи;
  • віддати перевагу термічно обробленій їжі;
  • виключити приправи;
  • періодично проводити одноденну монодієту (на одному продукті);
  • перед їдою випивати 2 ложки відвару насіння кропу.

Для зменшення метеоризму дієтологи радять ввести до раціону корисні продукти, що не викликають газоутворення. До них відносяться:

  • омлет, виготовлений на пару;
  • крупи, за винятком перлової, пшеничного;
  • яблучний, апельсиновий сік;
  • кисломолочні продукти;
  • підсушений пшеничний хліб;
  • нежирне м'ясо;
  • зелений чай;
  • гранати;
  • абрикоси;
  • чорнослив;
  • буряк;
  • кабачки;
  • гарбуз;
  • морква;
  • зелень.

Дієта при запорах: меню для лікування

Дієта при запорах у жінок

Особливості жіночого організму призводять до порушення дефекації. Закрепи впливають зовнішній вигляд – спостерігаються висипання на шкірі, вона стає в'ялою, блідою, розвивається геморой, з'являються тріщини у прямій кишці. Таку ситуацію викликають:

  • гормональні порушення під час вагітності, клімаксу перед менструацією;
  • тиск зростаючого плода на внутрішні органи;
  • дисфункція щитовидної залози;
  • зловживання дієтами;
  • пухлини;
  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • геморой;
  • недостатнє вживання рідини.

Дієта при запорі у жінок вимагає виключити продукти, що володіють закріплюючим ефектом. Сюди входять жирна риба, м'ясо, вироби із дріжджового, листкового тіста. Під забороною виявляються:

  • картопля;
  • макаронні вироби;
  • манка;
  • Рис;
  • білий хліб;
  • киселі;
  • желе;
  • гранат;
  • хурма;
  • бобові культури;
  • часник;
  • цибуля;
  • дайкон;
  • редька;
  • спеції;
  • міцний чай;
  • шоколад;
  • розчинна кава.

Жінкам допоможуть впоратися з неприємними симптомами копростазу супи – борщ, буряк. Корисні салати з варених чи свіжих овочів. До раціону включають:

  • кисломолочні продукти – кисле молоко, кефір, йогурт;
  • каші – пшоняну, ячну, гречану;
  • сухофрукти;
  • тефтелі;
  • котлети із м'яса птиці;
  • відварену нежирну рибу;
  • стиглі яблука, абрикоси, сливи;
  • кабачки;
  • гарбуз;
  • горіхи – кедрові, волоські, мигдаль;
  • насіння – лляне, гарбузове, кунжут;
  • рослинні олії;
  • мед;
  • цільнозерновий хліб;
  • запарені окропом висівки;
  • фруктові компоти;
  • сік сливи, гарбуза, буряка.

Дієта при запорах у людей похилого віку

У процесі старіння організму відбувається зниження його функцій. Порушується робота кишечника, при ослабленні перистальтики виникає стареча запор. У цьому випадку у людей похилого віку відзначають:

  • хронічну інтоксикацію – калові маси, затримуючись у кишечнику, справляють токсичну дію;
  • підвищене газоутворення – порушення дефекації спричиняє розмноження гнильних бактерій;
  • біль у серці, утруднення дихання як наслідок тиску діафрагми при здутті живота;
  • грижі, порушення мозкового кровообігу, інсульт, через сильне напруження.

У похилому віці для виключення копростазу потрібно харчуватися одночасно. Лікарі рекомендують для активізації перистальтики кишок наступне: робити масаж живота, виконувати спеціальну гімнастику, більше рухатися, випивати натще склянку води . Живлення при запорах повинно включати:

  • овочі, багаті на клітковину – буряк, цвітну капусту, моркву, гарбуз;
  • фрукти – яблука, сливи, банани, абрикоси;
  • каші – вівсянку, пшоно, гречку;
  • нежирну рибу, м'ясо;
  • кисломолочні продукти;
  • ягоди – смородину, малину, аґрус;
  • морську капусту;
  • сухофрукти;
  • солодощі – пастилу, мармелад.

Є група продуктів, які уповільнюють процеси травлення. Дієта при запорах у людей похилого віку забороняє вживати:

  • борошняну випічку;
  • жирне м'ясо, рибу;
  • ковбаси;
  • сири;
  • картопля;
  • часник;
  • квасоля, горох, сочевицю;
  • виноград;
  • чорниці;
  • брусниці;
  • консерви;
  • маринади;
  • шоколад;
  • газовані напої;
  • какао;
  • чай;
  • кава;
  • алкоголь.

Дієта при запорах: меню для лікування

Що потрібно їсти, щоб не було запорів

Важливе завдання дієтичного харчування нормалізувати роботу кишечника, активізувати перистальтику. Її успішно вирішують правильно підібрані продукти при запорах дорослим. У раціоні пацієнтів обов'язково присутні:

  • фрукти, овочі, крупи, багаті на клітковину, яка посилює перистальтику, сприяє виведенню токсинів;
  • вітаміни, мікроелементи – джерела поживних речовин для організму;
  • кисломолочна продукція – відновлює моторну функцію, сприяє розвитку мікрофлори;
  • рослинні жири – гарантують м'яке видалення калових мас.

Правильно складена дієта при запорі містить у збалансованій кількості вуглеводи, жири, білки. Для поліпшення роботи кишечника дієтологи рекомендують вживати:

  • вегетаріанські овочеві, фруктові супи;
  • нежирні м'ясні бульйони;
  • розсипчасті каші на воді з вівсяних пластівців, пшона, гречки;
  • відварену яловичину;
  • м'ясо птиці – курку, індичку;
  • морепродукти;
  • нежирний сир;
  • яйця;
  • омлет, виготовлений на пару;
  • хліб із борошна грубого помелу.

До дієти включають проносні продукти при запорах у дорослих. До них відносяться чорнослив, відварені буряки, рослинні олії. Поліпшують роботу кишківника:

  • овочеві салати з помідорами, огірками, зеленим горошком, гарбузом;
  • дозрілі фрукти – яблука, сливи, цитрусові, приготовлені їх морси, компоти;
  • негострі сорти сиру;
  • чай із шипшини;
  • овочеві соки;
  • мед;
  • тушковані овочі – кабачки, капуста броколі;
  • молоко (у разі його переносимості).

Що не можна їсти

Правильне харчування допомагає відновити роботу кишківника, вилікувати у пацієнта копростаз. Якщо з раціону прибрати шкідливі продукти, можна уникнути захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Під забороною перебувають:

  • продукти, що викликають гниття, бродіння, газоутворення – дріжджі, виноград;
  • їжа, що подразнює стінки шлунка – часник, редька;
  • в'язкі каші, продукти з крохмалем (картопля, мука), які повільно виводяться з кишечника;
  • страви з грибами, жирне м'ясо, алкоголь, що погіршують роботу жовчного міхура;
  • продукти з таніном – хурма, чорниця, чай – порушують моторну функцію.

Дієтологи склали список продовольства, яке не рекомендується вживати при проблемах дефекації. У разі копростазу не можна включати до щоденного раціону:

  • борошняну випічку;
  • гострі закуски;
  • приправи – гірчицю, хрін;
  • консерви;
  • маринади;
  • киселі;
  • бобові;
  • жирні види м'яса, риби;
  • слизові оболонки каші з манки, рису;
  • міцний чай;
  • айву;
  • шоколад;
  • редис;
  • цибуля;
  • банани;
  • смажені яйця;
  • майонез;
  • кондитерську випічку із жирним кремом;
  • наваристі м'ясні бульйони.

Дієта при захворюванні кишечника із запорами

Порушення дефекації нерідко виникає і натомість хронічних патологій органів травлення. У цьому випадку лікар повинен з'ясувати причину копростазу і усунути її за допомогою дієти. Раціон залежить від діагнозу, існує кілька варіантів лікувального меню . Стіл № 1 призначають при виразковій хворобі, він включає:

  • варені кабачки, морква, буряк – дрібно нашатковані або у вигляді пюре;
  • рослинна олія;
  • розварені сухофрукти.

Лікувальне харчування не лише усуває захворювання, а й його наслідок – копростаз. Дієтологи рекомендують пацієнтам:

  • Стіл № 3 – застосовують при коліті поза загостренням. Це повноцінна дієта, яка містить харчові волокна – крупи, сирі овочі, сухофрукти, плоди. Застосовують холодні супи, солодкі страви. Виключено продукти, що сприяють бродінню.
  • Стіл № 4Б – використовують при загостреннях хронічних захворювань кишківника. Заборонено грубу клітковину (сирі овочі). Вживають пюре з моркви, сливи, буряка, кефір, олії, печені яблука, овочеві соки.

Копростаз, що виникає на тлі патологій печінки, лікує дієта № 5. Вона зменшує навантаження на систему травлення, що сприяє відновленню та стабілізації роботи кишечника. Рекомендоване вживання:

  • продуктів, які містять магній, харчові волокна – вівсяні пластівці, перлова, гречана крупа, хліб із висівками;
  • фруктових, овочевих соків;
  • м'яса птиці;
  • термічно оброблених овочів;
  • запечені фрукти;
  • мінеральної води без газу;
  • кисломолочних продуктів.

Особливості харчування при зниженні перистальтики кишківника (атонічні запори)

Порушення тонусу гладких м'язів ШКТ – нерідке явище у похилому віці. При зниженні перистальтики спостерігаються почуття розпирання, біль, здуття живота, потуги при дефекації. Провокуючими факторами атонічного копростазу стають:

  • жирна їжа;
  • обмеження у раціоні грубої клітковини;
  • відсутність у меню сирих фруктів, овочів;
  • вживання швидких вуглеводів;
  • порушення питного режиму;
  • малорухливий спосіб життя;
  • голодування;
  • вагітність;
  • стресові ситуації;
  • зміна обстановки;
  • стримування позивів дефекації;
  • харчування фастфудом.

Щоб відновити роботу кишечника при атонічних запорах, потрібна спеціальна дієта. Для полегшення дефекації до раціону включають їжу з грубими волокнами:

  • крупи – перловка, гречка, ячна;
  • висівки;
  • сирі овочі – капуста, морква, буряк, помідори;
  • фрукти – абрикоси, сливи, яблука;
  • сухофрукти – інжир, курага, чорнослив;
  • хліб із борошна грубого помелу;
  • квашену капусту;
  • холодні супи;
  • м'ясо зі сполучною тканиною;
  • рослинна олія;
  • газовані напої;
  • сметану (натще);
  • жовтки яєць;
  • бобові;
  • варення;
  • горіхи;
  • квас;
  • мед.

Дієта при запорах: меню для лікування

Потрібно уникати продуктів, які провокують проблеми в роботі товстої кишки . Щоб уникнути ослаблення перистальтики, з раціону забирають:

  • гриби;
  • гострі приправи;
  • копчені ковбаси, м'ясо;
  • тваринні жири;
  • консерви;
  • супи-пюре;
  • білий хліб;
  • манку;
  • алкоголь;
  • чорниці;
  • макарони;
  • редьку;
  • часник;
  • цибуля;
  • міцний чорний зелений чай;
  • кава;
  • білий рис.

Дієта при спастичному запорі

Існує інша проблема – підвищений тонус кишечника, який також призводить до копростазу. Посилення перистальтики відбувається за рахунок активності ретроградних (протиприродних) перистальтичних хвиль. Знижується просвіт кишки, для цього стану характерні метеоризм, переймоподібні болі, нудота, блювання. Розвивається небезпечне ускладнення – непрохідність кишківника. Причини спастичного копростазу:

  • тріщини заднього проходу, геморой, що змушують стримувати акт дефекації;
  • патології ендокринної системи;
  • стресові ситуації;
  • невралгічні захворювання.

Дієта при запорах спастичного характеру виключає грубі волокна, алкоголь, газовані напої, енергетики. Під забороною перебувають смажена, борошняна, солона, жирна їжа. З раціону прибирають:

  • страви із капусти;
  • червоне м'ясо;
  • виноградний сік;
  • Рис;
  • сало;
  • майонез;
  • гриби;
  • шоколад;
  • гранати;
  • бобові;
  • часник;
  • редис;
  • ріпу;
  • редьку;
  • шпинат;
  • міцний чай;
  • цибуля.

Дієтологи рекомендують при підвищеному тонусі кишківника вживати страви у вигляді пюре. Бажано їсти часто, все ретельно пережовувати. У добовому раціоні повинні бути:

  • рослинні олії;
  • сирі фрукти, овочі;
  • м'ясо, риба у вигляді виробів із фаршу;
  • чорнослив, ізюм, курага;
  • розварена гречана, перлова каша;
  • висівки, залиті кефіром, соком;
  • мелене насіння льону;
  • цільнозерновий хліб;
  • мінералка без газу;
  • соки з м'якоттю.

Раціон харчування при запорах – меню на тиждень

Дієтологи пропонують зразковий варіант організації харчування при копростазі на сім днів. Пацієнти, які страждають на проблеми дефекації, на його основі легко складуть своє меню. Раціон на тиждень включає:

Сніданок

Перекус

Обід

Вечеря

Понеділок

Гречка з висівками,

кефір.

Зливи.

Юшка,

салат з вареного буряку,

сир.

Тушкована капуста, відварена індичка,

компот.

Вівторок

Салат із моркви з медом, яблучний сік.

Сир із сметаною, родзинками.

Овочевий суп,

гречана каша з курячою котлетою,

салат з огірків.

Тушкована морква, буряк,

відварена риба,

компот.

Дієтичне харчування має на увазі обов'язкове вживання на ніч кисломолочних напоїв – склянку кефіру, несолодкого йогурту, кислого молока . Меню на наступні дні включає:

Сніданок

Перекус

Обід

Вечеря

Середа

Вівсяна каша з яблуком, насінням льону,

сік із моркви.

Салат з помідорів, огірків,

хліб з висівками.

Вегетаріанський борщ,

тушкована курка,

Перлова каша.

Рагу з овочів,

рибні тефтелі,

компот.

Четвер

Каша з гарбуза з курагою,

яблучний сік.

Запеканка із сиру з яблуками.

Суп із броколі,

фарширований перець.

Печена картопля,

відварена риба,

сік із слив.

Дієтологи рекомендують на ніч з'їдати чорнослив, курагу, запарені в окропі – це покращить перистальтику кишечника. Меню на решту днів тижня:

Сніданок

Перекус

Обід

Вечеря

П'ятниця

Вівсянка з чорносливом, йогурт.

Яблуко.

Юшка,

гречка з м'ясом,

сік з гарбуза.

Курка з овочами,

компот.

Субота

Запіканка із сиру з морквою.

Салат із помідорів з маслом.

Вінегрет, курячий суп,

компот.

Запечена риба, перець болгарський, апельсиновий сік.

Неділя

Курага, висівки, зернові пластівці,

йогурт.

Зливи.

Вегетаріанський борщ,

курячі тефтелі,

гречка,

сік гарбуза.

Голубці,

морквяний сік.

Як правильно харчуватися при запорах дітям

Проблеми із уповільненою перистальтикою кишечника виникають у дитини ще у грудному віці. Причиною стає порушення режиму харчування мамою, неправильне введення прикорму. На цьому етапі рекомендують:

  • годуючої жінки є менше солодкого, збільшити кількість варених, сирих овочів, виключити в'язкі каші, киселі;
  • малюкові вводити в раціон з початком прикорму пюре з яблук, слив, тертий буряк, кабачки, запарені сухофрукти.

Для нормалізації стільця старшим дітям рекомендують частіше давати відвари овочів, компоти, фруктові соки . До раціону включають кисломолочні продукти, що нормалізують мікрофлору кишечника. Їжу готують на пару, відварюють. Важливо годувати малюка одночасно. Меню дитини при копростазі містить:

  • охолоджені овочеві супи;
  • м'ясо птиці;
  • нежирну рибу;
  • овочі – капусту, моркву, гарбуз, буряк;
  • фрукти – яблука, сливи;
  • розсипчасті каші – перлову, гречану, ячну;
  • рослинна, вершкове масло;
  • натуральні соки;
  • житній хліб;
  • сухофрукти;
  • диню;
  • яйця;
  • мед.

При організації харчування дітей, які страждають на копростаз, необхідно виключити консервовану їжу, фастфуд, неприпустимо їсти всухом'ятку. Під забороною перебувають:

  • манна, рисова каша;
  • макарони;
  • морозиво;
  • картопляне пюре;
  • копченості;
  • гриби;
  • часник;
  • свіжа цибуля;
  • тістечко з кремом;
  • жирне м'ясо;
  • солодощі;
  • кисіль;
  • в'язкі каші;
  • гострі соуси;
  • спеції;
  • редис;
  • ріпа.

Ефективність дієти від запорів

Правильний режим харчування, виключення шкідливих продуктів, достатнє вживання рідини, використання страв, що активізують перистальтику, допомагає відновити нормальну роботу кишківника. Застосування дієти при запорах покращує стан пацієнтів. Дотримання правил лікувального столу гарантує:

  • відновлення обмінних процесів;
  • покращення зовнішнього вигляду шкіри, стану волосся;
  • усунення тяжкості у шлунку.

При дієтичному харчуванні відбувається насичення організму корисними речовинами, вітамінами. Відновлення функції кишечника сприяє регулярній дефекації. Дієта забезпечує:

  • відсутність дискомфортних відчуттів;
  • виліковування захворювань ШКТ;
  • відновлення порушеної мікрофлори кишківника;
  • нормалізацію ваги;
  • відсутність інтоксикації організму.

Дієта при запорах: меню для лікування

Плюси та мінуси дієти

Застосування дієтичного харчування при копростазі допомагає відновити моторну функцію кишок, полегшити евакуацію калових мас. У пацієнта відбувається регулярне виведення з організму токсичних продуктів. До плюсів дієти при запорах відносять:

  • відсутність почуття голоду;
  • легку переносимість;
  • забезпечення організму корисними речовинами – вітамінами, мікроелементами;
  • ефективність застосування;
  • доступність;
  • збалансованість;
  • непотрібність кулінарних навичок.

Існують негативні моменти використання дієтичного харчування у разі копростазу. До мінусів відносять:

  • необхідність тимчасових витрат на приготування страв;
  • наявність великої кількості харчових волокон, що сприяє появі підвищеного газоутворення;
  • виняток із раціону напівфабрикатів;
  • наявність протипоказань – харчова алергія, ниркова недостатність, патології серця, судин;
  • необхідність точної діагностики для вибору правильної дієти;
  • відсутність універсальності при лікуванні копростазу.

Відео

EuroMD
Додати коментар