Отруєння грибами: ознаки, наслідки, профілактика

Отруєння грибами: ознаки, наслідки, профілактика

Отруєння грибами – дуже часте явище. Це близько 4% від загальної кількості отруєнь. Єдиною їх причиною є споживання неїстівних або неправильно оброблених умовно їстівних грибів.

Найбільш схильні до цього захворювання діти, оскільки їх організм ще не має здатності швидко виводити токсини. Всі гриби можна поділити на три групи:

  • безумовно їстівні (маслюки, білі гриби, подосиновики, печериці та інші) – не вимагають попередньої обробки перед приготуванням;

  • умовно їстівні (гриби, у яких з м'якоті виділяється млечний сік, що має пекучий смак, – грузді, хвиляшки, свинушки та ін.) – Вимагають попереднього вимочування в проточній воді або варіння, в процесі якої токсини, що містяться в соку, видаляються;

  • неїстівні гриби (мухомор, бліда поганка, жовчний гриб та ін.) – отрута з них не виводиться навіть у процесі попередньої обробки і є смертельною для людини.

Перші симптоми отруєння грибами

Отруєння проявляється гастроентеритом або гастроентероколітом: біль у животі різної інтенсивності; нудота; невгамовне блювання; діарея до 25 разів на добу.

Результатом блювання та діареї може стати сильне зневоднення організму, від якого хворі іноді гинуть ще на догоспітальному етапі. Також спостерігається поява загальних симптомів нездужання: слабкість, температура, брадикардія (уповільнений пульс), холодність у кінцівках.

Зазвичай перші ознаки отруєння грибами даються взнаки після закінчення 1,5–2 годин після їх їди. Але є й винятки, наприклад, отруєння блідою поганкою можна запідозрити лише через 8–18 годин, після того, як ви з'їли цей гриб, прийнявши його за печерицю або сироїжку.

Отруєння рядками може виявитися через 6-10 годин, а щодо отруєння мухоморами та іншими умовно їстівними грибами, вже через годину-дві можуть з'явитися слабкість, нудота і болі в животі, властиві йому. Ознаки отруєння поганкою – зниження сечовиділення, судоми, синюшність, а при запущеному перебігу – жовтяничність шкіри. Інтоксикація, викликана вживанням мухоморів, супроводжується слинотечею, звуженням зіниць, маренням, галюцинаціями, нападами сказу. Отруєння рядками також характеризується сильним головним болем, жовтяничністю шкіри, забарвленням сечі у червоно-бурий колір.

Навіть якщо ви перебуваєте в стані розгубленості і не знаєте, що робити при отруєнні грибами, відразу викликайте «швидку». Після постарайтеся надати, хоча б певною мірою, першу допомогу.

Перша допомога при отруєнні отруйними грибами

Необхідно очистити шлунок (за допомогою розчину солі або води), прийняти адсорбенти (вугілля, атоксил, ентеросгель), дотримуватися постільного та рясного питного режиму (вода, холодний міцний чай).

Декілька конкретних порад:

  • викликати блювання у потерпілого можна механічним шляхом (натискаючи на корінь язика), за допомогою розчину солі (1 ч. л. на 1 л води) або соди (1 ч. л. на 0,5 л води), пити які потрібно 2- 3 рази до приїзду лікарів;

  • спростити процес прийому вугілля можна, подрібнивши таблетки на порошок і змішавши з 1 склянкою води (1 таблетка на 10 кг ваги хворого);

  • відразу після очищення шлунка покладіть постраждалого на ліжко, якщо його знобит – укутайте ковдрою, давайте йому пити багато рідини (бажано простої води), постарайтеся заспокоїти.

Наслідки інтоксикації

  • Бліда поганка та деякі види мухомору викликають смерть у 50–90 відсотках випадків.

  • При запізнілій або неправильній першій допомозі отруєння закінчується летальним кінцем у 50–60 відсотках випадків.

  • При серйозних отруєннях руйнуються клітини та перестають функціонувати внутрішні органи. Особливо страждають нирки, органи ШКТ та печінка.

Правила безпеки

  1. Беріть ті гриби, які вам добре відомі. Якщо виникають хоча б найменші сумніви, не шкодуйте зібраних грибів та викидайте всю партію.

  2. Не збирайте гриби, які виглядають старими, пухкими або червивими, тому що в них можуть накопичуватися шкідливі речовини, які можуть зробити отруйними їстівні види.

  3. Не пробуйте на смак гриби у сирому вигляді. Перед вживанням їх треба термічній обробці або просто просушити.

  4. Перед збором переглядайте кожен гриб від ніжки до самого капелюшка. Так як отруйні гриби часто характеризуються наявністю яскравих квітів, кілець і вольви, що розташовується біля самої землі і може бути непомітною у густій рослинності.

  5. Ходіть у ліс не з пакетом, а з плетеним кошиком.

  6. Збирайте гриби тільки у лісах, які є природним середовищем для зростання того чи іншого виду. Ніколи не беріть гриби, які виявили біля заводів чи підприємств, біля доріг та автомагістралей, а також у зонах, заражених радіацією.

  7. Не зберігайте довгий час зібрані гриби у сирому вигляді.

Дотримуючись цих простих порад, можна мінімізувати ризики отруєння отруйними грибами, а також уберегтися від інтоксикації їстівними видами. Пам'ятайте, що саме від вас залежить, чи будуть безпечні продукти, які ви вживаєте в їжу.

EuroMD
Додати коментар