Чим небезпечний шашлик у спеку

Чим небезпечний шашлик у спеку

Хороша погода та шашлики – речі взаємопов'язані. Усім хочеться погуляти на природі, влаштувати пікнік, а це найчастіше смажене на багатті м'ясо. Потрібно мати на увазі, що шашлик – не найбезпечніша страва, особливо в спекотну погоду, коли розмноження хвороботворних бактерій та паразитів лише прискорюється.

Найнебезпечніше — свиняче м'ясо, у ньому можуть утримуватися трихінельоз, сальмонельоз. За статистикою, кожен другий шашлик заражений паразитами.

У природі паразити циркулюють між тваринами, найчастіше це ланцюжок: дикі тварини – щури – свині. Тому саме свинина є великою небезпекою.

Стрічкові черв'яки — одні з найнебезпечніших, тому що можуть жити в організмі людини роками та загрожувати несподіваним смертельним наслідком. Свинячий ціп'як — вкрай небезпечний паразит, один із видів стрічкових хробаків. Він зустрічається у свинячому, заячому та іншому дикому м'ясі.

Паразити небезпечні не тільки для системи шлунково-кишкового тракту, але і для внутрішніх органів – за них чіпляються суперечки паразитів, і починається процес розмноження. Небезпека є навіть мозку. Деякі паразити та кишкові інфекції провокують депресії та тривожність, а також впливають на білу речовину в мозку.

Щоб уникнути зараження паразитами, хвороботворними бактеріями, вірусами, потрібно не тільки добре просмажувати м'ясо. Це обов'язкова умова, вона навіть не обговорюється. Важливо просмажувати не лише свинину, а й курку, яловичину, баранину.

Крім того, потрібно вибирати та купувати правильне м'ясо:

— Воно має бути зі штампуванням ветеринарів. Не можна купувати м'ясо з рук у знайомого фермера, який виростив його «для себе». У тому числі ветеринарними службами має бути перевірено дике м'ясо (кабанів, лосів). На будь-якому ринку є ветеринарна лабораторія, куди можна зарахувати м'ясо на перевірку, якщо виникли сумніви.

— Купуючи м'ясо, дивіться, звідки продавець дістає його, повинні дотримуватись санітарних умов. Не купуйте шашлик біля дороги, особливо це стосується замаринованого. Найкраще готувати самостійно.

— Намагайтеся не купувати м'ясо заздалегідь, огляньте його перед маринуванням.

— Обов'язково добре маринуйте та просмажуйте м'ясо.

– Доставляйте м'ясо на місце пікніка в машині з кондиціонером та в сумці-холодильнику. На спеку хвороботворні бактерії розмножуються із величезною швидкістю.

EuroMD
Додати коментар