Чому варто включати журавлину у свій раціон

Чому варто включати журавлину у свій раціон

Вчені експериментально дійшли висновку, що вживання журавлини сприяє покращенню когнітивних функцій мозку. А на що може позитивно вплинути вживання ягоди? Наводимо думки фахівців із цього приводу.

В Університеті Східної Англії перевіряли вплив чашки журавлини на людей віком 50-80 років. Протягом 12 тижнів дослідники вивчали, як працює функція мозку та як реагує холестерин на вживання журавлинного порошку. Половина учасників отримувала дозу, еквівалентну ста грамам ягід, а друга – плацебо.

За результатами з'ясувалося, що вживання ягоди суттєво покращило пам'ять учасників експерименту. Також вона вплинула на роботу нервової системи, покращала доставка крові до мозку. Відзначено зниження рівня “поганого” холестерину, що сприяє атеросклерозу. А значить, журавлина може покращувати здоров'я судин і частково сприяє покращенню когнітивних функцій мозку.

Як прокоментував доктор Девід Возур, попередні наукові роботи показали, що більш високе споживання флаваноїдів з їжею пов'язане з повільнішими темпами зниження когнітивних функцій та деменції. Було виявлено, що продукти, багаті антоціанами та проантоціанідинами, які надають ягодам червоного, синього або фіолетового кольору, покращують когнітивні функції. Крім того, журавлина багата мікроелементами і відома своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями.

Лікарі з вченими у питанні вживання та користі журавлини згодні. Ягоди можна і потрібно вживати для здоров'я. Особливо це відноситься до сибірських журавлин, брусниці, чорниці, княжовики і шипшини.

Як розповів кандидат медичних наук, лікар-терапевт, кардіолог Азізхон Аскаров, журавлина є природним імуностимулятором, перешкоджає утворенню каменів у нирках, багата на вітамін С, покращує відновлення дрібних судин.

За словами терапевта і дієтолога Ганни Роєнкової, журавлина – найкорисніша дикоросла ягода. У ній містяться бензойна, лимонна, хінна, яблучна, бурштинова, щавлева кислоти. Усі речовини добре засвоюються організмом. Включати в раціон журавлину особливо корисно в періоди фізичної, емоційної та розумової напруги. Крім того, напій з журавлинного соку та шипшини замінює каву.

– Журавлина містить масу антиоксидантів, які знижують активність хронічного запалення та попереджають розвиток злоякісних новоутворень, але не лікує пухлину. Також містить міріцетин, який є ефективним у профілактиці пухлин, зниженні ймовірності їх метастазування. Цей антиоксидант запобігає розвитку хронічних захворювань із боку серцево-судинної та ендокринної систем за рахунок вмісту вітаміну С, – пояснила Ганна Роєнкова.

Журавлина знижує концентрацію загального холестерину в крові, а також його атерогенних, що осідають на стінках судин фракцій. Також підвищується рівень “корисного” холестерину. Ці ефекти знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, хронічної ішемії мозку.

Яку ягоду вибрати? Журавлина в цукрі шкідлива через цукор, він впливає на глікемічний індекс, сушена ягода зберігає частину вітамінів, але вона більш калорійна. Найбільш корисна заморожена журавлина – вона зберігає максимальний обсяг вітамінів та антиоксидантів.

EuroMD
Додати коментар