Профілактика гломерулонефриту – фактори ризику ураження нирок

При запаленні гломерул (судинних нирок) розвивається гломерулонефрит. Уражені дрібні судини органу, порушується фільтрація крові. В організмі накопичуються токсини, самопочуття пацієнта погіршується. Щоб уникнути гострої форми захворювання або продовжити ремісію, потрібно подбати про своєчасну профілактику.

Мета профілактичних заходів

Вибір профілактичних заходів залежить від форми захворювання. Щоб запобігти первинному гломерулонефриту, необхідно своєчасне лікування бактеріальних та вірусних інфекцій, зміцнення імунітету. Мета профілактики вторинної форми – терапія основного захворювання та попередження його загострень. Види:

  • Первинна профілактика. Підвищення захисних функцій організму впливу патогенних вірусів – збудників гломерулонефриту.
  • Вторинна. Попередження загострень хронічного гломерулонефриту шляхом лікарського контролю, змін харчування, обмеження рідини, корекції звичного способу життя і т.д.

Чинники ризику гломерулонефриту

Хвороба прогресує з двох причин: загострення інфекційних захворювань, порушення у роботі імунної системи (аутоімунний фактор). При ослабленому імунітет організм сприймає власні клітини, як чужорідні, і відкидає їх. Можливі фактори ризику гломерулонефриту:

  • переохолодження організму;
  • гіповітаміноз;
  • хронічна інфекція (золотистий стафілокок, стрептокок, токсоплазма, нейссерія);
  • хвороби ЛОР-органів;
  • інтоксикація (отруєння) організму;
  • тривале застосування певних медикаментів;
  • генетична схильність.

Профілактика гломерулонефриту – фактори ризику ураження нирок

Первинна профілактика ураження нирок

Основні цілі первинної профілактики гломерулонефриту – зміцнити місцевий імунітет, запобігти провокуючим факторам. Важливо своєчасно діагностувати та лікувати інфекції внутрішніх органів, придушити запальні процеси. Інакше порушуються функції нирок із наступним запаленням гломерул.

Своєчасне лікування

Є ряд захворювань інфекційно-запального характеру, які за відсутності своєчасної діагностики та лікування дають серйозні ускладнення на нирки. Прогресує гострий гломерулонефрит. Серед таких:

  • ангіна, тонзиліт, пневмонія, синусит;
  • хронічна стрептококова інфекція;
  • скарлатина, стрептодермія;
  • туберкульоз;
  • черевний тиф;
  • віруси герпесу, вітряна віспа, краснуха, ГРВІ, кір, грип.

Правильне харчування

Основна мета правильного харчування – знизити навантаження на нирки, виключити токсичну дію. Для цього лікарі рекомендують:

  • Не вживайте алкоголь, пиво, напівфабрикати, копченості, соління та гостроти, їжу з фастфуду.
  • Зменшіть споживання білків, збільште добову дозу вуглеводів.
  • Вибирайте збалансовану, вітамінізовану, корисну їжу.
  • Виключіть газовані напої, солодку випічку, солодощі, какао, чай.
  • Збагатіть добовий раціон продуктами із вмістом кальцію, мікроелементів, амінокислот.
  • Урізноманітнюйте меню овочами та фруктами, ягодами, морсами та киселями, кисломолочними продуктами, нежирними бульйонами, паровими котлетами, відвареною рибою.
  • Скоротіть порції страв, збільште кількість трапезу до 5–6 за добу.
  • Підтримуйте водний баланс організму, слідкуйте за появою набряків.
  • Для зміцнення імунітету увімкніть у добове меню продукти харчування, що містять вітамін С. При цьому обмежте споживання екзотичних плодів, несезонних овочів, фруктів.

Профілактика гломерулонефриту – фактори ризику ураження нирок

Корекція способу життя

Щоб запобігти розвитку гломерулонефриту:

  • Відмовтеся від шкідливих звичок. Заборонено куріння, спиртні напої, наркотичні речовини.
  • Найчастіше будьте на свіжому повітрі, робіть піші прогулянки на далекі відстані.
  • При роботі на шкідливому виробництві дотримуйтесь заходів безпеки, зменшіть ризик інтоксикації організму.
  • Займайтеся спортом, виключіть тяжкі фізичні, емоційні навантаження.
  • Уникайте протягів, переохолодження організму.
  • Щороку відвідуйте спеціаліста навіть за відсутності тривожної симптоматики.
  • Уникайте стресів, емоційних потрясінь.
  • Забезпечте організму повноцінний 8-годинний сон.

Підвищення стійкості до холоду

Щоб загартовування організму не шкодило здоров'ю, потрібно дотримуватись таких рекомендацій:

  • Не загартуйте при загостренні основного захворювання.
  • Першу процедуру слід проводити не довше 1-2 хвилин.
  • Поступово збільшуйте час водного загартування до 5-7 хвилин, повітряних процедур – до 30 хвилин.
  • Гартуйте щодня або через день, щоб в організмі виробилася стійка звичка до перепаду температури.
  • При погіршенні самопочуття або симптомах захворювання терміново зверніться до лікаря.

Серед ефективних процедур, що гартують, виділяють контрастний душ, обливання холодною водою, повітряні ванни, ходьба босоніж. Вибір залежить від віку та стану здоров'я пацієнта, обумовлюється індивідуально з лікарем.

Заходи профілактики при діагностованому гломерулонефриті

При гломерулонефриті важливо не допустити посилення неприємної симптоматики, збільшення кількості та інтенсивності рецидивів. Мета вторинної профілактики – оптимізація способу життя пацієнта, запобігання рецидивам.

Регулярне здавання аналізів

Для профілактики загострень пацієнт кожні 3 місяці має проходити огляд у нефролога та терапевта. Для оцінки роботи сечовидільної системи додатково призначають аналізи. Для хворих на хронічний гломерулонефрит обов'язковими є лабораторні дослідження сечі та крові. Перші 3 місяці після рецидиву аналізи слід виконувати щомісяця, далі – 1 раз на 3 місяці.

Питний режим

Для профілактики загострень пацієнт повинен знизити обсяг споживаної рідини до 1000 мл на добу. Для підтримки функцій нирок рекомендується пити бруснично-журавлинний морс, квітковий пилок, брусничний чай, відвар із липових квіток, плодів шипшини та чорної смородини. Для нормальної роботи сечовидільної системи включають до питного раціону вівсяний відвар, зелений чай.

Профілактика гломерулонефриту – фактори ризику ураження нирок

Дотримання дієти

Основою правильного харчування стає дієтичний стіл №7в, рекомендований при хронічному гломерулонефриті стадії ремісії. Загальні рекомендації:

  • Скоротіть споживання кухонної солі до 3 г на добу (не більше 1 ч. л).
  • На 2 тижні обмежте споживання білка до 80 г на добу (скоротіть удвічі).
  • Вживайте знежирене молоко, м'який сир, апельсиновий сік та інші продукти із вмістом кальцію.
  • Рибу, перш ніж гасити, відваріть у слабосоленій воді.
  • Встановіть добову калорійність страв від 2700 до 3000 калорій.
  • Їжу варіть, тушкуйте, готуйте на пару. Заборонена смаження, вона підвищує жирність страв.

Відео

EuroMD
Додати коментар