Як для спортсменів, так і для тих, хто просто хоче харчуватися правильно, важливим є вміст білка в раціоні. Список поширених білкових продуктів та таблиця із зазначенням точної кількості речовини – у матеріалі РІА Новини.
Таблиця білків
Щоб скласти збалансований раціон, важливо знати енергетичну цінність кожного споживаного продукту, зокрема і кількість білка у ньому. “Білки – це дуже важливий будівельний матеріал для клітин, тканин та органів, для утворення ферментів, багатьох гормонів та гемоглобіну. Вони беруть участь в обміні жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів, утворюють антитіла, які захищають людину від інфекцій”, – зазначила Ксенія. Пустова, нутриціолог, засновник Центру Дистанційної освіти
М'ясо
М'ясо є основним джерелом білка тваринного походження, воно також багате на вітаміни, зокрема групи В, макро- і мікроелементами, і амінокарбоновими кислотами.
Риба
Щодо кількості білка риба не поступається м'ясу, але при цьому жири, що входять до її складу, здебільшого складаються з ненасичених кислот, які легше засвоюються організмом.
Яйця
Яєчний білок, особливо в курячих яйцях, відрізняється чудовою засвоюваністю.
Морепродукти
Морепродукти, як і риба, засвоюються в організмі легше, ніж м'ясо птиці, яловичина чи свинина. Вони містять необхідні для людини амінокислоти.
Ікра
Ікра, особливо червона, містить велику кількість білків та жирів. Вона висококалорійна та добре насичує організм.