Дієта Пегано при псоріазі – таблиця заборонених та дозволених продуктів, рецепти та відгуки

Метаболічні зміни в організмі, що супроводжують лускатий лишай, потребують грамотної корекції. Доступним способом досягнення балансу в обміні речовин є дієта Пегано при псоріазі, головним принципом якої є переважання раціону лугоутворюючих продуктів харчування.

Принципи дієти Пегано

Ціль дієти при лускатому лишаї – підтримання кислотно-лужного балансу

. Лікувальне харчування Пегано при псоріазі залежить від його різновиду. Для досягнення метаболічної рівноваги пацієнт повинен дотримуватись наступних загальних принципів:

  1. Питний режим – споживання води у чистому вигляді має бути не менше 2 літрів на добу, оскільки псоріаз супроводжується зневодненням. Досягнення цього обсягу дозволяє організму швидше виводити продукти обміну і це не дає їм накопичуватися. Важливо пам'ятати, що поява набряків є тривожною ознакою при псоріазі та потребує обов'язкової медичної допомоги.
  2. Збагачення раціону вітамінами – щоденне вживання свіжих фруктів та овочів у тому числі у вигляді фрешів та смузі.
  3. Лецитин у кількості 15 г на добу повинен щодня бути присутнім у їжі для нормалізації кислотно-лужної рівноваги.
  4. Оливкова олія по 0,5-1 столовій ложці щодня натще для контролю дефекації з метою запобігання запорам.
  5. Виключити з раціону каву та алкогольні напої.
  6. Роздільне харчування – уникати одночасного вживання наступних поєднань продуктів:
  • молоко – цитрусові;
  • борошно/злаки – фрукти;
  • м'ясо – багаті на крохмаль продукти.
  1. Вживання клітковини у достатньому обсязі поліпшення очищення товстого кишечника.
  2. Виключити з харчування продукти, що містять велику кількість жиру, цукру, а також барвники, підсилювачі смаку та штучні добавки. Відмовитись від вживання смажених, солоних, копчених, консервованих страв.
  3. Мінімізувати стрес та нервову напругу.

Дієта Пегано при псоріазі - таблиця заборонених та дозволених продуктів, рецепти та відгуки

Етапи дієти

Основою дієтичної методики Пегано є споживання максимального обсягу корисних речовин за мінімальної кількості калорій для послідовного оздоровлення організму пацієнта.

. Дієта по Пегано при псоріазі поділяється на такі етапи:

  1. Розвантажувальна дієта – полягає у вживанні фруктів у комплексі з ентеросорбентами та колонотерапією для очищення кишечника. Пацієнтам на вибір пропонується мультифруктова дієта п'ятиденна і триденна.
  2. Режим харчування – підтримка дієти, що складається із дозволених продуктів.
  3. Відновлення хребта – фізичні вправи для нормалізації постави. Рекомендується щоденна зарядка та спеціалізований комплекс вправ для хребта.
  4. Відновлення дерми проводиться після завершення трьох попередніх етапів і спрямований на оновлення шкіри за рахунок косметологічних процедур.

Дієта Пегано при псоріазі - таблиця заборонених та дозволених продуктів, рецепти та відгуки

Таблиця дозволених та заборонених продуктів

Для того, щоб досягти переважання лужного середовища в організмі, дієта при псоріазі за Пегано пропонує пацієнтам вживати в їжу щодня до 80% лужних і лише 20% кислотоутворюючих продуктів. Список дозволених та заборонених продуктів:

Лугоутворюючі

Кислотоутворюючі

Заборонені

Американський горіх

Ананаси

Кавуни

Банани

Брокколі

Вишня

Горох

Волоські горіхи свіжі

Дикий рис

Домашній сир

Дині

Зелена квасоля

Інжир

Кабачок

Капуста

Ківі

Кленовий сироп

Кокоси

Компот

Лляна олія

Манго

Мед

Мигдаль

Морква

Морс

Оливкова олія

Персики

Зелень

Просо

Рисовий сироп

Салат-латук

Буряк

Спаржа

Трав'яний чай

Гарбуз

Фініки

Яблука

Арахіс

Білий цукор

Брюссельська капуста

Чорниця

Волоський горіх

Гречка

Зелений чай

Індичка

Йогурт

Канолова олія

Кефір

Кешью

Журавлина

Коричневий цукор

Кролик

Кукурудза

Кукурудзяна олія

Кунжут

Курка

Маложирний сир

Знежирене молоко

Вівсянка

Ревень

Жито

Насіння соняшника

Слива

Вершкове масло з низькою жирністю

Смородина

Соя

Гарбузове насіння

Квасоля

Фундук

Чорниця

Чорнослив

Сочевиця

Яйця

Алкогольні напої

Баклажан

Біла пшениця

Білий рис

Газовані напої

Яловичина

Гусак

Жирне вершкове масло

Жирні продукти

Суниця

Вироби з білого борошна

Кальмари

Картопля

Полуниця

Кокосова олія

Ковбаса

Кава

Креветки

Манна крупа

Маргарін

Мідії

Мізки

Морозиво

Морська риба

Пальмова олія

Перець

Печінка

Печиво

Напівфабрикати

Нирки

Прянощі

Сало

Свинина

Здобна випічка

Серце

Солоні або смажені горіхи

Сосиски

Томатний сік

Томати

Устриці

Качка

Цитрусові

Шоколад

Дієта Пегано при псоріазі - таблиця заборонених та дозволених продуктів, рецепти та відгуки

Меню на тиждень

Приймання їжі

Понеділок

Вівторок

Середа

Четвер

П'ятниця

Субота

Неділя

1

Сир із шматочками фруктів – 250 г

Фруктовий салат із знежиреним йогуртом – 250 г

Вегетаріанський суп – 200 г

Вівсяна каша на воді – 250 г, запечені овочі

Овочевий салат з олією – 200 г

Гречана каша на воді – 200 г

Фруктовий смузі із знежиреним йогуртом – 250 г

2

Гарбузове пюре з родзинками – 100 г

3 абрикоси

1 банан

1 склянка кефіру

1 манго

Парові сирники – 100 г

Жменя ізюму

3

М'ясний бульйон – 200 мл, відварена риба – 100 г

Омлет на пару з 1 яйця, суп-пюре з брокколі – 200 г, житній хліб – 1 скибочка

Рис відварний – 200 г, овочевий салат – 100 г

Юшка – 250 г, салат-латук, 1 огірок

Борщ вегетаріанський – 200 г, омлет із 1 яйця

Відварена курка – 100 г, овочевий салат – 100 г

Риба на пару – 150 г, овочеве пюре – 150 г

4

Овочевий бульйон – 150 мл із 2 хлібцями

Кефір – 150 мл

1 запечене яблуко

Жменя фундука

Йогурт – 150 мл

1 персик

Трав'яний чай із медом – 200 мл

5

Кефір – 250 мл з 1 жменю кураги

Яблучно-морквяна запіканка – 150 г, відвар шипшини – 150 мл

2 млинці з медом, молоко – 200 мл

Сирна запіканка – 150 г, зелений чай – 200 мл

Овочева запіканка – 150 г, морс – 150 мл

Тушкована капуста – 100 г, паровий омлет із 1 яйця, сік – 150 мл

Запечена курка зі шпинатом – 100 г, компот – 150 мл

6

Фруктовий салат – 150 г

Йогурт – 150 мл

Трав'яний чай – 200 мл

Кефір – 150 мл

Жменя горіхів

1 яблуко

Жменя ізюму

Відео

EuroMD
Додати коментар