Постійні епізоди відсутності спорожнення кишечника протягом 3 і більше місяців вважаються хронічним запором. Стан розвивається через порушення роботи кишківника. Дієта при запорах у поєднанні з фізичним навантаженням здатна відновити нормальну кишкову моторику. Для цього важливо знати та дотримуватися основних правил дієтотерапії.
Особливості раціону при хронічній запорі
Харчування при хронічному запорі у дорослих має свої особливості, враховуючи які можна посилити кишкову перистальтику за рахунок подразнення стінок товстої кишки механічним, температурним способом. Рекомендації щодо дієти обумовлені нормами щоденного споживання та калорійністю їжі:
Компоненти |
Кількість |
Добова калорійність їжі |
3000-3500 ккал |
Жири |
90-120 г (третина з цього посідає рослинні жири) |
Вуглеводи |
420-450 г |
Білки |
100-120 г |
Рослинна клітковина |
половина добового раціону |
Вітаміни, мг: аскорбінова кислота нікотинова кислота тіамін рибофлавін ретинол |
100 30 4 4 2 |
Мінерали, мг: фосфор кальцій магній залізо |
1200 800 500 15 |
Сіль кухонна |
5-7 г |
Негазована вода |
1,5-2 л |
Правила дієти
Для ефективного лікування проблеми хронічних запорів необхідно дотримуватися зведення правил дієти. Основні принципи харчування:
- Приймати їжу необхідно одночасно за розкладом.
- За їжею слід повільно пережовувати готові продукти.
- Харчування обов'язково має бути дрібним. Краще їсти 4-5 разів на добу помірними порціями з інтервалом у 2,5-3 години.
- Необхідно чергувати холодні та теплі страви.
- Продукти краще готувати повністю, не подрібнюючи.
- Обов'язково виключити смажені страви. Краще зупинити вибір на таких способах термообробки, як запікання, гасіння, відварювання.
- Не слід очищати овочі та фрукти перед вживанням.
- Перед сніданком натще можна випити склянку холодного фруктового або овочевого соку.
- Кількість споживаної чистої води має бути менше 2 літрів, крім перших страв і напоїв.
- Заборонено харчуватися всухом'ятку. Після кожного їди необхідно випивати корисну рідину (морс, компот, відвар шипшини).
Дозволені та заборонені продукти
Дієта при запорах, особливо хронічних, передбачає використання рекомендованих продуктів та виключення з раціону забороненої їжі. До них відносяться:
Продукти |
|
Рекомендовані |
Заборонені |
овочі (томат, гарбуз, картопля, огірок, капуста, морква, кабачок, солодкий перець); |
гриби, редис, часник, цибуля, редька, ріпа; |
ягоди, фрукти (смородина, яблука, полуниця, зливу, банан, аґрус, абрикос); |
кислі ягоди та фрукти (лимон, алича, гранат, кизил, айва, чорниця, груша); |
м'ясні, овочеві супи; |
сосиски, копченості, ковбаса, консерви; |
олії (соняшникова, оливкова, кунжутна, вершкове); |
гострі спеції, маринади, соуси, майонез; |
м'ясо (кролик, яловичина, курка, індичка); |
жирне м'ясо (каченя, свинина, гусятина); |
низькокалорійні сметана, сир, йогурт, ряженка, кислий молоко, свіжий кефір; |
маргарин, сало; |
висівки, хліб (житній, пшеничний, зерновий); |
білий хліб, здобна та листкова випічка; |
риба (хек, судак, окунь, щука); |
риба (пангасіус, камбала, скумбрія); |
сир м'який; |
яйця смажені та круті; |
крупи (гречана, ячна, пшенична, вівсяна, перлова); |
макарони, рис, манка; |
сухофрукти (інжир, чорнослив, курага, родзинки); |
алкогольні напої; |
зернове печиво, галети, нездобна випічка; |
міцна кава та чай, кисіль, шоколад, солодощі; |
горіхи, насіння; |
чіпси, сухарики з добавками, снеки, піца; |
компот, свіжий сік, морс, цикорій, трав'яний чай; |
газована солодка вода. |
зелень (кріп, селера, петрушка). |
Меню на тиждень
Дієта при хронічному запорі заснована на складанні збалансованого щотижневого меню. Один із прикладів 7-денного раціону:
Дієта по днях тижня |
Сніданок |
2-й сніданок |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
Пн |
Каша гречана з чорносливом і висівками, компот |
Сливи чи курага |
Суп рибний, печені буряки, чай |
Йогурт, банан |
Телятина відварена, салат з овочів, ряженка |
Вт |
Омлет паровий, чорний хліб з олією, кефір |
Сирники з медом, сметаною |
Суп овочевий, курячі биточки, морс |
Сир із медом, ізюмом, чай |
Парова риба з буряком, чорний хліб, компот |
Ср |
Вівсянка з мигдалем, свіжий сік |
Желе фруктове |
Борщ із квасолею, фарширований перець, кефір |
Яйце, салат, хліб |
Запіканка картопляно-овочева, ряженка |
Чт |
Морквяний салат із медом, горіхами, яблучний сік |
Бутерброд із м'яким сиром |
Суп-пюре з брокколі, філе індички, компот |
Оладки з висівками та нежирною сметаною |
Запечена риба, рагу з овочів, кисле молоко |
Пт |
Каша гарбузова із сухофруктами, напій з цикорію. |
Сухарики з чаєм |
Курячий суп, овочевий салат, котлета |
Горіхи або насіння, компот |
Тушений кролик, гречка, овочевий салат, кефір |
Сб |
Каша ячмінна, бутерброд з олією та сиром, чай |
Галети, сік сливовий |
Окрошка, яловичі тефтелі, перлівка, ряженка |
Курага, кефір |
Овочеві голубці, морквяний сік |
Нд |
Запеканка сирна, відвар шипшини |
Ягоди свіжі |
Буряк, гуляш з картоплею, яблучний сік |
Салат морквяний зі сметаною |
Гречка, рибні котлети, салат з капустою та оливковою олією, компот |