Названо продукти, які знижують ризик смерті від хвороб серця

Названо продукти, які знижують ризик смерті від хвороб серця

Проаналізувавши дані понад 70 тисяч людей протягом 12 років, вчені з'ясували, який набір продуктів є найбільш небезпечним для серця.

Нове дослідження, проведене в Гарварді, виявило, що ризики передчасної смерті від хвороб серця знижує дієта з великою кількістю фруктів, овочів, горіхів та цілісних злаків.

Дослідники під керівництвом доктора Мегу Бадена докладно вивчили дієти більш ніж 73 000 осіб та проаналізували їхні медичні дані за дванадцятирічний період – з 1998 до 2014 року.

Вчені розділили отримані результати втричі категорії залежно від компонентів раціону.

У першу категорію увійшли любителі фруктових соків, очищених злаків, солодощів та картоплі.

У другу – ті, чия дієта складалася з цілісних злаків, щоденного споживання фруктів та овочів, а також з мінімальною кількістю напоїв з підвищеним вмістом цукру.

До третьої категорії вчені віднесли тих, чий раціон включав переваги з тієї і іншої категорії.

Що виявила команда дослідників?

Перша група, любителі солодкого, мала підвищений на 11% ризик передчасної смерті від хвороб серця, тоді як у другій групі, куди входили прихильники здоровішого харчування, зафіксовано, навпаки, знижений на 10% ризик. Третя група мала знижений ризик смерті на 8%.

Грунтуючись на цих даних, вчені рекомендують вживати більше таких продуктів як:

  • коричневий рис,

  • ячмінь,

  • вівсяна та гречана каші,

  • боби,

  • сочевиця,

  • нут,

  • горох,

  • арахіс,

  • різні види горіхів,

  • насіння соняшнику, льону, кунжуту.

З фруктів та овочів дослідники виділили:

  • апельсини,

  • яблука,

  • ананаси,

  • виноград,

  • цвітну капусту,

  • цукіні.

EuroMD
Додати коментар