Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітних.

Дисбаланс обміну речовин у організмі майбутньої матері може призвести до розвитку гестаційного цукрового діабету (ГСД). Хвороба полягає у збільшенні концентрації глюкози у плазмі крові пацієнтки, при несприйнятливості клітин організму до гормону інсуліну. Гестозний цукровий діабет при вагітності виявляють за наслідками дослідження крові на толерантність до цукру.

Механізм розвитку гестаційного діабету

У середині другого триместру плацента збільшує вироблення гормонів, що блокують дію інсуліну. У відповідь підшлункова залоза починає виробляти його більшому обсязі.

Чим більший термін вагітності, тим більше продукується інсулін.

Надмірно калорійна їжа, малорухливий спосіб життя, надмірна вага майбутньої матері посилюють стан нечутливості до інсуліну. В організмі розвивається гіперглікемія (стійке підвищення концентрації глюкози). Для зниження показника цукру до прийнятного рівня потрібна дієта та/або проведення коригуючої терапії.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітних.

Чим небезпечний цукровий діабет у вагітних

Гестаційний діабет не загрожує майбутній матері безпосередньо. Він стає причиною розвитку патологій у всіх системах організму. Наслідки ДСД:

  • діабетична фетопатія (гормональний збій);
  • порушення циркуляції крові у тканинах;
  • прееклампсія (пізній токсикоз);
  • гестоз (набряки);
  • проблеми у роботі нирок;
  • інфекції сечових шляхів;
  • багатоводдя;
  • необхідність проведення кесаревого розтину;
  • мимовільний аборт;
  • розвиток діабету другого типу після пологів;
  • ожиріння.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітних.

Найбільшу небезпеку захворювання становить для плода, що розвивається. Наслідки гестаційного діабету для дитини можуть бути такими:

  • надмірне зростання жирової тканини (макросомія);
  • вроджені вади внутрішніх органів;
  • асфіксія при народженні;
  • небезпека появи ЦД другого типу у новонародженого;
  • гіпоксія;
  • внутрішньоутробна загибель дитини.

Значення дієти у лікуванні цукрового діабету у вагітних жінок

При невисокому цукрі грамотна дієта вирішує проблему погіршення самопочуття, збільшення ваги, розвитку патологій нервової системи матері та дитини.

Часто дотримання правильного раціону та регулярне вимірювання рівня глюкози в крові є адекватними заходами, що допомагають уникнути наслідків гестаційного діабету.

Порушення розпоряджень призводить до необхідності лікарської терапії (уколи інсуліну) на додачу до суворої дієти.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітних.

Правила харчування вагітної жінки з гестаційним діабетом

Дієтотерапія майбутньої матері має забезпечити достатню калорійність та повний набір речовин, необхідних для формування плода.

Основними способами приготування їжі під час дієти є варіння, гасіння, запікання.

Жінці в положенні, що страждає від підвищеного цукру, слід дотримуватися таких правил:

  1. Є дрібно, 3 рази невеликими порціями плюс 2-3 перекушування між ними.
  2. Пити достатньо рідини на добу (від 1,5 л).
  3. Виключити смажену та жирну їжу, багату на швидкі вуглеводи.
  4. Прибрати з раціону безліч клітковини, що уповільнює всмоктування цукру.
  5. Зменшити в раціоні жири та прості продукти, перейти на меню багате білками та складними вуглеводами.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітних.

Заборонені продукти під час підвищеного цукру під час гестації

Грамотне харчування при гестаційному діабеті вагітних означає категоричний виняток таких продуктів як:

  • кондитерські вироби всіх видів;
  • молочні та кисломолочні продукти високої жирності;
  • соки, газовані напої, що містять цукор;
  • солодкі фрукти (свіжі, консервовані, сушені);
  • консерви та копченості;
  • манна крупа, білий рис.

Що можна їсти без обмежень

Почуття насичення протягом дня можна підтримувати, включаючи щоденне меню такі страви:

  • чорний хліб із борошна грубого помелу;
  • заправні супи на основі бульйону з птиці або овочеві;
  • бідні вуглеводами овочі (капуста білокачанна, броколі, кольорова, брюссельська, салати всіх видів, гарбуз, кабачок, баклажани, огірки);
  • бобові;
  • гриби;
  • крупи;
  • птах, риба та м'ясо, запечені або тушковані;
  • страви з відварених або приготовлених на пару яєць;
  • нежирні молочні та кисломолочні продукти;
  • несолодкі фрукти та ягоди.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітних.

Варіанти дієтичного меню

При складанні раціону жінки з діагнозом діабет вагітних, неприпустимий дефіцит калорій, що призводить до скорочення кількості жирової тканини.

Переважними є дієти з високим вмістом складних вуглеводів, які є основним джерелом енергії або білка, що сприяє засвоєнню їжі.

Кількість ненасичених жирів в обох системах харчування різко обмежують, страви, що містять насичені жири, повністю виключають.

Білковий раціон

Дієта при ГСД у вагітних передбачає, що не менше третини щоденно споживаного обсягу їжі складають страви, багаті на білок. Їх включають у меню не рідше 2 разів на день. Підійдуть нежирні сир та кефір, несолодкий йогурт без консервантів, молоко. Інші джерела корисного білка – варене або запечене м'ясо (яловичина, телятина, курка). Внести в меню різноманітність допоможуть морська та річкова риба, морепродукти, яйця, свіжа зелень. Зразкове меню на день:

  1. Сніданок: вівсяна каша, бутерброд із чорного хліба з олією, несолодкий чай.
  2. Другий сніданок: сир зі шматочками яблук, овочевий сік.
  3. Обід: бульйон із птиці з житніми сухариками, гречана каша, котлети з риби, приготовлені на пару.
  4. Полудень: нежирний сир та апельсин.
  5. Вечеря: тушкована капуста, відварена індичка, трав'яний відвар.
  6. На ніч: натуральний йогурт та житній хліб.
Зараз читають:Цукровий діабет: типи

Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітних.

Вуглеводна система живлення

Більше половини добового раціону вагітної системи вуглеводного харчування, що дотримується, повинні становити злакові каші, страви з бобових і круп, макарони з твердих сортів пшениці.

Вживання багатих клітковиною овочів, несолодких фруктів та цитрусових, попереджає дефіцит вітаміну C.

Приклад денного раціону, багатого на вуглеводи:

  1. Сніданок: гречана каша на воді, несолодкий чай.
  2. Другий сніданок: салат із овочів, чорний хліб.
  3. Обід: салат з відвареного буряка з оливковою олією, овочевий бульйон заправлений коричневим рисом, телятина тушкована.
  4. Полуденок: крекери, салат зі шпинату.
  5. Вечеря: картопляне пюре без вершкового масла, зелений горошок, відвар із трав.
  6. На ніч: кислий, житній хліб.

Відео

EuroMD
Додати коментар