Какао підвищує або знижує тиск: чи можна пити при гіпертонії, користь та шкода

Чашка ароматного какао вологим осіннім вечором не тільки зігріє, але й сприятливо вплине на весь організм. Аналогічне задоволення приносить і шматочок улюбленого торта із шоколадним кремом до чаю. Але далеко не кожен гіпертонік вирішується балувати себе гастрономічними насолодами, що містять какао, регулярно. Багато хто вважає, що ці продукти підвищують АТ (артеріальний тиск), прирівнюючи їхню дію до дії кофеїну. Чи є в цьому сенс і як саме какао впливає на тиск?

Корисні властивості

Напій, що підвищує витривалість та настрій, винайшли давні ацтеки три тисячоліття тому. Вони помітили, що напій з унікальних бобів здатний благотворно впливати на весь організм та оцінили це. Причому оцінили в буквальному значенні. Боби були обмінними монетами, які навіть підроблялися недобросовісними ділками, що висипали цінний порошок із бобів і наповнювали порожнечі глиною.

Користь какао для здоров'я обумовлена цілющими властивостями рослини. Боби містять:

  • багатофеноли, що зміцнюють стінки судин та тонізують їх, у тому числі флавоноли, здатні знизити підвищений та підвищити знижений тиск;
  • нейромедіатори (триптофан, серотонін, фенілетиламін), що діють як природне заспокійливе;
  • теобромін – речовина, яка попереджає утворення холестеринових бляшок на стінках судин і артерій, що розріджує кров і зміцнює серце;
  • кокохіл, що дозволяє підвищити захисні сили організму;
  • кофеїн, який на відміну від кофеїну чайного або кавового має м'яку підбадьорливу дію, що не провокує стрибки артеріального тиску.

Але на цьому можливості какао не обмежуються. Яскравий смак здатний дратувати рецептори, що посилають у мозок сигнал отримання задоволення. Починають вироблятися ендорфіни, які впливають на емоційний стан, розслаблюють, знімають стрес, знижують фізичну напругу.

Какао підвищує або знижує тиск: чи можна пити при гіпертонії, користь та шкода

Збирають та переробляють боби вручну

Какао та тиск

Стереотип, що какао підвищує тиск, існував до моменту, коли з'ясувалося, що мешканцям Панами, де масово вирощують та п'ють какао, поняття високого артеріального тиску незнайоме. Саме цей факт змусив учених уважно поставитися до продукту, який місцеві жителі вживають по 5 чашок на день.

Дослідивши, підвищує або знижує тиск какао, вчені дійшли висновку про те, що продукт належить до універсальних. Какао-порошок однаково корисний як при високому, так і при низькому артеріальному тиску – піднімає тиск до норми при зниженні, знижує при підвищенні. Тому пити какао при гіпертонії не лише можна, а й потрібно. Щоденна чашка якісного напою або часточка чорного шоколаду дозволить зміцнити серцево-судинну систему, стане профілактикою атеросклерозу, мінімізує кількість нападів гіпертонії чи гіпотонії.

Важливо! Звичайно, знизити тиск 140/90 або усунути гіпертонічний криз чашка какао не зможе. Дія продукту спрямована на зміцнення серцево-судинної системи та покращення загального самопочуття, що сприятливо впливає на організм гіпертоніка або гіпотоніка будь-якого віку.

Шкідливість порошку

Незважаючи на всю користь, деяким людям какао завдає шкоди. Список протипоказань до споживання невеликий, але його слід вивчити кожному, хто хоче побалувати себе смачним шоколадним десертом або чашкою ароматного напою.

  • Вік до трьох років. Діти можуть відреагувати на какао сильною збудливістю. Тому не варто дивуватися, що малюк відмовляється спати і вередує.
  • Проблеми з нирками, подагра. При вживанні які містять какао продуктів виробляються пурини, що посилюють стан хворих.
  • Цукровий діабет. Хвороба передбачає низку харчових обмежень, до списку яких потрапляє і какао.
  • Хронічні запори. Напій з какао-порошку або шоколад чинитиме додаткову закріплюючу дію.
  • Алергія. Какао є досить сильним алергеном. Причому викликають реакцію організму складові порошку, а антисанітарні умови переробки бобів, якими грішать деякі виробники.

До відносних протипоказань належить вагітність. У цей час пити какао при гіпертонії не слід, оскільки зростає ризик алергічних реакцій. Проте боби містять фолієву кислоту та цинк – речовини, необхідні для гармонійного розвитку малюка у материнській утробі. Тому лікарі рекомендують пити какао і їсти шоколад, але тільки в обмежених кількостях, щоб майбутня мама могла отримати заряд бадьорості, позитивних емоцій і корисних речовин без шкоди для здоров'я.

Як вибрати якісний продукт?

Відчути виражений смак і отримати користь для здоров'я при підвищеному тиску або гіпотонії можна, вживаючи лише якісне какао. Тому до вибору товару варто підійти з усією відповідальністю. На що можна привернути увагу при покупці?

  • Колір. Він має бути рівномірним і виключно коричневим.
  • Аромат. Вдихаючи його, ви повинні відчувати запах якісного шоколаду.
  • Консистенція. Наявність грудок та домішок свідчить про порушення правил зберігання продукту або закінчення терміну його придатності.
  • Присмак. Якщо при пробі сухого порошку відчувається неприємний смак, слід відмовитися від покупки.
  • Помел. Ступінь помелу має бути дрібним, але не «пильним».
  • Масова частка жиру. Якщо вона перевищує 15%, значить перед вами какао, в якому збережено цінне масло.
  • Виробник. Найкраще зупиняти свій вибір на країнах, для яких какао-дерева є такими ж звичними, як для нас берези.

Порада! Ще один спосіб перевірки – заварювання напою (осад говорить про погану якість продукту). Але дізнатися, наскільки якісний товар ви придбали, можна тільки після покупки.

Висновок

Какао – унікальний за своїми смаковими та поживними властивостями продукт, від якого можна не відмовлятися за будь-якого артеріального тиску. Впливаючи на серцево-судинну систему, він зміцнює її, що дозволяє зменшити частоту коливань артеріального тиску до мінімуму.

EuroMD
Додати коментар