Виявлено залежність між жирними продуктами та психічним здоров'ям

Виявлено залежність між жирними продуктами та психічним здоров'ям

Нове наукове дослідження допомогло пояснити, що відбувається з мозком людини, чий раціон включає велику кількість жирів.

Команда дослідників з Університету Глазго у Великій Британії та Гледстоунського Інституту Сан Франциско зі США провела дослідження на мишах, щоб зрозуміти, як вживання насичених жирів може призводити до депресії.

У своїй доповіді, опублікованій у журналі Translation Psychiatry, команда вчених під керівництвом професора Джорджа Бейлі пояснює, чому багатьом людям з ожирінням та депресією не допомагає стандартне лікування антидепресантами.

«У порівнянні з пацієнтами з нормальною вагою, які страждають на ожиріння показали значно більш уповільнену реакцію на лікування, менш виражені поліпшення в нейроендокринологічних та розумових процесах. Але в той же час вони і з меншою ймовірністю стикалися з побічними ефектами від лікування, як збільшення ваги.

То що відбувається в мозку людини з ожирінням, що робить його вразливим до депресії?

Мозок ссавців потребує певних жирних кислот, наприклад, омега-3 кислоти, щоб функціонувати коректно. Людський організм не здатний синтезувати жирні кислоти самостійно, а тому ми отримуємо їх із їжі. Але не всі жирні кислоти корисні і велике накопичення в організмі може призвести до ускладнень зі здоров'ям.

У своєму дослідженні вчені спостерігали, як у мозку мишей, які перебувають на жирній дієті, накопичувалися жирні кислоти. Незабаром вчені виявили, що у мишей спостерігається сильний приплив пальмітинової кислоти до гіпоталамусу, ділянки мозку, що відповідає за розподіл гормонів. Жирні кислоти порушували роботу гіпоталамуса, внаслідок чого миші порушували нормальний розподіл дофаміну і ендорфіну, відомих як «гормони радості». Все це зробило мишей апатичними, млявими та малорухливими.

Вчені сподіваються, що в перспективі їхнє відкриття ляже в основу лікування від депресії для людей із зайвою вагою. “Розуміння того, які типи жиру на які зони мозку впливають, допоможе планувати дієту таким чином, щоб отримати найкращий ефект для здоров'я”, – каже професор Бейлі.

EuroMD