Хронічна хвороба печінки, коли клітини органу, гепатоцити, замінюються сполучною тканиною, називають цирозом. Патологія має несприятливий прогноз та закінчується смертю. Цироз розвивається протягом довгих років, тому своєчасне лікування сприяє продовженню життя. Важливу роль цьому грає дієта.
Правила харчування при цирозі печінки
Небезпека цирозу в тому, що коли клітини печінки замінюються сполучною тканиною, орган перестає справлятися зі своїми обов'язками – переробляти токсини, синтезувати необхідні для життєдіяльності організму речовини, результатом чого є смерть. Розвивається хвороба поступово: від початку захворювання на смерть проходить від 10 до 15 років.
У більшості випадків цироз печінки виявляється на пізній стадії, коли з'являється асцит – зайве скупчення рідини в черевній порожнині. Лікування в цьому випадку лише знімає симптоми захворювання, трохи загальмовує патологічні процеси. Щоб терапія цирозу була успішною, необхідно радикально змінити спосіб життя, повністю відмовитися від алкоголю, який є основною причиною захворювання. Це знизить навантаження на печінку, призупинить загибель гепатоцитів.
З цією метою призначається дієта при цирозі печінки. Дотримуватись її треба неухильно – будь-яке відхилення в раціоні здатне погіршити ситуацію. Під час дієти необхідно дотримуватися наступних правил:
- Дієта має бути збалансованою, повноцінною та містити від 70 до 100 г білка, 80–90 г жирів (50% рослинного походження), 400–500 г вуглеводів. Впродовж дня вживати від 2,5 до 3 тис. калорій.
- Дотримуватись принципів дробового харчування: дієта передбачає вживання невеликих порцій, п'ятиразовий прийом їжі.
- Зменшити до мінімуму вживання солі.
- Жорстку, тверду їжу перед вживанням подрібнювати чи протирати.
- Дієта передбачає відмову від гарячих або холодних страв: їжа має бути теплою.
- Виключити хімічні добавки, консерванти, інші речовини, які отруюють організм.
- Щоб сприяти виведенню печінки токсинів, періодично робити розвантажувальні дні. Дієта у період передбачає вживання лише овочевих супів, фруктів, молочних продуктів, дозволених при цирозі.
Дозволені та заборонені продукти
Меню при цирозі печінки та асциті має на увазі повну відмову від смажених страв. Дієта передбачає вживання варених, запечених продуктів, приготовлених на пару. Тушковані страви вживати не більше двох разів на тиждень. Під час готування необхідно звірятися зі списком заборонених та дозволених продуктів:
Вид продукту |
Дозволено |
Заборонено |
Хлібобулочні вироби |
|
|
Супи |
Борошно та овочі для заправки не підсмажувати, а підсушувати. Дієта передбачає вживання супів:
|
|
М'ясо, птах, риба, яйця |
|
|
Овочі, гриби, бобові |
|
|
Молочні продукти |
|
|
Закуски |
|
|
Солодке |
|
|
Соуси та заправки |
|
|
Напої |
|
|
Жири |
натуральне вершкове та рослинне масло |
|
Меню на тиждень
При правильно розробленому раціоні дотримуватися дієти неважко, оскільки меню буде різноманітним та смачним. Харчування при цирозі печінки на тиждень може виглядати так:
День тижня |
1 сніданок |
2 сніданок |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
Понеділок |
|
запечене яблуко з медом |
|
|
|
Вівторок |
|
|
|
|
|
Середа |
|
|
|
вівсяне печиво з чаєм |
|
Четвер |
|
м'який фрукт |
|
сухарики з чаєм |
|
П'ятниця |
|
сир з нежирною сметаною |
|
несолодке печиво з киселем |
|
Субота |
|
груша чи яблуко |
|
печиво з нежирним кефіром |
|
Неділя |
|
пюре з моркви та яблук |
|
кисіль з ягід з нездобною випічкою |
|