Фрукти при цукровому діабеті

Правильне складання раціону для діабетиків є важливим складником лікування. Фрукти – обов’язкова частина харчування при цукровому діабеті. Необхідно знати, які продукти треба включати в меню, а яких слід утриматися. Для цього важливою є інформація по глікемічному індексу кожного плода або ягоди.

Що таке цукровий діабет

Від “солодкої” хвороби страждають близько 10% населення світу. Цукровий діабет – патологія ендокринної системи, за якої відбувається недостатнє виділення гормону підшлункової залози – інсуліну. Результатом процесу стає підвищення вмісту глюкози в крові – гіперглікемія. Цукровий діабет поділяється на 1 тип – абсолютну відсутність інсуліну, та 2 – збереження певної кількості гормону.

Захворювання характеризується певними ознаками. Вони проявляються непомітно в людини, поступово руйнуючи організм. До ознак належать:

  • сильна спрага;
  • свербіж статевих органів, шкіри;
  • швидкий набір ваги;
  • часте сечовипускання (кожну годину);
  • схуднення – на пізніх стадіях;
  • сухість в роті;
  • Загальна слабкість;
  • запаморочення;
  • погіршення здатності загоєння ран, виразок;
  • сухість слизових.

Фрукти при цукровому діабеті

Вираженість симптоматики залежить від індивідуальних особливостей пацієнта, тривалості захворювання та рівня зниження секреції інсуліну. Для обох типів хвороби характерні такі симптоми:

  • металевий присмак у ротовій порожнині;
  • постійна потреба пити;
  • погіршення зору – поява білої пелени через порушення кровообігу сітківки;
  • невгамовний голод;
  • набряклість особи;
  • порушення менструального циклу, статевої активності;
  • випадання волосся;
  • нудота;
  • часті застудні захворювання через зниження імунітету;
  • м’язові судоми в ликах;
  • тяжкість у ногах, що характеризує утворення тромбів у судинах;
  • Зниження температури тіла.

Правильне харчування при діабеті може запобігти ризику можливих ускладнень у роботі серця, судин, печінки та ШКТ . Денний раціон має на 50% складатися із складних вуглеводів, 30% – рослинні жири, 20% – білки. Обов’язкове вживання продуктів, що містять вітаміни, мінерали, а також пектин та клітковину (фрукти та овочі). Їду слід розділити на 5-6 разів на день, з обов’язковим контролем калорійності продуктів. Її денна норма розраховується індивідуально, з витрат енергії.

Які фрукти можна при цукровому діабеті

Складання правильного раціону діабетика залежить від глікемічного індексу (ГІ) препарату. Цей показник відбиває швидкість засвоєння вуглеводів. Це визначає, які фрукти для діабетиків варто вживати, а які перебувають під забороною:

Показник ГІ Пояснення
Низький (30% і менше) Дозволено при діабеті будь-якого типу
Середній (30-70%) До вживання дозволені з контролем рівня глюкози та дози інсуліну
Високий (70-90%) Обмежені до вживання
Підвищений (більше 90%) Категорично протипоказані

Захворювання типу 1 передбачає включення в меню солодких фруктів у невеликих кількостях. Їх варто вживати як перекус у першій половині дня між їдою. Солодкі фрукти при цукровому діабеті 2 типу практично заборонені чи обмежені за кількістю. Це допоможе запобігти різкому стрибку глюкози в крові та можливі патології, що обтяжують первинний діагноз.

Вживати ягоди та плоди краще у свіжому чи замороженому вигляді. Так кількість глюкози в м’якоті буде відповідати дозволеному при цьому захворюванні. Виключати фрукти діабетикам з раціону не можна – вони містять корисні вітаміни, мінерали, мікроелементи. Ці речовини забезпечують нормальну роботу всіх систем організму, запобігають ризику розвитку ускладнень. Корисно запікати зелені яблука. Їх треба готувати зі шкіркою та кісточками. Можна зробити фруктовий салат із додаванням дозволених ягід.

Користь плодів полягає в тому, що вони містять клітковину . Її щоденна кількість, необхідна організму, становить 25-30 г. Клітковина ділиться на:

Фрукти при цукровому діабеті

  • розчинну (груші, цитрусові) – сприяє зниженню шкідливого холестерину, нормалізує рівень цукру;
  • нерозчинну (ківі) – регулює перистальтику кишок;
  • спільну (обидва види клітковини (яблучна шкірка)) – містить пектин, необхідний нормалізації обміну речовин, виведення токсинів і шлаків.

При складанні раціону слід орієнтуватися на ГІ товару. Корисні фрукти при цукровому діабеті:

Найменування Глікемічний індекс Ккал Вуглеводи
Смородина чорна 15 38 7,3
Абрикос 20 40 9
Вишня 22 49 10,3
Слива 22 43 9,6
Лимон 20 33 3
Грейпфрут 22 35 6,5
Ожина 25 31 4,4
Суниця 25 34 6,3
Алича 25 27 6,4
Брусниця 25 43 8
Черешня 25 50 10,6
Маліна 30 39 8,3
Яблуко 30 44 9,8
Смородина червона 30 35 7,3
Обліпиха 30 52 5
Полуниця 32 32 6,3
Груша 34 42 9,5
Апельсин 35 38 8,3
Нектарін 35 48 11,8
Гранат 35 52 11,2
Мандарин 40 38 8,1
Ківі 50 49 11,5

Чи можна їсти сухофрукти

Для здоров’я сушені фрукти не менш корисні, ніж свіжі. При діабеті такі продукти існують певні обмеження. Причина в тому, що сухофрукти мають різний глікемічний індекс, але калорійність і кількість вуглеводів у них неприпустимі для діабетичного меню:

Найменування ГІ Ккал Вуглеводи
Чорнослив 25 242 58,4
Курага 30 240 55
Інжир 35 257 57,9
Родзинки 65 271 66
Фініки 146 306 72,3

Прийде обмежити прийом сушених тропічних плодів. Це манго, банани, папайя. Інші можна використовувати в дуже малих кількостях, крім фініків. Краще їсти сухофрукти як компотів, желе чи морсів. Попередньо сухі плоди необхідно залити водою кілька годин, потім проварити їх без додавання цукру. Рекомендується додавати корицю і підсолоджувач для діабетиків, якщо без нього не обійтися.

Фрукти при цукровому діабеті

Які фрукти не можна їсти

Говорячи про те, що слід виключити з меню, необхідно орієнтуватися на вміст вуглеводів у продукті та його калорійності. У списку заборонених плодів та ягід при діабеті знаходяться:

Назва ГІ Ккал Вуглеводи
Виноград 40 64 16
Хурма 55 55 13,2
Манго 55 67 13,5
Диня 60 39 9,1
Банан 60 91 21
Ананас 66 49 11,6
Кавун 72 40 8,8

Свіжі фруктові соки теж краще не включати в діабетичний раціон. Це стосується і дозволених плодів. Цей виняток обумовлений тим, що соки містять більше глюкози, ніж сама м’якоть. Це може спричинити глікемію. Промислові нектари, морси та соки з будь-яких фруктів із додаванням консервантів, барвників категорично заборонені для діабетиків.

EuroMD