Вірусне захворювання запального характеру, що вражає переважно тканини печінки, називається гепатитом B. Під час лікування пацієнтам різного віку призначають спеціальну дієту. При гострому гепатиті потрібне суворе дотримання дієтичного харчування. При хронічній формі хвороби слід дотримуватися дієти протягом усього життя.
Принципи харчування при гепатиті
Боротьба із хворобою починається з дієти. Харчування при гепатиті B має відповідати декільком принципам:
- Режим, що щадить. Їжу перетирають, подрібнюють. Температура страв не виходить за межі 15–60 °С. Їжа не повинна бути надмірно холодною, гарячою, кислою, солоною, пряною.
- Дробове харчування. Щоб запобігти застою жовчі, їжу треба вживати раз на 3-4 години малими порціями.
- Калорійність. Енергетична цінність дієти – 2170-2400 калорій на добу.
- Термічна обробка. Страви потрібно готувати на пару, варити, запікати у духовці.
- Питний режим. Споживання рідини має становити щонайменше 1,5 літрів на добу.
Що можна їсти при гепатиті
Дієта при запаленні печінки може бути різноманітною. Основні її завдання – регулювати обмін холестерину, покращувати відтік жовчі, не допустити загострення гепатиту. За такого діагнозу хворому важливо знати, які продукти дозволені, а які слід обмежити. Серед них:
Дозволені продукти |
Умовно дозволені продукти |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Заборонені продукти та страви
Дієта при гепатиті Б передбачає повну заборону певних продуктів. До них відносяться копчені страви, консерви, смажена їжа. Вони сприяють збільшенню навантаження на хвору печінку, спричиняють погіршення стану здоров'я пацієнта, ослабленого хворобою. Заборонені продукти при гепатиті:
- жири тваринного походження;
- алкогольні напої;
- свіжий хліб, здобне, листкове тісто;
- насичені рибні, м'ясні, грибні бульйони;
- жирна молочна продукція;
- бобові;
- шпинат, щавель, гриби, редис;
- жирні сорти риби, м'яса;
- газовані напої, кава, какао, концентровані соки.
Зразкове меню
Дієта при гепатиті B має бути збалансованою. При складанні раціону необхідно враховувати надходження в організм білків, жирів та вуглеводів. Зразкове меню на кілька днів (порції об'ємом до 300 г загалом):
- День перший:
Сніданок: вівсянка на молоці, кефір.
Ланч: банан.
Обід: парова риба, картопляне пюре, запечені овочі.
Полуденок: салат із зелених овочів.
Вечеря: гречана каша, рибна котлета, ромашковий чай.
- День другий:
Сніданок: сир із сухофруктами, зелений чай.
Ланч: сухарики із ряженкою.
Обід: овочевий суп, відварена куряча грудка, макарони, кисіль.
Полуденок: галетне печиво, кефір.
Вечеря: риба, запечена із овочами, йогурт.
- День третій:
Сніданок: сир з медом, компот із сухофруктів.
Ланч: яблуко.
Обід: гречаний суп, тефтелі, картопляне пюре, зелений чай.
Полуденок: вівсяне печиво, свіжий фруктовий сік.
Вечеря: кролик, запечений із яблуком, кефір.