Скільки білка в раціоні: добова норма та його кількість у продуктах

Скільки білка в раціоні: добова норма та його кількість у продуктах

Як для спортсменів, так і для тих, хто просто хоче харчуватися правильно, важливим є вміст білка в раціоні. Список поширених білкових продуктів та таблиця із зазначенням точної кількості речовини – у матеріалі РІА Новини.

Таблиця білків

Щоб скласти збалансований раціон, важливо знати енергетичну цінність кожного споживаного продукту, зокрема і кількість білка у ньому. “Білки – це дуже важливий будівельний матеріал для клітин, тканин та органів, для утворення ферментів, багатьох гормонів та гемоглобіну. Вони беруть участь в обміні жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів, утворюють антитіла, які захищають людину від інфекцій”, – зазначила Ксенія. Пустова, нутриціолог, засновник Центру Дистанційної освіти

М'ясо

М'ясо є основним джерелом білка тваринного походження, воно також багате на вітаміни, зокрема групи В, макро- і мікроелементами, і амінокарбоновими кислотами.

Риба

Щодо кількості білка риба не поступається м'ясу, але при цьому жири, що входять до її складу, здебільшого складаються з ненасичених кислот, які легше засвоюються організмом.

Яйця

Яєчний білок, особливо в курячих яйцях, відрізняється чудовою засвоюваністю.

Морепродукти

Морепродукти, як і риба, засвоюються в організмі легше, ніж м'ясо птиці, яловичина чи свинина. Вони містять необхідні для людини амінокислоти.

Ікра

Ікра, особливо червона, містить велику кількість білків та жирів. Вона висококалорійна та добре насичує організм.

EuroMD