Горілка підвищує або знижує тиск: чи можна пити за підвищеного рівня, як впливає

Одним із найпоширеніших питань, яке ставлять люди лікарям-кардіологам – яким чином горілка впливає на тиск (АТ), чи можна вживати міцні алкогольні напої при гіпертонії та гіпотонії. Така зацікавленість зрозуміла, адже багато застілля та свята не обходяться без вживання міцних напоїв, а про вплив їх на організм здогадуються, але знають не всі. Сьогодні потрібно розібратися, підвищує або знижує тиск горілка, скільки її можна випити, щоб не спровокувати стрибків АТ, і який вплив напою на гіпертоніків та гіпотоніків.

Вплив алкоголю на показники тиску

З приводу впливу алкогольних напоїв на організми людей з гіпертонією та вегетосудинною дистонією (зниженими показниками АТ) проводилися численні дослідження. В результаті було науково доведено, що тривале зловживання спиртним викликає стійке зростання артеріального тиску з усіма наслідками, що звідси випливають.

Спочатку, коли людина щойно прийняла всередину 30-50 мл міцного напою (горілки або коньяку), показники АТ йдуть на спад. Це зумовлено розширенням судин, зняттям спазму та розслабленням організму, адже про анестезуючі властивості алкоголю чули всі. У міру розпаду активних речовин, зокрема, етилового спирту, в організмі починається стимуляція парасимпатичного відділу ЦНС, через що судини звужуються ще з більшою силою, а рівень тиску підвищується.

Виходячи з цього, можна дійти невтішного висновку, що вплив горілки на організм оманливе. Спочатку напій надає розслаблення, створюється видимість відпочинку, проходить головний біль, але через деякий час тиск незмінно піде на підвищення, повертаючись до колишніх показників.

Вживання горілки при гіпертонії

Чи можна при підвищеному тиску вживати горілку? Все залежить не тільки від складу напою, а й від кількості, яку людина прийняла всередину. Якщо випити міцний алкоголь у невеликій кількості, що не перевищує 25-50 мл, це може навіть піти на користь організму. Адже не дарма лікарі радять для зміцнення тонусу судин щодня вживати чарку червоного натурального вина.

Але при цьому треба розуміти, що справжнє вино містить корисні речовини та діє на організм сприятливо, а етиловий спирт – продукт, створений штучним шляхом. Саме через безконтрольне вживання горілки у старшому віці у багатьох людей починають проявлятися ознаки гіпертонії. Результатом такого впливу стає головний біль, шум у вухах, різкі стрибки АТ, проблеми із зором.

Ще більше відзначається збільшення тиску після горілки під час похмілля – кров намагається вивести спирт і самостійно очиститися, її в'язкість підвищується, зростає тиск на стінки капілярів. Саме тому навіть людина з нормальним тиском у години похмілля відчуває сильний головний біль і страждає від важкого самопочуття, не кажучи вже про гіпертоніки.

Алкоголь при знижених показниках АТ

Серед гіпотоніків, які регулярно вживають алкоголь, існує розхожий міф, що таким чином вони нормалізують показники АТ у бік підвищення та усувають ознаки вегетосудинної дистонії. Щоб розібратися, чи виправдано такий ризик, потрібно знати про принцип впливу міцних напоїв на організм. На початковому етапі, після вживання внутрішньо 50-70 мл горілки, гіпотонік відчуває погіршення самопочуття – це пояснюється тимчасовим ефектом зниження тиску за рахунок розширення судин.

Якщо тиск і так знижений, симптоми гіпотонії лише посилюються:

  • паморочиться голова;
  • підвищується пітливість;
  • відзначається слабкість та втрата сил;
  • порушується координація у просторі;
  • підкочує нудота;
  • трясуться руки;
  • нападає сонливість.

При появі подібної симптоматики краще зупинитись і більше не вживати горілку, щоб не спровокувати проблем зі здоров'ям. Але багато гіпотонік воліють ще випити спиртного, щоб нормалізувати самопочуття і домагаються свого. При виведенні спирту з організму, через якийсь час тиск дійсно піднімається, а людина з вегето-судинною дистонією почувається бадьоріше і веселіше (це пояснюється стимуляцією симпатичної і парасимпатичної ЦНС).

Через час, коли алкоголю настав час повністю виводитися з організму, включається в роботу нервова система, піддаючись неадекватному навантаженню. Гіпотонія та вегетосудинна дистонія нерозривно пов'язані, при захворюваннях порушується регуляція вегетативного відділу ЦНС, а також парасимпатичного та симпатичного відділів. Вони забезпечують нормальний стан судинних стінок та реагують на зміну зовнішніх та внутрішніх умов, але під час вживання спиртного зазнають колосального навантаження.

Горілка підвищує або знижує тиск: чи можна пити за підвищеного рівня, як впливає

Організм гіпотоніка потрібно багато сил для відновлення після застілля

Тиск впаде ще нижче, ніж спочатку, дисфункції нервової системи виявляться ще сильніше. Тому людям, які зловживають алкоголем напередодні, мають проблеми з низьким тиском, доведеться заплатити за веселощі ще більшим порушенням у роботі нервової системи.

Чи є альтернатива

Чи можна пити за високого тиску? Лікарі дають однозначну відповідь, що це згубно позначиться на стані головного мозку, судин та всіх функціях організму в цілому. Під час очищення крові від продуктів розпаду етилового спирту відбувається сильне навантаження на капіляри, збільшується напір крові, що загрожує розвитком гіпертонічного кризу. Але чи існує альтернатива, якщо привід випити справді вагомий або просто незручно відмовитися від пропозиції друзів та родичів?

Горілка підвищує тиск, але, як варіант, замість неї можна випити пива. Світлі сорти напою не містять великої кількості етилового спирту, не впливають на тиск негативним чином і не завдають шкоди здоров'ю. Щоб уникнути похмілля та згубного впливу розпаду алкоголю, пиво потрібно пити в розумних кількостях, разова допустима доза не повинна перевищувати 330 мл, не частіше ніж 1–2 рази на тиждень.

Якщо лікар поставив діагноз гіпертонії 2 ступеня, кількість пива доведеться скоротити до склянки 1 раз на 7 днів. Не рекомендується вживати пиво пацієнтам із серцевою та нирковою недостатністю, а також при гіпертонії у хронічній формі. Якщо ж проблем із нирками немає, напій чинитиме благотворну дію на організм (вжитий у допустимій нормі) – збільшиться кількість сечі, знизиться тиск, пройдуть набряки.

Ще один варіант уникнути гіпертонічного кризу – пити червоне натуральне вино 2-3 рази на тиждень по 100-150 мл, не більше. Інакше замість користі для організму буде шкідливий вплив на рівень АТ. Вживання червоного вина в допустимих нормах сприяє підвищенню еластичності капілярів, нормалізації їхнього тонусу, дозволяє знизити тиск і стабілізувати його показники.

Що слід враховувати

Потрапляючи в організм людини, горілка здатна не тільки підвищити рівень кров'яного тиску, але також впливає на органи травного тракту, головний мозок і різні відділи нервової системи. Якою ж буде її підсумкова дія – залежить від кількох факторів:

  • емоційний стан людини – при підвищеній нервовій напрузі, після конфлікту чи неполадок на роботі, при психологічних переживаннях рівень АТ у гіпертоніка і так підвищений, а вживання горілки ще більше посилить проблему;
  • вік – доведено, що в молодому віці організм здатний поки самотужки справлятися з згубним впливом алкоголю, але в міру дорослішання та загострення хронічних хвороб зловживання спиртним завдає лише шкоди;
  • особливості раціону – якщо людина нормально харчується, не відчуває проблем із ШКТ, печінкою та нирками, то навіть при низькому чи підвищеному тиску вплив горілки буде не таким негативним. Тим більше, якщо під час застілля він добре закусив і спирт не встиг повністю всмоктатися в кров;
  • прийняті лікарські засоби – у більшості інструкцій до медичних препаратів зазначено, що їх не рекомендується поєднувати з алкоголем, оскільки ліки або втрачають або посилюють свої властивості. Тому остаточний вплив на організм залежить від курсу лікування, що отримується в даний момент (на час терапії бажано зовсім відмовитися від міцних напоїв);
  • частота прийняття алкоголю і спосіб життя – якщо людина випиває зрідка, 50-100 мл горілки 1-2 рази на місяць не завдадуть їй шкоди, а ось систематичні застілля без закуски і при захопленні цигарками завдадуть істотних збитків здоров'ю.

Враховувати необхідно як перелічені чинники, а й стадію сп'яніння – що сильніше всмокталася спиртова настойка в кров, тим важче організму її вивести вранці, і більше зростає ризик різкого підвищення рівня АТ.

Горілка підвищує або знижує тиск: чи можна пити за підвищеного рівня, як впливає

Ліки та алкоголь – небезпечне поєднання

Алкоголь та лікування гіпертензії

Розібравшись з міфом, що горілка знижує тиск, залишилося зрозуміти, як поводитися гіпертонікам, які приймають препарати від підвищеного артеріального тиску і бажають випити алкоголю. Одночасний прийом гіпотензивних ліків та міцних напоїв може позначитися на самопочутті негативним чином.

Під дією етанолу компоненти препарату поводяться непередбачувано, внаслідок чого ліки швидше проникають у кров, викликаючи посилений ефект, порушуючи кровообіг і створюючи ризик зупинки серця.

Те саме, можна сказати про те, коли людина в момент похмілля відчуває, що у нього підскочив тиск і приймає таблетку для нормалізації самопочуття. Не можна пити засоби гіпотензивної дії, доки алкоголь повністю не залишить організм – для цього потрібно щонайменше 24 години. У стані алкогольного сп'яніння або похмілля навіть нешкідливий

Нітрогліцерин здатний викликати зупинку серця, тому при тяжкій інтоксикації та тиску краще викликати швидку допомогу. Як стало відомо, гіпертонія та горілка – погані сусіди. Зниження рівня АТ після перших пар чарок – явище оманливе, через кілька годин етанол почне розпадатися, видаючи зворотний ефект та провокуючи розвиток гіпертонічного кризу.

Коли людина не знає заходів у вживанні спиртного, це може призвести до серйозних наслідків не тільки для показників АТ, але також для серця, судин, печінки, нирок і нервової системи. З життя гіпертоніка бажано виключити міцний алкоголь повністю, можна випити трохи сухого вина 2-3 рази на тиждень – це розслабить нервову систему та зміцнить організм.

EuroMD
Додати коментар