За даними дослідників, у тих, хто любить солоні страви, різко зростає ризик передчасної смерті.
Не більше 6 г солі на день, тобто одна чайна ложка, – таку норму для дорослих рекомендує ВООЗ. За даними Всесвітньої організації серця і цього забагато. Щоб зменшити ризик серцево-судинних захворювань, потрібно скоротити кількість солі до 5 грамів на день.
Однак, можливо, ці норми незабаром переглянуть через нове масштабне дослідження, яке провели вчені зі Школи громадської охорони здоров’я та тропічної медицини Університету Тулейна в Новому Орлеані.
У звіті, який опубліковано в European Heart Journal, сказано: у людей, у раціоні яких більше солі, на 28% зростає ризик передчасної смерті, тобто до 75 років.
У дослідженні взяли участь понад 500 тисяч людей. За ними спостерігали упродовж 9 років. І за цей період вчені зафіксували: 18 474 передчасні смерті серед тих, хто переборщував із сіллю в їжі. Серед діагнозів онкологія – шлунка, печінки, легень та інсульти.
«У жінок віком від 50 років, які завжди додавали сіль у їжу, тривалість життя знизилася в середньому на 1,5 року порівняно з тими, хто ніколи не використовує сіль або використовує рідко, — пишуть дослідники. У чоловіків цей показник становив 2,28 року».
При цьому дослідники зазначили: у людей, які включають до раціону овочі та фрукти, ризик ранньої смерті трохи нижчий, оскільки це основні джерела калію, який нейтралізує сольові ризики.
Вчені попереджають: оцінити, скільки солі ви з’їдаєте насправді, дуже складно – вона ж міститься в ряді продуктів, які ви приносите з магазину. Тому повністю сіль виключати з раціону, звичайно, не обов’язково, але сільничку зі столу краще прибрати — здоровіше.
«Це перше дослідження, в якому простежується зв’язок додавання солі в їжу, – уточнює провідний автор дослідження професор Лу Ці. — Тому, перш ніж давати подальші рекомендації, ми проведемо ще низку досліджень».