В Університеті Брауна пов'язали споживання риби з раком

В Університеті Брауна пов'язали споживання риби з раком

На сайті телеканалу Sky News повідомляється, що в університеті Брауна в США було проведено дослідження, згідно з яким люди, які з'їдають 300 грамів риби на тиждень (42,8 г щодня) частіше хворіють на рак на 22%, ніж ті, хто споживає в день всього 3,2 грами.

У дослідженні взяли участь 491 367 дорослих у США у віці близько 62 років, що повідомляють частоту споживання смаженої риби, несмаженої риби та тунця, порівнюючи з попереднім містом, а також розміри порцій. Потім фахівці розрахували частоту випадків раку шкіри, що розвинулися за 15-річний період.

1% людей отримав злоякісну меланому, а 0,7% – передраковий стан або меланому стадії 0. Істотний зв'язок між споживанням смаженої риби та раком шкіри не був виявлений, але люди, які вживали 17,8 грама несмаженої риби, мали більш високий ризик появи передракових клітин за порівняно з вживанням лише 0,3 грама.

Щодня споживали 14,2 грами тунця, також ризикували — він підвищувався на 20 відсотків.

Серед пояснень авторів роботи – наявність у рибі таких забруднюючих речовин, як поліхлоровані біфеніли, діоксини, миш'як та ртуть. У цьому ризик розвитку меланоми міг бути викликаний іншими звичками життя.

EuroMD
Додати коментар