Чай каркаде підвищує або знижує тиск: корисні властивості та протипоказання, як впливає

Любите побалувати себе філіжанкою гарячого каркаде? Насолоджуєтеся освіжаючим смаком холодного напою із квіток гібіскусу в літню спеку? Насичений смак, яскравий колір та тонкий аромат зробили його надзвичайно популярним. Для гіпертоніка корисним буде дізнатися, як впливає чай каркаде на тиск, які додаткові корисні властивості він має, як слід заварювати і вживати напій.

Корисні властивості квіток гібіскусу

Суданська троянда – рослина, що має низку виняткових лікувальних властивостей. Чай з його квіток благотворно впливає на весь організм, у тому числі:

  • зміцнює кровоносні судини, якісно регулюючи їхню проникність;
  • зменшує вміст «поганого» холестерину в крові завдяки високому вмісту гаммаліноленової кислоти;
  • має антибактеріальні властивості;
  • діє як м'який сечогінний та проносний засіб;
  • виступає у ролі спазмолітика;
  • впливає на зміцнення опірності організму інфекціям та вірусам;
  • очищує від токсинів, солей важких металів;
  • відомий високою Р-вітамінною активністю, що благотворно впливає на стан серця та судин.

Важливо! Корисні властивості чаю каркаде дозволяють використовувати його як засіб лікування та профілактики атеросклерозу, гіпертонії, захворювань печінки, шлунково-кишкового тракту (при зниженій кислотності).

Напій п'ють при отруєннях, у тому числі алкогольних для зміцнення імунітету, у тому числі у дітей. Така універсальність дозволяє насолоджуватися смаком улюбленого напою зі суттєвою користю для здоров'я практично кожному.

Каркаде та артеріальний тиск

Квітки гібіскусу – чудове рішення для нормалізації артеріального тиску. Користь чаю каркаде високо цінується і лікарями і людьми, які регулярно вживають натуральний напій. Його унікальні властивості дозволяють зміцнити судини, покращити циркуляцію крові, позбавити зайвого холестерину, вивести надлишок рідини з організму. Все це сприяє зменшенню стрибків АТ у довгостроковій перспективі.

Існує кілька думок, підвищує чи знижує тиск чаю залежно від температури. Одні медики вважають, що при гіпертонії слід віддавати перевагу охолодженому варіанту. Це пов'язано з тим, що висока температура будь-якого напою чи їжі може трохи підвищити тиск. Охолоджений каркаде знижує тиск ефективніше.

Але відгуки «бувалих» гіпертоніків свідчать, що кожен організм сприймає каркаде при тиску по-своєму. Для одного найкращим рішенням для зниження АТ стає філіжанка гарячого чаю, для іншого для стабілізації самопочуття найкраще підходить чай кімнатної температури.

Найкращим рішенням стане спосіб проб, у якому використовують напій як у гарячому вигляді, і попередньо охолоджуючи його, спостерігаючи, підвищує чи знижує тиск кожен із випробуваних варіантів. Нейтральний ефект для гіпертоніків та гіпотоніків має ледь теплий чай, який м'яко та якісно стабілізує тиск.

Довідка! Згідно з останніми дослідженнями, через місяць регулярного вживання каркади тиск знижується на 7-13%. Люди, які регулярно п'ють смачний напій по 300 мл на добу для профілактики, на 40% зменшують ризик розвитку гіпертонії.

Протипоказання

Незважаючи на користь каркаде та його виняткові смакові якості, червоний чай показаний далеко не всім. Завдяки здатності знижувати артеріальний тиск холодний напій не рекомендується пити людям з вираженою гіпотонією. Звичайно, одна-дві чашки чаю на тиждень не вплинуть на організм, але від регулярного вживання освіжаючого каркаде при низькому тиску варто утриматися. У деяких гіпотоніків тиск падає і після чашки гарячого чаю. Важливо прислухатися до свого організму та не зловживати корисним напоєм.

Існують інші протипоказання. Через високу кислотність напій не можна вживати людям із проблемами шлунково-кишкового тракту – гастритом або виразкою. Каркаде у гарячому чи холодному вигляді у разі може викликати побічні ефекти як загострень хронічних захворювань, печії.

Шкода каркаде на собі можуть відчути і алергіку. Червоний колір робить напій, здатний м'яко знизити тиск, провокатором шкірного висипу, сверблячки та інших негативних наслідків. Але відбувається таке досить рідко. Навіть люди, які страждають на деякі різновиди харчової алергії, зазвичай добре сприймають натуральний і корисний чай.

Як вибрати «правильні» квітки гібіскусу

Перш ніж заварювати каркаде для зниження тиску, варто вибрати якісну сировину. Правила прості:

  • Чай повинен бути виключно крупнолистим. Порошкові варіанти нездатні надати належний лікувальний ефект, оскільки, крім натуральних компонентів, містять ряд барвників та інших, далеко не корисних речовин.
  • Вибирайте та пийте напій без добавок. Краще придбати натуральні квітки гібіскусу, ніж готову суміш різних трав, фруктів та ягід.
  • Сушена сировина повинна мати насичений бордово-рожевий відтінок. Занадто темні або неприродно червоні квітки говорять про недотримання способів зберігання, вплив додаткових добавок тощо.
  • Заварка має бути досить сухою. М'які пелюстки свідчать про порушення правил упаковки та зберігання, що негативно позначиться на смаку, корисних властивостях каркаді та зменшить його дію на організм.
  • Найкращими виробниками вважаються компанії, розташовані в Єгипті, Індії, Судані. Обов'язково прочитайте упаковку перед покупкою, щоб дізнатися де саме збирався і фасувався чай.

Увага! Чай каркаде від тиску може бути не лише покупним. Сьогодні багато хто вирощує екзотичну суданську троянду просто на підвіконні. Але вирушаючи до квіткового магазину за саджанцем гібіскуса, слід пам'ятати, що перший урожай ви зможете зібрати лише через 5 років.

Способи приготування напою

Заварювати каркаде можна декількома способами, роблячи гарячий або холодний напій, який чудово справляється із завданням нормалізації артеріального тиску. Який із них вибрати, вирішує кожна людина самостійно, але в напої, приготовленому холодним способом, зберігаються всі цінні вітаміни та мінерали.

Чай каркаде підвищує або знижує тиск: корисні властивості та протипоказання, як впливає

Кращий посуд для заварювання каркаде – скляний, керамічний або фарфоровий.

  • Спосіб перший: 10 г суцвіть (приблизно 15 шт) залити літром холодної води, настояти ніч, довести до кипіння і проварити на мінімальному вогні 5 хвилин. Процідити та насолоджуватися чудовим смаком.
  • Другий метод найпростіший. Пелюстки залити холодною водою, залишити наполягати на кілька годин. При цьому чим довше наполягатиме чай, тим насиченішим і яскравішим він виявиться в результаті. Стандартні пропорції – 1–2 чайні ложки сировини на склянку води. При необхідності напій або нагрівають до комфортної температури або залишають охолоджуватися в холодильнику і регулярно п'ють при високому тиску.
  • Коли чай заварений, його можна підсолодити, варіюючи кількість цукру до смаку. Чим більше його буде у напої, тим більше буде виражена подібність напою з суданської троянди з ягідним компотом. Присмачений цукром, медом або підсолоджувачем, каркаде на артеріальний тиск впливає так само, як і непідсолоджений.
  • Металеві ємності для приготування чаю не підходять, тому що впливають на смак та колір напою.
  • Не варто заощаджувати, використовуючи заварку при підвищеному тиску повторно. Пелюстки гібіскусу віддають усі корисні для високого тиску, імунітету, серцево-судинної системи речовини при першому використанні.

Висновок

Насичений вітамінами та мікроелементами чай із квіток гібіскусу – чудове рішення для людей, які дбають про своє здоров'я. Напій, що благотворно впливає на весь організм, допоможе стабілізувати і високий артеріальний тиск. Важливо пам'ятати, що гібіскус може бути частиною комплексного лікування гіпертонії, але не зможе замінити медикаментозні препарати при різких стрибках показників тонометра, оскільки знижувальний ефект чаю неявний і помітний лише при регулярному вживанні.

EuroMD
Додати коментар