Проаналізувавши дані понад 70 тисяч людей протягом 12 років, вчені з'ясували, який набір продуктів є найбільш небезпечним для серця.
Нове дослідження, проведене в Гарварді, виявило, що ризики передчасної смерті від хвороб серця знижує дієта з великою кількістю фруктів, овочів, горіхів та цілісних злаків.
Дослідники під керівництвом доктора Мегу Бадена докладно вивчили дієти більш ніж 73 000 осіб та проаналізували їхні медичні дані за дванадцятирічний період – з 1998 до 2014 року.
Вчені розділили отримані результати втричі категорії залежно від компонентів раціону.
У першу категорію увійшли любителі фруктових соків, очищених злаків, солодощів та картоплі.
У другу – ті, чия дієта складалася з цілісних злаків, щоденного споживання фруктів та овочів, а також з мінімальною кількістю напоїв з підвищеним вмістом цукру.
До третьої категорії вчені віднесли тих, чий раціон включав переваги з тієї і іншої категорії.
Що виявила команда дослідників?
Перша група, любителі солодкого, мала підвищений на 11% ризик передчасної смерті від хвороб серця, тоді як у другій групі, куди входили прихильники здоровішого харчування, зафіксовано, навпаки, знижений на 10% ризик. Третя група мала знижений ризик смерті на 8%.
Грунтуючись на цих даних, вчені рекомендують вживати більше таких продуктів як:
коричневий рис,
ячмінь,
вівсяна та гречана каші,
боби,
сочевиця,
нут,
горох,
арахіс,
різні види горіхів,
насіння соняшнику, льону, кунжуту.
З фруктів та овочів дослідники виділили:
апельсини,
яблука,
ананаси,
виноград,
цвітну капусту,
цукіні.