Дієта при нирковій недостатності – раціон харчування та зразкове меню

Порушення функції нирок називається нирковою недостатністю (далі – ПН). Вона розвивається при нефритах, інтоксикаціях, гострих інфекціях, травмах або опіках. При гострій нирковій недостатності хворі відмовляються від їжі через нудоту та блювоту. Голод прискорює розпад білка, що тільки погіршує ситуацію. Правильна дієта знижує навантаження на нирки, допомагає підтримувати баланс мікроелементів.

Правила харчування при нирковій недостатності

У разі гострої ниркової недостатності зменшується діурез, тому хворим слід обмежити кількість солі. Під час його відновлення обсяг сечі за добу може досягати 2 л. У цей період потрібне підвищене споживання рідини. Сіль вводять поступово у міру одужання.

Кількість білка при вираженій ПН обмежують до 20 г, а потім поступово збільшують до 40 г. Основні правила дієти при хронічній нирковій недостатності (ХНН):

  • Риба та м'ясо попередньо відварюються. Тільки потім їх можна тушкувати чи запікати.
  • У меню обмежують фосфор: висівки, молоко, сир, горіхи, какао, яйця, бобові, сир. Знижують і кількість калію, який містить банани, картопля, морська риба, кунжут, насіння.
  • Забезпечують достатню кількість кальцію. Рекомендується приймати його карбонат у індивідуально розрахованій дозі.
  • Включають до раціону високоенергетичні продукти: сметану, мед. Їх використовують у першій половині дня на краще засвоєння білка.
  • Кількість солі можна збільшити до 6-8 г на добу, але лише при контролюванні артеріального тиску та діурезу. Якщо об'єм сечі зменшився, сіль не додають.

При гострій формі

На ранній стадії розвитку ниркової недостатності призначають дієту №7. Вона має різновиди, які використовують при певному ступені тяжкості:

  1. У початковій стадії кількість білка обмежують до 70 г, у тому числі 30% становлять тварини. Для забезпечення енергією до раціону вводять вуглеводи: фрукти, овочі, ягоди, рис, мед. У меню додають і жири: рослинне та вершкове масло.
  2. За вираженої ниркової недостатності переходять на дієту №7А. Кількість білка при ній – 20 г, рідини – 1-1,5 л на добу. Об'єм води повинен відповідати обсягу сечі, що виділяється за попередню добу плюс 0,4-0,6 л. Періодично хворому видають 2-4 г солі для підсолювання їжі. При припиненні діурез її повністю обмежують.
  3. Принаймні одужання хворого переводять на лікувальну дієту №7Б. Кількість білка збільшують спочатку до 40 г, а потім до норми (1,5-2,5 г на кг ваги).
  4. Надалі протягом року хворий має дотримуватись правил столу №7.

Дієта при нирковій недостатності - раціон харчування та зразкове меню

При хронічному захворюванні

Ступінь обмеження білка при хронічній нирковій недостатності залежить від вираженості захворювання. Рекомендовані легкозасвоювані білкові продукти: молоко, яйця. Рослинні білки мають меншу харчову цінність. Схема харчування залежно від ступеня ХНН:

  • За 1 ступеня. Тут харчування за ниркової недостатності будується на основі столу №7. Хліб замінюють на безбілковий. Кількість білка розраховується з урахування 0,8 г на 1 кг маси тіла хворого. Половина з них має бути тваринного походження. До 3 разів на тиждень проводять розвантажувальні дні на столі №7Б. Рекомендована кількість рідини – обсяг сечі за минулу добу плюс 400-500 мл.
  • При 2 ступені. Живлення будується з урахуванням принципів столу №7Б. Кількість білка обмежують до 04-05 г/кг ваги. Виключають фосфор: сири, горіхи, яєчний жовток, птицю.
  • Дієта при ХНН 3 ступеня теж ґрунтується на принципах столів №7. У разі поліпшення стану використовують меню №7Б (40 г білка). До 3 разів на тиждень хворий знову повертається до низькобілкового столу №7А (20-25 г білка).
  • При термінальному 4 ступені тяжкості хворого переводять на гемодіаліз. Кількість білка збільшують до 1-1,3 г/кг ваги. Підвищують енергетичну цінність їжі: збільшують кількість вуглеводів до 450 г та жирів до 90 г.

Дієта при нирковій недостатності - раціон харчування та зразкове меню

Дозволені та заборонені продукти

При нирковій недостатності можна готувати супи: борщі, буряки, щі. У них допускається додавати овочі та крупи. Рекомендовані страви із саго на воді: каші, запіканки, пудинги, плов. При вживанні фруктів слід враховувати вміст калію. Він губиться при термічній обробці. Складаючи меню, необхідно скористатися наступним списком продуктів:

Категорія продуктів та страв

Список продуктів та страв

Дозволені

  • безбілковий та безсольовий хліб;
  • вегетаріанські та фруктові супи;
  • плітка, щука, судак, навага, окунь;
  • омлет із яєчних білків;
  • слабкий чай;
  • відвар шипшини;
  • сметана, кефір, кислий, ацидофілін;
  • пісні сорти телятини, яловичини;
  • курка, індичка;
  • буряк, помідори, гарбуз, зелена цибуля, морква;
  • муси, желе та інші страви з фруктів, ягід у крохмалі.

Заборонені

  • шпинат, щавель, цвітна капуста;
  • солоні закуски;
  • алкоголь, міцна кава, гарячий шоколад, какао;
  • грибний бульйон, гриби;
  • макарони;
  • бобові;
  • банани, абрикоси;
  • кріп, селера, часник, цибуля;
  • ізюм, чорнослив;
  • часник, редька, редис, ріпа;
  • яловичий, баранячий, свинячий бульйони.

Дієта при нирковій недостатності - раціон харчування та зразкове меню

Меню на тиждень при ХНН

Об'єм порцій повинен бути невеликим – до 200-250 г для основних прийомів їжі та 100-150 г для перекушування. Харчуватися необхідно в один і той же час доби, дотримуючись рівних проміжків між їдою.

Приклад меню при нирковій недостатності:

День

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

1

  • варена картопля;
  • омлет із одного яйця;
  • апельсиновий сік;
  • мед.
  • мінеральна вода;
  • натуральний йогурт.
  • овочевий суп із гречкою;
  • яблучний кисіль;
  • рагу з болгарського перцю, баклажану та моркви.
  • відвар шипшини;
  • житній хліб із вершковим маслом.
  • рисова каша із джемом;
  • сливовий сік.

2

  • сирна маса з родзинками;
  • каша рисова на воді;
  • зелений чай з медом.
  • галетне печиво;
  • теплий відвар шипшини.
  • суп овочевий зі сметаною;
  • відварена яловичина.
  • відварена куряча грудка;
  • густий ягідний кисіль.
  • рибні котлети на пару;
  • запіканка із кабачків;
  • кефір.

3

  • вівсянка з ізюмом;
  • зелений чай;
  • сирний пудинг.

Печений гарбуз.

  • вінегрет;
  • сухарики;
  • суп-крем із гарбуза.

Пара апельсинів.

  • тефтелі з овочами та рисом;
  • компот із яблук.

4

  • розварена гречана каша;
  • ложечка меду;
  • стакан молока.

Запечені яблука.

  • борщ вегетаріанський із сметаною;
  • відварена курка;
  • свіжі овочі.
  • густий кисіль;
  • підсушені хлібці.
  • куряча грудка з рисом;
  • кефір.

5

  • манна каша;
  • хлібці;
  • зелений чай.

Свіжі фрукти.

  • салат з огірків із зеленню та сметаною;
  • хлібці;
  • суп з домашньою локшиною.
  • каша вівсяна з ягодами;
  • відвар шипшини.
  • запечене куряче філе;
  • варена картопля;
  • солодкий сир;
  • зелений чай.

6

  • пшонка на нежирному молоці;
  • бутерброд з листом салату та баклажаном;
  • зелений чай.
  • яблучні оладки;
  • яйце некруто;
  • чай.
  • капустяний суп;
  • вінегрет;
  • тост.
  • тепле молоко із медом;
  • будь-які фрукти.

Овочеве рагу з кабачка, цукіні та баклажанів.

7

  • молочна рисова каша;
  • сирний сирок;
  • відвар шипшини.

Сира терта морква із цукром.

  • суп овочевий;
  • відварена яловичина з гречкою;
  • яблучний компот.
  • сирно-рисова запіканка із джемом;
  • зелений чай.
  • фрикадельки з овочами;
  • кисіль.

Дієта при нирковій недостатності - раціон харчування та зразкове меню

Відео

EuroMD
Додати коментар