Дієта при артриті пальців рук – дозволені та заборонені продукти

Запальний процес суглобів пальців рук називається артритом. Захворювання протікає хронічно із періодами загострення. Основна причина розвитку – надмірне накопичення у сполучній тканині сечової кислоти. Частиною комплексного лікування захворювання є особливий режим харчування.

Значення живлення при артриті на пальцях рук

Мета призначення дієтичного раціону при артриті – нормалізація імунної відповіді та зниження запальних реакцій.

Лікувальне харчування при артриті усуває больовий синдром, знижує набряклість складів, запобігає розвитку артрозу та руйнування сполучної тканини.

Дієта підбирається індивідуально залежно від таких факторів:

  • форми хвороби
  • ступеня ураження суглобів;
  • супутніх захворювань;
  • виразності симптомів.

Чи можна вилікувати захворювання дієтою

Запалення суглобів пальців рук протікає важко, із запальними деформаціями та поступовою втратою функції суглобів. Правильна дієта доповнює лікування. Основна ланка терапії – застосування препаратів, фізіотерапія, зниження навантаження на руки. При дотриманні дієти дегенеративний процес тканин прогресує менше, рідше розвиваються загострення, скутість дрібних суглобів та ускладнення.

Дієта при артриті пальців рук - дозволені та заборонені продукти

Принципи харчування при артриті пальців

Раціон при артритах відповідає лікувальному столу за Певзнер № 10, 15, 6. Середня добова енергетична цінність – 2100-2300 ккал, вміст поживних речовин становить:

  • білки – 80 г, їх не більше 30 г тваринного походження;
  • жири – 70 г, їх 30 рослинні;
  • вуглеводи – 280-200 г.

При підвищеній масі тіла потрібна гіпокалорійна дієта. Середньодобова калорійність – 1300-1500 ккал. Принципи харчування:

  1. Режим Вживати їжу слід 4-6 разів на день, бажано в один і той же час. Розмір порції – 200-250г. Останній прийом їжі – за 2-3 години до сну.
  2. Обробка їжі. Страви повинні бути вареними, запеченими або тушкованими. Допускається смаження овочів чи нежирного м'яса (не частіше 1-2 р./тиж.) на грилі чи сковороді без олії, солі, спецій.
  3. Оптимальна температура подачі страв – до 60 °С.
  4. Питний режим. Щоденно потрібно вживати не менше 2 л чистої води. Допускається додавання лимонного соку, 1-2 ч. л. меду. З інших рідин дозволено зелений чай, свіжі соки.
  5. Обмеження солі до 4-5 г на добу.

Дієта при артриті пальців рук - дозволені та заборонені продукти

Продукти, що полегшують симптоми хвороби

Дієта при артриті суглобів рук має бути багата на свіжі овочі, фрукти. Вони знижують вміст сечової кислоти, зменшують запальний процес. Рекомендується вживати продукти, багаті на рослинні жири. Вони знижують концентрацію медіаторів запалення.

Вміст у раціоні продуктів з аскорбіновою кислотою стимулює відтворення колагену. Кальцій забезпечує зростання хрящової тканини. До дозволених продуктів відносять:

  • крупи;
  • галети;
  • сухарики;
  • зелень;
  • морква;
  • буряк;
  • виноград;
  • щавель;
  • лужні напої;
  • нежирне м'ясо (не частіше 1-2 р./тиж.);
  • морська риба;
  • кисломолочні продукти зі зниженою жирністю;
  • ягоди;
  • банани;
  • персики;
  • ківі;
  • насіння гарбуза, соняшника;
  • горіхи;
  • кисіль.

Дієта при артриті пальців рук - дозволені та заборонені продукти

Продукти, що містять сечову кислоту

При артриті заборонено вживати продукти, багаті на пуринові, азотисті речовини. Вони провокують відкладення сечової кислоти на суглобовій поверхні. З дієти виключають пряні, гострі страви. Необхідно відмовитись від алергенів – вони провокують запальний процес. До заборонених продуктів відносять:

  • борошняні вироби;
  • м'ясо, риба та птиця жирних сортів;
  • консерви м'ясні та рибні;
  • приправи;
  • жирні соуси;
  • алкоголь;
  • кава;
  • часник;
  • ковбасні вироби;
  • кислі овочі, фрукти;
  • сало;
  • маргарин;
  • молочні продукти підвищеної жирності;
  • овочі сімейства пасльонових.

Дієта при артриті пальців рук - дозволені та заборонені продукти

Меню під час лікування артриту пальців рук

Крім основних прийомів їжі, рекомендується регулярно перекушувати горіхами, сухофруктами, дієтичними хлібцями або свіжими фруктами, нежирним прісним сиром або йогуртом.

День тижня Сніданок Обід Вечеря
Понеділок
  • гречана каша;
  • кисіль.
  • молочний суп з вермішеллю;
  • салат зі свіжих овочів.
  • сирна запіканка;
  • фруктове желе;
  • компот.
Вівторок
  • сир знежирений;
  • банан;
  • кисіль.
  • тушкований тунець;
  • свіжі овочі.
  • холодець;
  • зелений чай.
Середа
  • каша рисова на молоці з родзинками;
  • кисіль.
  • макарони з сиром сулугуні;
  • салат зі свіжих овочів.
  • натуральний йогурт без добавок;
  • горіхи, сухофрукти.
Четвер
  • сир знежирений;
  • персик;
  • зелений чай.
  • курячі биточки на пару;
  • греча відварена;
  • овочевий бульйон.
  • холодець;
  • салат з огірків та болгарського перцю;
  • зелений чай.
П'ятниця
  • каша вівсяна з ягодами;
  • банан;
  • чай.
  • тушкована печінка;
  • овочі.
  • сир знежирений;
  • свіжі фрукти.
Субота
  • каша рисова на молоці з курагою;
  • кисіль.
  • молочний суп з вермішеллю;
  • салат зі свіжих овочів.
  • салат грецький;
  • стейк із форелі;
  • чай.
Неділя
  • сир знежирений;
  • банан;
  • кисіль.
  • тушкована сьомга;
  • свіжі овочі;
  • чай.
  • плов із яловичиною;
  • фрукти;
  • кисіль.

Дієта при артриті пальців рук - дозволені та заборонені продукти

Відео

EuroMD
Додати коментар