Дієта при цирозі печінки: продукти та страви при захворюванні

Хронічна хвороба печінки, коли клітини органу, гепатоцити, замінюються сполучною тканиною, називають цирозом. Патологія має несприятливий прогноз та закінчується смертю. Цироз розвивається протягом довгих років, тому своєчасне лікування сприяє продовженню життя. Важливу роль цьому грає дієта.

Правила харчування при цирозі печінки

Небезпека цирозу в тому, що коли клітини печінки замінюються сполучною тканиною, орган перестає справлятися зі своїми обов'язками – переробляти токсини, синтезувати необхідні для життєдіяльності організму речовини, результатом чого є смерть. Розвивається хвороба поступово: від початку захворювання на смерть проходить від 10 до 15 років.

У більшості випадків цироз печінки виявляється на пізній стадії, коли з'являється асцит – зайве скупчення рідини в черевній порожнині. Лікування в цьому випадку лише знімає симптоми захворювання, трохи загальмовує патологічні процеси. Щоб терапія цирозу була успішною, необхідно радикально змінити спосіб життя, повністю відмовитися від алкоголю, який є основною причиною захворювання. Це знизить навантаження на печінку, призупинить загибель гепатоцитів.

З цією метою призначається дієта при цирозі печінки. Дотримуватись її треба неухильно – будь-яке відхилення в раціоні здатне погіршити ситуацію. Під час дієти необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Дієта має бути збалансованою, повноцінною та містити від 70 до 100 г білка, 80–90 г жирів (50% рослинного походження), 400–500 г вуглеводів. Впродовж дня вживати від 2,5 до 3 тис. калорій.
  • Дотримуватись принципів дробового харчування: дієта передбачає вживання невеликих порцій, п'ятиразовий прийом їжі.
  • Зменшити до мінімуму вживання солі.
  • Жорстку, тверду їжу перед вживанням подрібнювати чи протирати.
  • Дієта передбачає відмову від гарячих або холодних страв: їжа має бути теплою.
  • Виключити хімічні добавки, консерванти, інші речовини, які отруюють організм.
  • Щоб сприяти виведенню печінки токсинів, періодично робити розвантажувальні дні. Дієта у період передбачає вживання лише овочевих супів, фруктів, молочних продуктів, дозволених при цирозі.

Дієта при цирозі печінки: продукти та страви при захворюванні

Дозволені та заборонені продукти

Меню при цирозі печінки та асциті має на увазі повну відмову від смажених страв. Дієта передбачає вживання варених, запечених продуктів, приготовлених на пару. Тушковані страви вживати не більше двох разів на тиждень. Під час готування необхідно звірятися зі списком заборонених та дозволених продуктів:

Вид продукту

Дозволено

Заборонено

Хлібобулочні вироби

  • черствий хліб із борошна найвищого та першого сорту;
  • нездобне печиво (в основі тіста – борошно, сіль, вода, тоді як яйця, цукор відсутні);
  • нездобна випічка з вареною рибою, м'ясом, яблуками, сиром
  • свіжі вироби;
  • житній хліб;
  • листкові, здобні вироби;
  • смажені пиріжки

Супи

Борошно та овочі для заправки не підсмажувати, а підсушувати. Дієта передбачає вживання супів:

  • овочевих та фруктових;
  • круп'яних на овочевому відварі;
  • молочних із макаронами;
  • борщу
  • рибні, м'ясні, грибні бульйони;
  • зелені щі;
  • окрошку;
  • суп із бобових

М'ясо, птах, риба, яйця

  • нежирна риба, м'ясо;
  • птах без шкірки (курка, індичка);
  • яловичина;
  • молода баранина;
  • кролик;
  • котлети на пару;
  • кнелі;
  • риба, приготовлена на парі, заливна, фарширована або як котлет;
  • вимочений нежирний оселедець;
  • нежирна шинка;
  • білкові омлети (без жовтка)
  • жирне м'ясо, риба;
  • гусак, качка;
  • копченості;
  • ковбаси;
  • консерви;
  • копчена, солона риба;
  • нирки;
  • мізки;
  • печінка;
  • рибні консерви
  • яєчня;
  • зварені круто яйця

Овочі, гриби, бобові

  • варені, тушковані, сирі;
  • пюре із зеленого горошку;
  • варена цибуля
  • кислі овочі;
  • бобові;
  • Зелена цибуля;
  • гриби;
  • редис;
  • редька;
  • ріпа;
  • мариновані овочі;
  • щавель;
  • шпинат;
  • часник

Молочні продукти

  • молоко нежирний кефір, йогурт;
  • нежирний сир;
  • некислий нежирний сир
  • ряженка;
  • гострий солоний сир;
  • жирний сир;
  • жирна сметана;
  • вершки

Закуски

  • овочевий салат;
  • вінегрет;
  • ікра із кабачків;
  • салат з відвареного м'яса та риби
  • ікра;
  • жирні та гострі закуски;
  • копчені продукти;
  • консерви

Солодке

  • стиглі м'які фрукти, яблука у сирому та протертому вигляді;
  • сухофрукти;
  • желе;
  • компоти;
  • мус;
  • натуральні мармелад, пастила, варення, мед;
  • зефір;
  • цукор;
  • желе
  • кислі ягоди, фрукти;
  • шоколад;
  • вироби із кремом;
  • морозиво

Соуси та заправки

  • молочні;
  • овочеві;
  • сметанні;
  • фруктові
  • гірчиця;
  • перець;
  • хрін

Напої

  • чай;
  • соки;
  • трав'яні настої;
  • компоти;
  • відвар шипшини;
  • кисіль
  • алкоголь;
  • какао;
  • кава;
  • прохолодні напої

Жири

натуральне вершкове та рослинне масло

  • свиняче, бараняче яловиче сало;
  • кулінарний жир

Дієта при цирозі печінки: продукти та страви при захворюванні

Меню на тиждень

При правильно розробленому раціоні дотримуватися дієти неважко, оскільки меню буде різноманітним та смачним. Харчування при цирозі печінки на тиждень може виглядати так:

День тижня

1 сніданок

2 сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

Понеділок

  • сир із цукром;
  • вівсянка із сухофруктами;
  • трав'яний чай

запечене яблуко з медом

  • овочевий суп з перловкою;
  • грудка курки;
  • Рис;
  • овочевий салат;
  • компот
  • омлет, виготовлений на пару;
  • кисіль
  • рис із запеченою білою рибою;
  • компот

Вівторок

  • відварене м'ясо;
  • макарони;
  • чай
  • сир;
  • молоко
  • картопляний суп;
  • голубці з індичкою;
  • кисіль
  • подрібнене яблуко
  • Рис;
  • нежирний сир;
  • мінералка

Середа

  • вівсянка;
  • чай
  • запіканка з картоплею та сиром;
  • настій із трав
  • борщ без м'яса;
  • тушкована морква з вареним м'ясом;
  • компот

вівсяне печиво з чаєм

  • гречка;
  • овочевий салат;
  • компот

Четвер

  • манка;
  • чай

м'який фрукт

  • овочевий суп;
  • рис із рибою;
  • фруктовий кисіль

сухарики з чаєм

  • варена риба;
  • трав'яний чай

П'ятниця

  • омлет, виготовлений на пару;
  • Рис;
  • настій із трав

сир з нежирною сметаною

  • борщ без м'яса;
  • макарони з паровими котлетами;
  • компот

несолодке печиво з киселем

  • макарони;
  • відварена морква;
  • мінералка

Субота

  • варена картопля;
  • відварене м'ясо;
  • чай

груша чи яблуко

  • суп з вермішелью;
  • картопляне пюре з м'ясом;
  • компот

печиво з нежирним кефіром

  • сирники;
  • куряча грудка;
  • мінералка

Неділя

  • гречка;
  • парові котлети;
  • чай

пюре з моркви та яблук

  • сирний пудинг;
  • картопляне пюре;
  • запечене яблуко;
  • компот

кисіль з ягід з нездобною випічкою

  • Рис
  • овочевий салат
  • мінералка

Відео

EuroMD
Додати коментар