Дієта при остеопорозі тазостегнового суглоба

Захворювання остеопороз веде до вимивання кальцію з кісток, через що знижується їхня мінеральна щільність. Патологія поширена серед жінок у період клімаксу, а також перенесли операцію з видалення матки або яєчників. Недугу не можна назвати виключно жіночою віковою хворобою. Остеопороз зустрічається і у чоловіків похилого віку, молодих дівчат, дітей.

Як харчування впливає на перебіг хвороби

Правильне харчування відіграє важливу роль при лікуванні остеопорозу тазостегнового суглоба.

Кальцій краще засвоюється з їжі, ніж медикаментозних препаратів. Цей мікроелемент входить до складу кісток і зубів, впливає на згортання крові, бере участь у передачі нервових імпульсів.

Кальцій не виробляється у організмі. З цієї причини при остеопорозі така важлива дієта, що включає кальційвмісні продукти.

Засвоєння кальцію можливе лише у поєднанні з вітаміном D. Він теж має бути присутнім у раціоні. Дотримання дієти допомагає запобігти розвитку ускладнень остеопорозу та призупинити прогресування захворювання. Якщо не дотримуватися правил харчування, за статистикою ВООЗ тривалість життя може знизитися на 20%. Особливе харчування допомагає в наступному:

  • зменшити ламкість кісток;
  • запобігти переломам при незначних травмах;
  • нормалізувати обмін кальцію;
  • зберегти міцність та еластичність хрящової тканини.

Дієта при остеопорозі тазостегнового суглоба

Який вид дієти показаний при остеопорозі

Основна мета дієти – забезпечити організм необхідною кількістю кальцію. Це необхідно, щоб не дати захворюванню перейти на більш тяжку стадію та зменшити прояв його симптомів. Усім пацієнтам із остеопорозом показана кальцієва дієта. Її потрібно дотримуватися і при діагнозі «остеопенію тазостегнового суглоба».

Основні правила харчування

Головний принцип кальцієвої дієти – вживання кальційвмісних продуктів і відмова від їжі, яка заважає засвоєнню кальцію. Щоб нормалізувати рівень цього мікроелемента, в процесі лікування остеопорозу тазостегнового суглоба необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Харчуватися невеликими порціями з проміжком між їдою не більше 3,5 год.
  • Зменшити кількість білка до 100-150 грамів на добу, щоб запобігти процесам бродіння, що заважають засвоєнню кальцію.
  • Уникати смаження продуктів. Готувати страви запіканням, гасінням, варінням, обробкою парою.
  • Зелень, овочі та фрукти більше вживати у свіжому вигляді.
  • Щодня вживати продукти із кальцієм. Його кількість на добу не повинна бути нижчою за норму: 1500 мг – для жінок у менопаузі та чоловіків, 1000 – для жінок у пременопаузі, 1300 мг – для дітей та підлітків 9-18 років, 800 мг – у віці 4-8 років.

Корисні продукти при остеопорозі

Деякі продукти при остеопорозі кульшового суглоба потрібно виключити, оскільки вони перешкоджають всмоктування кальцію або вимивають цей мікроелемент зі скелета. Збільшити у раціоні потрібно кількість речовин, що беруть участь у побудові кісток. До таких відносяться такі мікроелементи:

  • мідь;
  • фосфор;
  • йод;
  • бір;
  • магній;
  • цинк;
  • вітамін С, К, А, Ст.

Дієта при остеопорозі тазостегнового суглоба

Що можна їсти

Раціон хворого на остеопороз обов'язково повинен включати не тільки кальцій, але і вітамін D.

Продуктів з ним не так багато: сом, сьомга, жирна риба, тунець, яловича печінка. Особливо важлива така їжа для тих, хто проживає в регіонах з низькою інсоляцією.

Для заповнення кількості вітаміну D необхідні щоденні прогулянки на сонці, оскільки ультрафіолет сприяє виробленню цієї речовини. В цілому, для формування нормальної кісткової тканини до раціону потрібно включити такі продукти:

  • сир;
  • сир 2%;
  • квасоля;
  • капусту;
  • морепродукти;
  • хліб чорний;
  • сардини;
  • яйця;
  • фініки;
  • шоколад;
  • Рис;
  • овес;
  • гречку;
  • насіння гарбуза;
  • бобові;
  • селера;
  • макарони;
  • овочі;
  • свіжі та заморожені ягоди та фрукти;
  • кунжут;
  • апельсин;
  • родзинки;
  • мигдаль;
  • креветки.

Що не рекомендується їсти

Щодо молока при остеопорозі досі точаться суперечки. Стакан напою містить 300 мг кальцію, але рівень білка вищий за норму. Це спричиняє бродіння в організмі, тому може лише погіршити стан при остеопорозі. Як альтернативу лікарі рекомендують пити соєве, мигдальне, кунжутне молоко. Кальцієва дієта при остеопорозі забороняє наступні продукти:

  • кава;
  • міцний чай;
  • солодкі джеми;
  • надмірне вживання солі;
  • консервовані продукти;
  • чіпси;
  • алкоголь;
  • напівфабрикати;
  • фастфуд;
  • здобна випічка;
  • пряні та гострі страви;
  • маргарин;
  • масло;
  • майонез.

Дієта при остеопорозі тазостегнового суглоба

Зразковий план харчування на тиждень

Для перекушування підійдуть сухофрукти, сир і запіканка з нього з ягодами.

При остеопорозі корисно пити кефір чи натуральний йогурт. Можна додати свіжі фрукти. Ще один варіант перекушування – сирники з полуничним джемом. Йогурт можна доповнити вівсяним печивом чи сухарями. Меню для основних прийомів їжі при остеопорозі кульшового суглоба:

День

Сніданок

Обід

Вечеря

1

  • вівсяна каша – 110 грам;
  • несолодка курага – 5-6 шт.;
  • молоко – 120 мл;
  • перемелені волоські горіхи – 1 ч. л.
  • сир – 60 грам;
  • виноград – 30 г;
  • салат із листя зелені, 4 томатів та 1 ч. л. кунжуту.
  • спагетті – 30 грам;
  • шпинат – 100 грам;
  • тертий сир – 30 г;
  • відварена курка – 120 грам.

2

  • кунжутний рогалик;
  • гілочка винограду;
  • знежирений сир – 100 г;
  • склянку апельсинового соку.
  • квасоляний суп – 100 грам;
  • яблуко – 1 шт.;
  • знежирений сир – 100 г;
  • булочка з борошна грубого помелу.
  • салат зі 100 г консервованих сардин, 250 г салату, 1 томату та 30 г тертого сиру;
  • картопля у мундирі – 250 г.

3

  • чашка чаю;
  • бутерброд зі шматочком сиру.
  • сочевичний суп – 100 г;
  • овочевий салат – 150 г.
  • салат із морепродуктів – 150 г;
  • сир – 100 г.

4

  • омлет із 3 яєць;
  • 2 томати;
  • тост із твердим сиром;
  • чай.
  • рибна юшка – 150 грам;
  • вінегрет – 100 грам;
  • чай.
  • картопляне пюре – 100 г;
  • форель запечена – 100 г;
  • салат з руколи та помідорів – 50 г.

5

  • каша гречана – 100 г;
  • стакан молока.
  • риба тушкована з рисом – 200 г;
  • компот – 1 чашка;
  • овочевий суп – 100 г.
  • картопляна запіканка – 100 г;
  • м'ясо зі спаржею та сиром – 100 г;
  • чай.

6

  • запіканка сирна з варенням – 150 г;
  • чай.
  • томатний суп із горошком – 150 г;
  • тушковані овочі – 50 г;
  • риба на пару – 50 г;
  • ягідний морс.
  • відбивна – 100 г;
  • запіканка із сиром із цвітної капусти – 100 г;
  • відвар шипшини.

7

  • круасан – 1 шт.;
  • сік апельсиновий – 1 склянка.
  • куряча котлета на пару;
  • рис – 100 г;
  • суп із фрикадельками – 100 грам;
  • морс.
  • чай каркаде;
  • перець, фарширований рисом та м'ясом – 150 грам.

Відео

EuroMD
Додати коментар