Лікарка розповіла, від яких хвороб захищає кава

Лікарка розповіла, від яких хвороб захищає кава

Від яких хвороб захищає каву; коли та як правильно його пити, щоб не завдати шкоди організму; чому каву рекомендують вживати зі склянкою води, а також про те, яким людям кава протипоказана

Кава плюс склянка води

— Ганно, скільки чашок кави можна пити на день?

– Я відношу себе до кавоманів. Кофеїн і теанін, які містяться в каві, стимулюють вироблення:

  • дофаміну,
  • серотоніну,
  • норадреналіну,
  • адреналіну.

Ці гормони дарують нам радість, впевненість у собі та працездатність. Але не варто зловживати кавою. Не більше 5-6 чашок на день. Це чашки по 150-200 мл, а чи не по 350-400 мл.

— Чому рекомендують пити каву паралельно зі склянкою води?

— Кава на 12% прискорює метаболізм, має сечогінну, жовчогінну, протинабрякову дію, що знижує внутрішньочерепний тиск, що призводить до помірного зниження об'єму циркулюючої крові. Склянка води заповнює втрату чистої рідини та підкреслює смакові якості кави.

Шкода та користь від кави

– Як кава впливає на здоров'я?

— Кава — це ліки. Хоча б 2 чашки кави на день перешкоджають розвитку хвороби Альцгеймера у людей старше 65 років. На 15% зменшує захворюваність на цироз печінки. Захищає від онкологічних захворювань. Кава – жироспалювач, що підвищує працездатність при фізичних навантаженнях, якщо випити 100 мл кави за 40 хвилин до тренування. Кава покращує розумові можливості та концентрацію.

Якщо в день пити каву більше 6-8 чашок об'ємом 200 мл, то можлива сухість у роті, нудота за рахунок надмірного жовчогінного ефекту та підвищення кислотності шлунково-кишкового тракту, — стверджує Ганна Гончарова.

Можливе посилення серцебиття, збудження та тремор за рахунок посилення вироблення адреналіну та норадреналіну.

Кава несумісна з багатьма ліками.

Тому пацієнти повинні обов'язково дізнатися у лікаря, чи поєднуються виписані ним ліки з чашкою кави і який інтервал повинен бути між прийомом препаратів і даного напою.

— Ви сказали, що кава є ліками. Ви мали на увазі розчинну каву чи мелену?

— Я говорю про мелену каву. Розчинна кава – це зовсім інший напій.

Важливо правильно заварювати каву. Оптимальний спосіб, який зберігає максимальну кількість корисних властивостей та нівелює дію перегріву на ефірні смоли, – це нагрівання в турці або кофемашинах, які не дають високу температуру. Наприклад, кава по-східному.

На Сході кажуть, що негативну дію кави нівелюють лише два фініки. Добре подати до кави:

  • сухофрукти,
  • горіхи,
  • мед,
  • сир.

Мікроелементи в них повністю нівелюють здатність кави нібито вимивати кальцій із організму за рахунок сечогінного ефекту. Але ми не п'ємо каву в тому числі, щоб вона впливала на кальцієвий обмін. Це міф, – розповідає Ганна Гончарова.

— Чи можна схуднути за допомогою кави?

– Так. Чорна кава – 0 ккал. Якщо ви хочете використовувати каву для оздоровлення організму, зниження ваги, то пийте чорну каву, можливо, із цукрозамінником (стевією, сукралозою), але без молока та сиропів.

EuroMD
Додати коментар