Небезпечне поєднання. Чи можна вживати разом вітаміни та алкоголь

Небезпечне поєднання. Чи можна вживати разом вітаміни та алкоголь

Поєднання алкоголю та лікарських препаратів може звести нанівець усі зусилля терапії.

«Організм людини – це стійка біологічна система, що регулює обмін речовин, імунітет та активність усіх органів та систем при впливі патологічних факторів: стресу, фізичних навантажень, інфекцій, тютюну та алкоголю, “шкідливої” екології (вуглекислий газ, сонячна радіація, екстремальні температури) та інших. Тому запас міцності здоров'я у дорослої людини до 50 років досить добрий, а потім поступово знижується», — каже Азізхон Аскаров.

Якщо починають знижуватися запаси певних вітамінів (це легко перевіряється лабораторними аналізами), лікарі можуть призначити їх прийом протягом 1-2 місяців.

Гіповітамінози частіше спостерігаються:

  • у весняний та зимовий періоди року;
  • при дефіциті свіжих овочів та фруктів у харчуванні;
  • у період активного зростання – йдеться про дітей та підлітків;
  • при вагітності;
  • при хронічних захворюваннях різних органів – печінки, шлунка, кишечника, нирок;
  • за наявності згубних звичок, як, наприклад, куріння та алкоголь.

Тому дуже важливо берегти своє здоров'я та за наявності скарг своєчасно звертатися до лікаря за допомогою, попереджає Азізхон Аскаров.

Зміст
  1. Утриматись чи ні?
  2. Несподіваний ефект
  3. Звести до мінімуму

Утриматись чи ні?

Оскільки поповнення дефіциту вітамінів тривале — триває місяць, а то й довше, закономірно постає питання: а чи можна поєднувати цей курс із прийомом алкоголю?

Лікар-дієтолог Ганна Роєнкова зазначає, що сам алкоголь, точніше етиловий спирт у його складі, певним чином впливає на організм.

«“Для знешкодження” етанолу та відновлення печінки витрачається дуже багато вітамінів групи В. Найбільше йде вітаміну В1 (тіамін), який бере участь у синтезі нейромедіаторів — активних речовин, що відповідають за проведення нервових імпульсів. Також вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, піридоксин та інші) беруть участь у синтезі деяких гормонів – статевих, дофаміну, серотоніну, і при їх нестачі знижується активність травних ферментів. При нестачі вітамінів групи В та аскорбінової кислоти (вітамін С) йде накопичення кислот у тканинах, що згубно позначається на активності ферментів і, відповідно, обміну речовин білків, жирів та вуглеводів, у результаті пригнічується імунітет людини», – попереджає Ганна Роєнкова.

Несподіваний ефект

Сучасні дослідження встановили, що нестача вітамінів групи В може призводити до збільшення потягу до алкоголю, особливо до пива. «Але парадокс у тому, що це замкнене коло, коли дефіцит вітамінів групи В не відновлюється, а наростає! Крім того, при вживанні алкоголю збільшується виведення корисних мікроелементів: магнію, калію, кальцію та міді», — розповідає Ганна Роєнкова.

Наступний токсичний ефект алкоголю – це підвищення цукру в крові. І за сильної потягу до алкоголю краще додати до раціону субпродукти, кунжут. Або піти до лікаря на консультацію, щоб уникнути тяжких ускладнень, радить дієтолог.

І, нарешті, важливо пам'ятати про посилення пошкодження печінки при одночасному прийомі алкоголю та антибіотиків, що пов'язано з порушенням синтезу жирних кислот у гепатоцитах (клітини печінки), внаслідок чого настає загибель та жирова дистрофія печінки з ризиком розвитку раку!

«Найостанніші медичні дослідження довели, що немає безпечних доз алкоголю, незалежно від його міцності», — наголошує терапевт і кардіолог Аскаров.

Тому варто підкреслити основні ефекти алкоголю на організм людини:

  • запускає запалення та пошкодження печінки, нирок, підшлункової залози, серця та судин;
  • розвиваються алкогольні хвороби печінки, нирок, панкреатит, загибель клітин мозку з розвитком недоумства, а також серця у вигляді аритмій, інфарктів та тяжкої серцевої недостатності;
  • стимулює розвиток пухлин будь-якого органу з гнобленням імунітету.

«Тому вкрай помилково думати, що при спільному прийомі вітамінів та алкоголю можна якось знизити згубний ефект етанолу, не кажучи вже про сурогати алкоголю!» – Каже Азізхон Аскаров.

Звести до мінімуму

Терапевт Аскаров зазначає, що можна спробувати мінімізувати токсичні ефекти алкоголю на організм. Для цього потрібно:

  • харчуватися повноцінно і правильно – повинні бути присутніми білки у складі м'яса, молочних продуктів, а також жири рослинного походження та свіжі фрукти, овочі;
  • достатньо пити води;
  • повноцінно відпочивати;
  • стежити за вагою.

Хворобу краще запобігти, ніж лікувати. Та й відновлювати здоров'я слід правильно, а не за принципом: одне лікувати, інше калічити. Так що поєднувати прийом вітамінів та вживання алкоголю не варто, резюмує Азізхон Аскаров.

EuroMD
Додати коментар