Цукрове життя. Які міфи про солодке варто розвіяти

Цукрове життя. Які міфи про солодке варто розвіяти

Тема цукру завжди викликає активне обговорення. Адже деякі ласуни і уявити своє життя без нього просто не можуть. Лікарі тим часом рекомендують знижувати його кількість у своєму раціоні, оскільки він стає причиною передчасного старіння, призводить до серцево-судинних патологій, ускладнює наявні захворювання.

Міф перший: лише чистий цукор може заповнити запаси в організмі

Наша їжа складається з трьох основних компонентів – білки, жири
та вуглеводи. Білки є будівельним матеріалом для клітин організму, жири – запаси, а вуглеводи – харчування клітин. Вуглеводи, у свою чергу, поділяються на легкозасвоювані, тобто солодощі, і важкозасвоювані. Зазвичай, вуглеводи становлять близько 60% всього денного раціону, розповідає ендокринолог.

«Цукор чи глюкоза — це вуглевод, отже він необхідний для життєдіяльності організму і має бути в раціоні людини. Звісно, зовсім не обов'язково глюкоза має надходити до організму у вигляді чистого цукру», — пояснює Наталія Ткалич.

Міф другий: поняття цукор – єдине

Цукор поділяється на цілий ряд видів, таких як сахароза, лактоза, декстроза, фруктоза. Сахароза це продукт, створений не природою, а цивілізацією. Її одержують із цукрових буряків та цукрової тростини. Лактоза – молочний цукор, декстроза – кукурудзяний цукор, фруктоза міститься у фруктах, а у промислових кількостях її виробляють із кукурудзяного сиропу, пояснює різницю Наталія Ткалич.

«Цукру можуть відрізнятися за своїми властивостями. Якщо глюкоза забезпечує організм енергією, то, наприклад, фруктоза такої функції не має. Її надмірна кількість синтезується у жири, що, у свою чергу, сприяє розвитку ожиріння та інсулінорезистентності – першого кроку до діабету. Але це не стосується фруктози, яка міститься у фруктах, а стосується промислово виробленої фруктози», — розповідає фахівець.

Міф третій: цукор не впливає на розвиток цукрового діабету — це все тільки нерви

З розвитком цукрового діабету пов'язане вживання вільно доданих цукрів, наприклад, цукру в чаї або каві. «Саме стабільне зловживання такими цукрами у поєднанні з низькою фізичною активністю, високою загальною калорійністю раціону, а також генетичним фактором і призвело до вибухового зростання хворих на ожиріння та діабет у всьому світі», — каже Наталія Ткалич.

Так, якщо ще 1985 року у світі налічувалося близько тридцяти мільйонів хворих на діабет, то тепер ця цифра зросла майже у сім разів — сьогодні таких людей уже близько 200 мільйонів. До речі, до 80% хворих на діабет мають зайву вагу, тобто страждають на ожиріння.

Міф третій: я ж їм трохи цукру, тільки ложечку до чаю

Багато хто вважає, що вживають стільки цукру, скільки ложок поклали в чай чи каву, зазначає ендокринолог Ткаліч. Але це не так – цукор як вуглевод міститься практично у всіх продуктах харчування – від ягід до хліба.

“До речі, не варто сліпо довіряти написам на продуктах “без цукру” – найімовірніше, цукор маскується під іншими назвами”, – попереджає Наталія Ткалич.

На жаль, споживання цукру в нашій країні дійсно надмірне — за статистикою Росспоживнагляду, росіяни щодня споживають 107 г цукру, що в 4 рази перевищує необхідну кількість — в ідеалі достатньо 25 грамів на добу, радить фахівець.

Міф четвертий: від цукру можна легко відмовитись, він не викликає звички

Солодощі викликають звичку до них як до джерела приємних емоцій, насолоди, зазначає фахівець. Нерідко ця звичка родом із дитинства і справді може призвести до залежності. Однак міфи, що цукор може викликати у дітей гіперзбудливість, а у дорослих – раніше поява зморшок, а також безліч інших подібних гіпотез не мають під собою жодних підстав.

Цукор необхідний організму для життєдіяльності, але у помірних кількостях. Тим більше, необов'язково споживати вуглеводи у вигляді солодощів, адже організм може отримати їх з різноманітної їжі, резюмує фахівець.

EuroMD
Додати коментар