Ендокринолог назвала літні продукти, що викликають ризик отруєння.

Ендокринолог назвала літні продукти, що викликають ризик отруєння.

Влітку істотно підвищується ризик отримати харчове отруєння через швидше розмноження небезпечних бактерій.

Як пояснила експерт, ризик отруєння влітку пов'язаний із високою температурою навколишнього середовища, що сприяє швидкому розмноженню небезпечних бактерій, а також накопиченню токсичних продуктів їхньої життєдіяльності.

Так, фрукти та ягоди, що особливо містять багато води у своєму складі, здатні дуже швидко псуватися влітку. До них належать кавуни, дині, абрикоси, персики, черешня, полуниця, тобто більшість сезонних ягід та фруктів. При недотриманні умов зберігання та транспортування високий ризик мікробного обсіменіння таких продуктів. Термін зберігання помитих, очищених та нарізаних фруктів особливо короткий – їх бажано з'їдати одразу після подачі на стіл, а те, що залишилося, прибирати у холодильник, попередила лікарка.

Ризик отруїтися також високий при вживанні молочних продуктів. Михальова порекомендувала завжди зберігати такі продукти в холодильнику і вживати в їжу відразу після того, як їх дістали. Також важливо ретельно слідкувати за терміном придатності.

Крім того, слід бути уважним при вживанні зелені.

«Здається, абсолютно безпечний продукт. Але звертайте, будь ласка, увагу на ретельну обробку зелені перед подачею на стіл. Оскільки зелень досить складно якісно промити, вона може бути джерелом зараження хвороботворними бактеріями, гельмінтами, лямбліями і навіть вірусом гепатиту А», — зазначила Михальова.

Вона також наголосила на важливості правильного зберігання м'яса. Так, за невідповідних умов відбувається контамінація м'яса бактеріями, і в такому сприятливому середовищі вони швидко розмножуються.

Ще однією небезпечною стравою в спеку є морозиво, яке при недотриманні температурного режиму може бути заражене кишковою паличкою, сальмонелою або збудником дизентерії. При виборі продукту важливо звертати увагу на умови його зберігання та зовнішній вигляд упаковки: підозру повинні викликати м'ята або деформована упаковка або морозиво, що підтанула.

«Солена та копчена риба. Як правило, виробники використовують підсилювачі смаку та аромату при виробництві та розпізнати зіпсований продукт дуже складно. Звертайте увагу на термін зберігання, дату виробництва та беріть лише у перевіреного продавця, особливо влітку», — додала ендокринолог.

EuroMD
Додати коментар