Дієта при хронічній запорі у дорослих

Постійні епізоди відсутності спорожнення кишечника протягом 3 і більше місяців вважаються хронічним запором. Стан розвивається через порушення роботи кишківника. Дієта при запорах у поєднанні з фізичним навантаженням здатна відновити нормальну кишкову моторику. Для цього важливо знати та дотримуватися основних правил дієтотерапії.

Особливості раціону при хронічній запорі

Харчування при хронічному запорі у дорослих має свої особливості, враховуючи які можна посилити кишкову перистальтику за рахунок подразнення стінок товстої кишки механічним, температурним способом. Рекомендації щодо дієти обумовлені нормами щоденного споживання та калорійністю їжі:

Компоненти

Кількість

Добова калорійність їжі

3000-3500 ккал

Жири

90-120 г (третина з цього посідає рослинні жири)

Вуглеводи

420-450 г

Білки

100-120 г

Рослинна клітковина

половина добового раціону

Вітаміни, мг:

аскорбінова кислота

нікотинова кислота

тіамін

рибофлавін

ретинол

100

30

4

4

2

Мінерали, мг:

фосфор

кальцій

магній

залізо

1200

800

500

15

Сіль кухонна

5-7 г

Негазована вода

1,5-2 л

Дієта при хронічній запорі у дорослих

Правила дієти

Для ефективного лікування проблеми хронічних запорів необхідно дотримуватися зведення правил дієти. Основні принципи харчування:

  1. Приймати їжу необхідно одночасно за розкладом.
  2. За їжею слід повільно пережовувати готові продукти.
  3. Харчування обов'язково має бути дрібним. Краще їсти 4-5 разів на добу помірними порціями з інтервалом у 2,5-3 години.
  4. Необхідно чергувати холодні та теплі страви.
  5. Продукти краще готувати повністю, не подрібнюючи.
  6. Обов'язково виключити смажені страви. Краще зупинити вибір на таких способах термообробки, як запікання, гасіння, відварювання.
  7. Не слід очищати овочі та фрукти перед вживанням.
  8. Перед сніданком натще можна випити склянку холодного фруктового або овочевого соку.
  9. Кількість споживаної чистої води має бути менше 2 літрів, крім перших страв і напоїв.
  10. Заборонено харчуватися всухом'ятку. Після кожного їди необхідно випивати корисну рідину (морс, компот, відвар шипшини).

Дозволені та заборонені продукти

Дієта при запорах, особливо хронічних, передбачає використання рекомендованих продуктів та виключення з раціону забороненої їжі. До них відносяться:

Продукти

Рекомендовані

Заборонені

овочі (томат, гарбуз, картопля, огірок, капуста, морква, кабачок, солодкий перець);

гриби, редис, часник, цибуля, редька, ріпа;

ягоди, фрукти (смородина, яблука, полуниця, зливу, банан, аґрус, абрикос);

кислі ягоди та фрукти (лимон, алича, гранат, кизил, айва, чорниця, груша);

м'ясні, овочеві супи;

сосиски, копченості, ковбаса, консерви;

олії (соняшникова, оливкова, кунжутна, вершкове);

гострі спеції, маринади, соуси, майонез;

м'ясо (кролик, яловичина, курка, індичка);

жирне м'ясо (каченя, свинина, гусятина);

низькокалорійні сметана, сир, йогурт, ряженка, кислий молоко, свіжий кефір;

маргарин, сало;

висівки, хліб (житній, пшеничний, зерновий);

білий хліб, здобна та листкова випічка;

риба (хек, судак, окунь, щука);

риба (пангасіус, камбала, скумбрія);

сир м'який;

яйця смажені та круті;

крупи (гречана, ячна, пшенична, вівсяна, перлова);

макарони, рис, манка;

сухофрукти (інжир, чорнослив, курага, родзинки);

алкогольні напої;

зернове печиво, галети, нездобна випічка;

міцна кава та чай, кисіль, шоколад, солодощі;

горіхи, насіння;

чіпси, сухарики з добавками, снеки, піца;

компот, свіжий сік, морс, цикорій, трав'яний чай;

газована солодка вода.

зелень (кріп, селера, петрушка).

Дієта при хронічній запорі у дорослих

Меню на тиждень

Дієта при хронічному запорі заснована на складанні збалансованого щотижневого меню. Один із прикладів 7-денного раціону:

Дієта по днях тижня

Сніданок

2-й сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

Пн

Каша гречана з чорносливом і висівками, компот

Сливи чи курага

Суп рибний, печені буряки, чай

Йогурт, банан

Телятина відварена, салат з овочів, ряженка

Вт

Омлет паровий, чорний хліб з олією, кефір

Сирники з медом, сметаною

Суп овочевий, курячі биточки, морс

Сир із медом, ізюмом, чай

Парова риба з буряком, чорний хліб, компот

Ср

Вівсянка з мигдалем, свіжий сік

Желе фруктове

Борщ із квасолею, фарширований перець, кефір

Яйце, салат, хліб

Запіканка картопляно-овочева, ряженка

Чт

Морквяний салат із медом, горіхами, яблучний сік

Бутерброд із м'яким сиром

Суп-пюре з брокколі, філе індички, компот

Оладки з висівками та нежирною сметаною

Запечена риба, рагу з овочів, кисле молоко

Пт

Каша гарбузова із сухофруктами, напій з цикорію.

Сухарики з чаєм

Курячий суп, овочевий салат, котлета

Горіхи або насіння, компот

Тушений кролик, гречка, овочевий салат, кефір

Сб

Каша ячмінна, бутерброд з олією та сиром, чай

Галети, сік сливовий

Окрошка, яловичі тефтелі, перлівка, ряженка

Курага, кефір

Овочеві голубці, морквяний сік

Нд

Запеканка сирна, відвар шипшини

Ягоди свіжі

Буряк, гуляш з картоплею, яблучний сік

Салат морквяний зі сметаною

Гречка, рибні котлети, салат з капустою та оливковою олією, компот

Відео

EuroMD
Додати коментар