Поради дієтолога: 7 дуже корисних продуктів при надмірній вазі

Поради дієтолога: 7 дуже корисних продуктів при надмірній вазі

Усім хочеться бути стрункими та підтягнутими. Але у продуктах багато спокус, які шкодять і фігурі, і красі. Як зробити раціон ненудним та корисним?

Здорове харчування складається з багатьох доданків. Але головними є доступність продуктів, їх асортимент у магазинах і знання людини у тому, як створити власну систему грамотного споживання їжі. І якщо на перші дві складові ми вплинути практично не можемо, то третій доданок підвладний нам повністю.

У дієтології, як і в будь-якій іншій науці, діють свої закони. Перший говорить, що енергетична цінність раціону має відповідати енерговитратам організму.

Важливо усвідомлювати, що якщо ви офісний співробітник, протягом дня не піднімаєте нічого важчого за комп'ютерну мишку і чашку кави, а, прийшовши додому з роботи, лягайте на диван дивитися серіал, то витрата вашої енергії мінімальна, а значить, і споживання їжі має бути помірним. Якщо ж, навпаки, ви працюєте будівельником або шахтарем, тобто щодня відчуваєте фізичні навантаження і, відповідно, витрачаєте велику кількість енергії, то ви можете собі дозволити харчуватися ситно і щільно, тому що витрачена енергія повинна повертатися у ваш організм із їжею.

Другий закон дієтології говорить про те, що склад їжі має відповідати потребам. Тут важливо розуміти, що у трирічної дитини одні потреби у харчуванні, у пацієнта на хірургічному ліжку вони зовсім інші, а у молодої людини, яка веде активний спосіб життя, вони також особливі.

Усім, хто мріє схуднути, важливо навчитися стежити за балансом між надходженням енергії до організму та її витратою. Коли цього балансу дотримано, вага перебуває в нормі. Якщо людина починає одужувати, значить, надходження енергії перевищило її витрату.

Помітили, що почали повніти? Отже, необхідно або зменшувати надходження енергії до організму, або збільшувати її витрату.

7 корисних продуктів при надмірній масі тіла

  1. Основними в раціоні мають стати овочі та фрукти, доступні всім кубанцям. Корисні всі види капусти, у них міститься багато калію. Особливо рекомендується броколі. Цей сорт покращує роботу серця та зменшує пошкодження міокарда.

  2. Велика кількість вітамінів груп А, В, С містить гарбуз, що допомагає зміцнювати нервову систему.

  3. Пектин, калій та клітковина, що містяться в яблуках, зменшують ризик розвитку ракових пухлин та захворювань серця.

  4. Безперечну користь несе гранат. Речовини, що містяться в ньому, не дозволяють кров'яним тільцям злипатися, завдяки чому кров стає рідкішою. Через залізо та марганцю гранат дуже корисний при анемії.

  5. Дуже корисні горіхи, регулярне вживання яких значно знижує ризик хвороб серця.

  6. Червона квасоля та сочевиця містять багато рослинної клітковини, калію, заліза та білка. Бобовими дуже легко замінити висококалорійні гарніри з картоплі та макаронів.

  7. Корисні для схуднення крупи. Клітковина, що міститься в них, перешкоджає засвоєнню холестерину, що надходить з їжею. Злаки допомагають боротися з атеросклерозом та ішемічною хворобою. Більш корисними є крупи грубого помелу. Чим більше зерна, тим більше в них клітковини.

Правила харчування при надмірній масі тіла

  • Часті прийоми їжі – 4-5 разів на день, але в невеликих кількостях (порція повинна бути не більше 300-400 г).

  • Останній прийом їжі не пізніше ніж за 2-2,5 години до сну. Інтервал між сніданком та вечерею має становити 12 годин.

  • Важливо виключити чи різко обмежити прості вуглеводи: цукор, мед, випічку, солодощі.

  • Необхідно обмежити вживання солі як у чистому вигляді, так і у вигляді готових продуктів (соління, маринади, гострі закуски, прянощі). На добу можна споживати не більше 5-6 г солі (1 чайна ложка).

  • Виключити із раціону алкоголь.

  • Необхідне щоденне помірне фізичне навантаження.

EuroMD
Додати коментар